Šta je novo?

Karaoke?

Gvozden

Čuven
Učlanjen(a)
10.01.2003
Poena
620
Pitanje pre svega za byMax-a, Milee-a, ali i druge koji se razumeju.
Kako sami da napravimo od kucnog kompa, masinicu za karaoke?
(kako da uklonimo glas, da li moze bez posebnih uredjaja...)
Kvalitet i nije previse bitan, vazno je da bude veselo!:beat:

Nikakav problem. Prvi uslov je da imas muzicku karticu sa midi sintisajzerom (a svaka ga ima bar u nekoj osnovnoj soft formi). Skines neki karaoke player (np. vanBasco's Karaoke Player), te na netu potrazisi karaoke fajlove (moze se dosta toga naci), pustis ih u player-u i pjevaj :)
Jos ako to sve prikljucisna televizor preko TV izlaza graf. kartice i veselju nema kraja.

E sad ako hoces kvalitetan zvuk, mozes traziti neku muz. karticu koja podrzava semplove ( kod creative - stari AWE 32/64, Live! ili novija) ili jos bolje ici na neku varijantu sa profi samplovima (giga studio + AKAI), ali to je vec druga prica. ( ja kod sebe koristim kombinaviju Live -sound fontovi + giga studio + externi sintisajzer i imam fantasticne rezultate, kada je midi fajl dobro uradjen)
Postoji i varijanata da kupujes razne DVD/ DivX/ VCD diskove, sa matricama, ali to nije to jer nemas kontrolu tonliteta (ne mozes "spustiti/podici" glas), tempa i i jos masu drugih mogucnosti koje su moguce sa midi-jem.
pozdrav.

a mene preskaces

Pa Gvozdene, ti ne znas da ja imam bas gomilu karaoke pesama na kompjuteru.
Nekad trazis daleko nesto sto iams ispred nosa...

A sto se tice prebacivanja pesama u midi, to ti je skoro uzaludna rabota. Imas programe koji to rade (npr Ucitas Wav a on ti izbaci Midi), ali rezultat je stvarno jadan.
Ako nisi znao, moras za karaoke da imas Midi fajlove. Otvoris ih u nekom programu koji moze da edituje Midi i dodas text. Ortak i ja smo tako komponovali pesmu i zatim dodali text i napravili karoke...
Bilo je bas veselo...

Ja sam razumeo da byMax ne koristi midi i pozeleo sam da cujem od njega kako to radi, a da vide i drugi, ali njega neeema...:(

Evo me, nisam gledao forum mnogo ... :) Midi je shit za karaoke, bar ako hocete da ostavite pravi utisak. Mislim, znas kako zvuci, recimo Bohemian Rapsody... Pustim midi, i ja kao pevam i koliko god dobro pevao, treba mi jos 55 glasova da to normalno zvuci... Isto je i sa pesmama kao sto su Man in the Mirror, Smooth Criminal, Billie Jean i ostale... tu ne samo da ima pratecih vokala, nego i prvih vokala, u vise varijacija, tonaliteta, voiceover-a i sl. Onda lepo odes u Sound Forge, i probas da eliminises frekvenciju glavnog glasa, onog koji ces ti da pevas. To nikada ne moze biti idealno, makar se i mnogo trudio, uvek ce negde ostati koji ton (kada glas ide iznad raspona koji si odabrao) i eho, a ako uzmes prevelik raspon, "zakacices" i neke druge efekte i upropastiti pesmu... Dakle, moras se potruditi. Druga varijanta je da kucas "karaoke + izvodjac + pesma" na KAZZAA-i... veruj mi, nadje se brdo pesama koje su skinute sa originalnih karaoke diskova. To znaci, main vocal je skinut, ali ostaje gomila pratecih, a nekada je i refren 90% tu... te varijante najvise volim :)

Eto toliko... ako hoces prave karaoke, midi zaboravi...

Mislim da se ne mogu potpuno sloziti sa Maxom, da je midi toliko neupotrebljiv za karaoke. Naime jasno je da midi ne moze da izvuce neke dionice sa pratecim vokalima, i sl., ali je za vecinu ljudi dovoljan za pustanje karaoka, pogotovo domacih pjesama i sl. konfekcije, koja se uglavnom i pjeva.
Sto se tice kvaliteta, sa DOBRIM (citaj skupim,) hardverom i softverom garantujem da 95% ljudi ne moze otkriti razliku izmedju dobrog midi-ja i orginalnog instrumenta (naravno opet se ogradjijem od slucaja kad u pjesmi dominiraju prateci vokali i sl.). Evo na primjer ja u kuci imam Bosendorf Grand Piano (ona najveca verzija klavira, tipke od slonovace, Becka mehanika) koji mi je zauzeo pola sobe.Kada ga uporedim sa giga studio samplerom koji spojim na Yamahin digitalni piano preko MIDI interfejsa razlika nije uopste velika. Naravno, ja koji 10 godina sviram klavir primjetim razliku, ali neki prosjecan "mini-linija" slusalac tesko da ce ista primjetiti. Zbog toga i ja i sestra (koja ide na muz. akademiju) sve manje koristimo "grand" te sviramo na Yamaha dig. pianu, jer mi se ne da placati 500 maraka za stimanje klavira, koje moras raditi 2X godisnje. Kod midija je tesko dobiti neke specificne instrumente (np. el. gitaru, glasove i sl), ali za veliku vecinu instrumenata kvalitet je odlican (naravno ako koristis dobre samplove). Poznato je da se u zadnjih par godina gotovo i ne koristi ziva svirka kod studijskog snimanja albuma (naravno mislim na komercijalnu muziku i sl.), vec sve ide preko elektronike, saplera i sl. To jeste tuzno, ljudi sve manje sviraju, ali sta ces, to ti je buducnost :) Imao sam priliku da vidim nekoliko karaoke masina, po kafanama i sve su bile na bazirane na MIDI-ju.
E sad druga je prica kada uzmes integrisanu muzicku karticu za losim sintisajzerom i pustis midi fajl, a ono pocne da pisti :) Nazalost kod nas vecina ljudi ne moze da si priusti 5-6 hiljada maraka da bi kupio bolju opremu, ali se i sa obicnom Live + sound font mogu dobiti dobri rezultati za kucnu upotrebu, rodjendane i sl.
(Ako neko hoce, mogu poslati mp3 primjere midi pjesama koje su prosle kroz moju relativno skromnu "masineriju" i vidi sta se moze ocekivati)
Sto se tice karaoka, druga prednost midi-ja je u kontroli tonaliteta, tempa, i sl. Evo ja imam par hiljada midi fajlova, najvise muzika za tezgarenje. Zamisli na primjer neka tezga, i pjevaca boli grlo, pa ne moze izvuci pjesmu. Ti kod midi-ja jednostavno "spustis" kompletnu pratnju za 3-4 polustepena i tjeraj dalje! Sta bi uradio sa nekim "gotovim" matricama ? Morao bi imati svaku pjesmu u 3-4 tonaliteta, pa u sve to u 2-3 tempa..... iode ti tona Cd-ova i sl. :) Ja sam planirao da sa kolegom koji ima dobru video opremu pravim karaoke VHS kasete/DivX, narvno koristeci MIDI+sampleri kao muzicku osnovu.
Dakle poenta je da sve ima svoje prednosti i mane i ne treba stvari generalizovati. Maxu vjerovatno (za njegov muzicki ukus) midi ne moze da odradi posao (ili mozda nije cuo kako midi zvuci na "pravoj" masineriji ) , ali to ne znaci da u nekom drugom slucaju nece valjati. Kada koristis karaoke napravljene od studijske snimke bez glavnog vokala dobijes vrhunski kvalitet, ali mnogo izgubis na prakticnosti, pa treba procjeniti sta ti je vaznije.
Sto se tice da filtriranja "gotove" muzike i izbacivanje vokala, mislim da to ne treba pokusavati, rezultat nije vrijedan truda.
Evo ja se rasprica, ali morao sam reci sta mi je "na dusi". Na kraju vazno je da se pjeva i uziva na bilo koji nacin :) :) :)
Pozdrav.

covek, ne kazem ja da tamo neki baja primecuje razliku izmedju wav-a i midija sa Live-a, vec da mi uz to trebaju prateci vokali. Necu ja da pevam Merlina, vec nesto daleko komplikovanije, sa mnogo voiceovera

Kapiras ? :)

uz to, nismo govorili o midiju sa profi masina nego o midiju sa PC-ja :) A karaoke sa DVD-a i pravih karaoke CD-ova, fabrickih zvuci odlicno!

Vrh Dno