Šta je novo?

Karpal tunel ?

• Začetnik teme Začetnik teme Frubi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Frubi

Slavan
Učlanjen(a)
28.01.2009
Poena
320
Pozdrav svima,
pokusah da nadjem temu vezano za ovo , ali bezuspesno. Dakle svi mi koji koristimo racunar duze od 3-4h/dnevno patimo ili cemo u bliskoj buducnosti patiti od ove boljke . Posto nisam strucan, samo cu reci da je ovo onaj bol u predelu zgloba dok veslamo misem 🙂 . Moje pitanje je kako ublaziti i smanjiti bol? Ja planiram da kupim nesto ovakvo
support-2.jpg
,
video sam na vracaru jednu prodavnicu ortopedskih pomagala i ima neki specificno napravljen za karpel tunel , koji fiksira zglob i sprecava bol i pojavu ove savremene boljke . Pa ako neko ima iskustva ili neki drugi nacin da se ovo spreci neka javi . hvala

PS> takodje postoji specijalizovani mish koji se zove handshoe(moj nadredjeni iz usa koristi njega i preporucio mi je ) izgleda ovako
handshoemouse1504374b.jpg

Poslednja izmena:
Nikakav "specijalni" miš tu ne pomaže ako se miš i ruka ne drže kako treba. Ta boljka je starija i od miša i kompjutera. Što se kanceriskih poslova tiče, sekretarice patile od toga još sa pisaćim mašinama. Kad se radi sa mišem mora sve lepo da se namesti, podlaktica cela ili bar do pola da leži ravno na stolu da ne mora da se dži u vazduhu. Mnogi prave grešku pa drže miša kao da ce da pobegne "death gripp". Treba dobar miš, relativno težak, da lako klzi po podlozi i da se samo gurka okolo sa palcem u domalim prstom a dva prsta za clickove samo ovlaš da leže na dugmićima tako da ne moraju da se miču. Brzina kursora miša se lepo namesti tako da treba samo jedno 15-30 stepeni da se pomera da pređe sa kraja ekrana na drugi. Treba se malo navići na takav rad ali to se ubrzo dogodi. Gledam neke ljude kako drže miša kao da hoće da ga zadave, pobelili im prsti od stiskanja, stare kuglične miševe je trebalo pritiskati odzgo ako se malo zaprljave kugle ili podloška, ovim novijim, specijalno laserskim ne treba ništa, sasvim su laki za pomeranje i reaguju brzo.

A jesi li isao ti kod nekog lekara?
Treba ti neki dobar fizioterapeut koji ima iskustva sa tim. Sta ti on kaze, to ti je.
I podeli sa nama, ako cujes neki dobar savet.
Kakva ti je podloga koju koristis?

Iz mog iskustva, moras da promenis i misa i da prilagodis visinu stolice/stola. Ako sedis previsoko ima da nadrljas samo tako, 6 meseci nisam uspeo da se oporavim dok nisam skontao, imao sam takvu upalu da sam morao da promenim 5 miseva, sve dok se nisam spustio toliko da lakat prilikom sedenja bude tik ispod nivoa misa/sake. Ako je u nivou, ili iznad, naslanjanjem na podlogu misa pravis pritisak na koren sake a ovako pritisak se premesta na lakat a mogu da stradaju i ledja zbog opustenog sedenja (opet ne valja... ali nesto mora da trpi, narocito u akutnoj fazi moras da se prilagodis).

Niskoprofilni i lagani misevi su po mom iskustvu bolji dakle nikako ovaj sa slike, i neka pristojna podloga da mis klizi.

Intelimouse oblik je prilicno default i ambidext. Ja koristim ovaj sa slike ispod. Uzgred receno, vidim da ti je u potpisu G400S, ja sam pre ovog imao G400 i sa njim su mi se pojavili problemi jer je visok i tezak, pa sam morao da ga zamenim.

GaRwM4rh.jpg

Poslednja izmena:
ja na svu srecu jos nemam neke ozbiljnije posledice , osecam bol s'vremena ne vreme, ali nista strasno, e problem je sto sam ogranicen/vezan za stolicu i zelim da sprecim pojavu ove boljke ... imam roccat sense podlogu i savrseno se osecam dok radim ispod nje imam neku steelseries plasticnu da pojaca efekat , lepo sve to radi. meni g400's odgovara jer imam sake kojima hvatam kosarkasku loptu ( bivsi kosarkas ) i on mi taman legne u ruku i tezina mi odgovara nije ni prelak ni pretezak , zglob je bukvalno na podlozi i samo pomeram prste bukvalno dok radim . imao sam razera lachesis on mi je bas bio neudoban jer je "claw" model , pasovao je dobro ali me claw nervira + optika na misu je junk . u ponedeljak trebam da idem da vidim stolicu da pazarim ( stealcase leap ili posture ako mi odgovaraju ) da mogu da imam dobar ugodjaj dok radim , samim tim i bolje cu namestiti ruku da ne visi tj. bude u vazduhu jer tada osecam bol. s'vremena na vreme napravim pauzu prosetam , takodje dok radim ustanem sa stolice na minut dva i to pomaze . oni stolovi sto imaju mehanizam da se podizu dok rade su najbolji za kicmu i celokupno drzanje , ali na zalost njih je jako tesko nabaviti ( a i kostaju solidno ) , ali opet ako ce da pomognu nista nema cenu kao zdravlje . jer diskus hernija i karpel tunel su dve najvece boljke svakog ko radi na kompu duze od 4h dnevno ( a ja fala bogu sedim 12h dnevno ) .

Poslednja izmena:
Meni je trackball Logitech M570 (za sada) rešio problem

Nikada nisam imao problema sa tim a koristio sam raznorazne miševe, u poslednjih recimo 3-4 godine sam koristio Logitech MX1000 i Magic Mouse

Počeo sam da osećam neke sitne bolove-grčeve u zglobu oko novembra prošle godine - koristio sam miševe na manje više isti način, jedina je razlika što sam ih koristio mnogo više (mnogo više posla).

Oko nove godine sam uzeo ovaj trackball - čisto da probam kako bi mi bilo sa njim, trebalo mi je možda nedelju dana da se naviknem na njega i sada mi je to jedini miš koji koristim (Magic mouse koristim samo povremeno kada sređujem slike u Lightroom-u jer ima fine "gestures")

Bol u samom zglobu mi je potpuno prestao, bilo je par dana-nedelja da sam imao "upalu" mišića u palcu (njime se pomera trackball na ovom logitechu)

Ergonomski mis ce pomoci ali ne mnogo. Trackball je tu mnogo bolji. Isto tako kad vec imas bolove a ako koristis svih 10 prstiju za kucanje onda split keyboard moras koristiti.
Drugi problem jeste RSI a to se resava sa mehanickim prekidacima uz izbegavanje bottom-ovanja.
Procitaj ovaj thread. Imas tu svega pa i o ergonomiji. Narocito pogledaj linkove koji su postovani ako ih mod-ovi nisu obrisali....
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?306056-Mehanicke-Tastature

Inace zavisi dali imas ti CTS ili mozda drugi problem kao sto je mozda stres na neki misic (WMSDs - Workplace Musculosketetal Disorders - http://www.ccohs.ca/oshanswers/diseases/rmirsi.html) .
Pravilno drzanje i postavka opreme (tastatura/mis/trackball) je veoma vazno. Isto tako vezbe i pauze.
Inace sa ovim se nesme zezati i desava se da profesionalni korisnici postanu invalidi, retko jeste ali se desava. Ono sto je cesto su bas takvi problemi i to ne samo ruke nego i ramena, ledja, vrata... Zato je vaznije imati dobre input/output uredjaje sa dobrim "namestajem" nego poslednji procesor...

Ergonomski misevi su oni koji imaju nagib tako da saka kad nalegne ima sto veci ugao u odnosu na povrsinu i to pomaze ako je problem CTS (potrazi na netu i "vertical mouse" pa ces videti extremno resenje, a ovi ostali su kompromisi izmedju klasicnog i tog). Svaka saka je razlicita tako da moras da probas koji ti odgovara mada kao sto rekoh tu najvise pomaze trackball ali sve je to individualno...
Isto tako nabavi gel podrsku zglobu za pacova ali i za tastaturu. Ako imas sad probleme to ce se sve vise "razvijati" sto duze radis. Neki nemaju godinama pa ih onda sastavi i muku muce...

Poslednja izmena:
Zato je vaznije imati dobre input/output uredjaje sa dobrim "namestajem" nego poslednji procesor...
naravno zato sam i otvorio temu, meni je svakaki bitno i jedno i drugo jer mi kvalitet i udobnost omogucavaju lakse obavljanje posla ... kao i svima naravno... zato zelim da se "pobrinem" za svoje zdravlje jer planiram da se bavim ovim cime se bavim jos dugi niz godina . uzecu ovu bandazu u narednih par dana pa cu javiti utiske dal znaci ili ne.

Pre bih kupio trackball ili ergo misa nego stavljao nesto na ruku sto ce me ogranicavati. Problem CTS se neresava bandazom jer problem je u polozaju ruke i radu misica, poguglajte malo nezavisna istrazivanja a ne misljenja proizvodjaca, to je bar moje misljenje. Ako pogledate kako split tastature rade ali i ergonomski misevi videcete da je cilj staviti ruku pod ugao tako da nedolazi do prevelikog izvrtanja kostiju pri cemu ponavljate pojedine pokrete non stop. To izaziva CTS-a. Inace i ja imam CTS ali samo kad koristim obicnu tastaturu tako da trenutno koristim samo split tastature. Sto se tice misa meni je saka pod uglom jer koristim misa samo prstima (lakse je, udobnije a i brze po meni a kao dodatna dobra stvar je sto nemam CTS kad ga koristim tako - inace je mis neki najjeftiniji blueberry i verovatno ce ostati tako dok nesredim svoju tastaturu jer nemam nameru da ulazem 50e u trackball koji mi posle nece trebati).
Inace se CTS u Srbiji resava operacijom i nije toliko retka. Poznajem par ljudi koji su to odradili bas zbog CTS-a ali kasnije su pojedini opet imali probleme. Neki od tih su bili u skoro invalidnom stanju jer nisu mogli da koriste ruku ni da podignu kasiku bez bolova...
Ono sto je jos gori problem je RSI i kao sto sam vec objasnio ako se neko profesionalno upotrebljava racunare MORA IMATI MEHANICKU TASTATURU i to ne samo zbog ergonomije/zdravlja nego i mnogo prijatnijeg rada. Problem je redak ali kad se desi nema resenja. Resavanje CTS-a i moguceg RSI-a u budcnosti je full split mechanical 3d matrix keyboard cije cene su od 200e pa navise. Na threadu ciji sam link postovao mozes videti ta resenja, opet sve je to individualno i neko nikad ni nema takve probleme....

juce kupih ovo, danas ga testiram, moj brat testirao kaze ubica, evo ja sad koristim i isto prija neverovatno, a dzabe je ...

http://www.heljda.co.rs/heljda-zglobno-jastuce

uzeo sam takodje ovaj podupirac za ledja sto imaju u ponudi i ovaj jastuk za hemoroide pa cemo videti kako i to sluzi (nemam hemoroide, al imam bolove u predelu istog 🙂 od sedenja )

Bolove na sednim kostima (glutalnom, guzicnom, delu gde kosti karlice pritiscu na dole) ili bolove oko hmhmkhm imas?
Ako je prvo mnogo bi ti bolje pomogao neki antidekubitalni jastuk od memoriske pene ili sa gleom (želatinom) ali su skupi, 7-8k rsd najmanje pa na gore, ima na netu jeftinije ali ajd budi siguran da je to ono sto ti treba a da ne probas...
Ako je ono za sta se u stvari i kupuje "slauf za pod guzu" onda idi doktoru, od sedenja to ne bi trebalo da boli.

imam bolove u gleteus maximus predelu , onda vastus lateralus, onda disk i predeo kod kicme / trticna kost sve to od sedenja ... rsi problem u zglobovima ruke ... ovo pomaze za ruke isprobao nekih 4h koristih aktivno mnogo rasterecuje sake/zglobove i ne zaustavlja krv kao sto je slucaj sa gel wrist podlogama.

sad gledam ovaj jastuk bas je brutalan sto si naveo... hmmm... moracu i to da uzmem da probam .

Što se šake tiče tenis, košarka ili bilo koji sport "sa rukama" 2 puta mesečno sigurno može da pomogne, a za to mora da se odvoji vreme i mislim da je to najbolje rešenje uz naravno adekvatnog miša.

Po svemu sudeci drugar mora da se pocne baviti redovno vezbama, ne teretanom (mada i to pomaze) vec razgibavanjem i ucvrscivanjem ledjne muskulature, da cim oseti neprijatnos zbog sedenja, da ustane i odradi neku seriju vezbica... ima toga na netu verovatno pa neka potrazi.
Za kicmu, bolove u krstima, preporucio bih posetu fizijatru i vezbanje sa fizioterapeutom (da se nauce vezbe) i onda redovno primenjivanje (svakodnevno) istih u cilu ojacanja misica i sprecavanja kako okostavanja tako i daljeg slabljenja muskulature i na kraju nepovratne deformacije ili povrede (iskliznuca diskusa) ...
Nije se sa tim zahebavati jer posledice mogu biti veoma neprijatne i nepovratne.

Ja sam imao problema sa karpalnim tunelom, trnjenje prstiju, budio se nocu od bolova u saci, a sve kao posledica lose tastature i misa na poslu, po osam sati dnevno. Cak sam poceo da koristim misa levom rukom jer desna nije imala snage. Secam se da nisam mogao ni flasu soka da otvorim jer nisam mogao da pritisnem prstima. Pogodilo se da bas u to vreme moj komsija pocinje da vezba wing chun, otisao i ja na trening i bukvalno posle par treninga osetio poboljsanje. Nakon tri meseca vezbanja, dva puta nedeljno, prosli svi simptomi. Pogledajte prvu formu, sasvim dovoljna da ojaca ruke i prste, izleci postojece i spreci nove probleme https://www.youtube.com/watch?v=Y4O6WoWuJ4U

pa da ova vezba sto si okacio pomaze... ja sam "retire" basketball playa 🙂, trenirao sam 10god, onda batalio sad sam zakucan za komp... elem posao sam u teretanu pre nedelju dana i osecam manji bol u sakama i oko zglobova, aktivirao sam se... ubacicu ove win chun *******cije 5-10min dnevno(ortak sto zivi prekoputa mene je instruktor pa mogu se konsultujem sa njim) , pocecu i basket da igram opet pa cu srediti sve nadam se 🙂 . jer mi od toga sve zavisi i ne bi da se zezam sa tim stvarima .

Nazad
Vrh Dno