Šta je novo?

KANTENA ili BIQUAD

• Začetnik teme Začetnik teme Nesko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nesko

Slavan
Učlanjen(a)
11.01.2006
Poena
304
ovo je tema da bi se ustanovile razlike izmedju KANTENE i BIQUADa (ako postoje). Posto sam laik na tom polju a internet mi treba, a jos sam i sa juga pa nemam kintu za bacanje da placam provajderu za opremu resio sam sam da napravim. Skinuo sam seme za pravljenje pa me sada interesuje sta je bolje? KANTENA ili BIQUAD? kako sam gledao to je isto samo je razlicit nacin izrade. Od antene sam udaljen 500-700m(vazdusnom linijom, vidim antenu) a od krova do compa ima 10m. Sta je bolje po vama?

U tvom slucaju radice i kantena. S obzirom da se jako lako gradi ja bih prvo probao nju a ako bude problema onda nesto drugo. Bitnije je da kupis kvalitetan kabl jer 10 m nije malo rastojanje, neki sa oznakom 400 + prelaz za spajanje na karticu. Ako ti bude trebalo postoje upustva za gradnje jednostavnih a efikasnih antena od 18dB.

Bolje napravi odmah biquad, ima vece pojacanje (oko 12dB) a materijal kosta oko 400 din. Ne znam bas da ce ti kantena biti dovoljna. Provajder moze da te njaka zbog toga, jer ce ti signal verovatno biti uzasan i na granici minimalno potrebnog. To ti je po lepom vremenu a sta ce biti kad pocne da pada kisa i (uskoro :d ) sneg, pa magla... Kad je tebi slab signal onda kocis i ostale korisnike koji se kace na provajdera a provajder verovatno to nece dozvoliti... Napravis biquad pa posle kad skupis jos malo para, nekih 1000 dinara, dodas za neki manji satelitski tanjir (60cm)i dobijes odlicnu antenu, bas ono sto ti trazis za malo para a puno muzike! :d

Signal pri kisnom vremenu je inace bolji nego pri suncanom usled manjeg prisustva prasine. Takodje provajder ne pravi probleme jer je kantena bolja u odasiljanju nego u prijemu signala. Za slican iznos kinte pravi se 3D korner antena ili skracena 3D korner antena sa jako boljim karakteristikama. Izbegavam biquad jer sam licno imao velikih problema sa izradom slicne, losim kontaktima, slabljenju karakteristika tokom vremena i sl.

yu1aw.ba-karlsruhe.de/3D%20Corner%20Reflector%20Antenna.pdf -

Signal pri kisnom vremenu je inace bolji nego pri suncanom usled manjeg prisustva prasine.
Ovo za signal nisam bas siguran... iz mog iskustva bilo je samo losije ili u najboljem slucaju isto, al ajde neka ti bude.
Takodje provajder ne pravi probleme jer je kantena bolja u odasiljanju nego u prijemu signala.
SVejedno da li losije prima ili salje i losiji prijem i slanje podjednako lose uticu na protok ostalih klijenata jer ce AP pokusavati iznova i iznova da posalje paket sve dok se ne posalje kako treba a za to vreme dok je on slao jednom klijentu mogao je da posalje njima dvoma, troma ili vise....
Za slican iznos kinte pravi se 3D korner antena ili skracena 3D korner antena sa jako boljim karakteristikama.
Biquad ima pojacanje oko 12 dB a 3D korner ima oko 16-17 dB i razlika od 4-5 dB je tesko jako bolja karakteristika. Mislim da je izrada kornera bar duplo skuplja ali opet to nije neka kinta 😀. Samo lim ce te kostati koliko izrada biquada ali ne kazem da ne vredi praviti korner antenu. Bolja je od biquada ali ne jaako bolja. :d
Izbegavam biquad jer sam licno imao velikih problema sa izradom slicne, losim kontaktima, slabljenju karakteristika tokom vremena i sl.
Ja sam napravio nekoliko komada i nikada nisam imao problema. Mozda su se nacini izrade razlikovali pa je do toga. Ja sam ih radio po sledecem uputstvu
http://www.nsmreza.co.yu/samogradnja/ender/

hm... iz svega onog sto sam procitao na raznim forumima napravicu BIQUAD! pa videcemo kako ce da ispadne. da li moze posle u compu da ubacim MSI WLAN card od 54dB? inace hvatao sam signal sa obicnim UTP kablijem i sa ASUS WL-167G WL-167G WLAN 802.11g USB Adapter ali posto sam adapter drzao u ruci i stajao na ulici signal nije bas bio sjajan! Neko misljenje u vezi toga?

Koju antenu ima provajder? Moras obratiti paznju na polarizaciju.
10m kabla i BIQUAD su dovoljni ali samo za glavobolje ako u tvom kraju ima jos korisnika i provajdera. U kom si gradu?
3dB ti znaci duplo bolji signal, 5dB je stvarno puno bolji signal.

da li moze posle u compu da ubacim MSI WLAN card od 54dB?

Sta ti je to? Kakvi sad decibeli?

inace hvatao sam signal sa obicnim UTP kablijem i sa ASUS WL-167G WL-167G WLAN 802.11g USB Adapter ali posto sam adapter drzao u ruci i stajao na ulici signal nije bas bio sjajan! Neko misljenje u vezi toga?

Kako si uspeo da povezes WL-167G sa UTP kablom?? Mozda si koristio USB produzni?

Evo malo matematike:
Recimo da provajder ima predajnik snage 100 mW, odnosno 20 dBm. I neka im antena ima pojacanje od 10 dB. Ako si 700m od provajdera, slabljenje u slobodnom prostoru na 2.4 GHz iznosi priblizno 97 dB. Neka tvoja antena ima pojacanje 12 dB. Ako je antena spojena sa PCI karticom kablom klase 400 duzine 10 m, onda je slabljenje u njemu otprilike 2.2 dB. U tom slucaju, nivo signala na ulazu prijemnika tvoje PCI kartice je
20+10-97+12-2.2= -57.2. Ako uracunamo slabljenje u konektorima i slicno, dobice se iznos od oko -60 dBm na ulazu prijemnika. Isti je slucaj i sa tvojim signalom na ulazu njihovog prijemnika (ako je ista snaga predajnika). Ova snaga signala je sasvim dovoljna za komunikaciju.

Nemojte da vas loze provajderi oko fabrickih antena, losih uglova zracenja, preteranih rasipanja ..u krajnjem slucaju obicna mikrotalasna moze biti veliki problem. Ako je amaterski opseg onda je tu kraj o raspravi profi oprema ili ne. Ili mozda mislite drugacije. Svako trenutno ko hoce moze bez velikih problema u ovom opsegu da emituje sta mu se hoce JER NE POSTOJE REGULISANI USLOVI KAO NI REPRESIJA PREMA NEPOSTOVAOCIMA!!

Samo zato sto nema regulisanih uslova ne mora da znaci da sad svi treba da uzmemo pojacavace od 1W i da ugusimo etar pa da niko ne moze nista da radi. Ne razumem tvoju logiku.

Problem je u tome sto provajderi dozvoljavaju bilo kakvu opremu, jer se plase da im korisnik ne ode kod konkurencije...

Provajderi koriste rupe i rupice zakonske, pa cime da ti zabrane kad i oni koriste nesto sto ne bi smeli. Ili da koriste dati spektar nekomercijano. Mislim i meni odgovara trenutno neregulisano stanje ali budimo realni.

Nemojte da vas loze provajderi oko fabrickih antena, losih uglova zracenja, preteranih rasipanja ..u krajnjem slucaju obicna mikrotalasna moze biti veliki problem. Ako je amaterski opseg onda je tu kraj o raspravi profi oprema ili ne. Ili mozda mislite drugacije. Svako trenutno ko hoce moze bez velikih problema u ovom opsegu da emituje sta mu se hoce JER NE POSTOJE REGULISANI USLOVI KAO NI REPRESIJA PREMA NEPOSTOVAOCIMA!!

E zbog ovakvih stavova, etar nam je prilicno u*ran. Jedno mora se shvatiti, kod WiFi nema stednje i improvizacije. Koliko ulozite, toliko ce vam se i vratiti.

E zbog ovakvih stavova, etar nam je prilicno u*ran. Jedno mora se shvatiti, kod WiFi nema stednje i improvizacije. Koliko ulozite, toliko ce vam se i vratiti.

Kakva filozofska misao, mislim na poslednje dve rečenice 🙂 Na žalost neki korisnici su samo čitali o WIFI-ju pa misle da mogu da prenose iskustva kako ne treba raditi. Još jednom za sve početnike neslušajte da može pomoću štapa i kanapa i da su mW (W) najvažniji, zaboravite na pojačala, na prvom mestu to je kvalitetna fabrička usmerena antena, što kraći kvalitetan kabel sa fabrički montiranim konektorima i proveren uređaj u praksi. I na kraju mreža je brza onoliko koliko je brz njen najsporiji klijent.

Sve je ovo lepo receno ali moja kantena radi fenomenalno vec 2 god. Takodje i Asus WL-500g, koga su mnogi pljuvali, takodje fantasticno. Sta da vam kazem, zabranio sam upotrebu mikrotalasne !!!

Poslednja izmena:
Sve je ovo lepo receno ali moja kantena radi fenomenalno vec 2 god. Takodje i Asus WL-500g, koga su mnogi pljuvali, takodje fantasticno. Sta da vam kazem, zabranio sam upotrebu mikrotalasne !!!

Niko nije rekao da to ne može da radi. Ništa lično, ali to je samo primer koji ne potvrđuje pravilo. Ko je malo duže u ovom poslu može to i da ti potvrdi.

Ej drugari, skinuo sam uputstvo za pravljenje biquada-a sa BGWIRELES i ineteresuje me cemu onaj N konektor? da li je moguce da se zaobidje i da se direktno ide u karticu? Koji konektor da iskoristim za karticu? koja mu je oznaka? imam MSI WLAN

Poslednja izmena:
To ti je zenski N konektor. Na njega prisrafis muski, na muski ide kabl. Drugi kraj tog kabla ide do tvoje kartice. Tu je potreban konektor koji odgovara kartici. Trebalo bi da pise u uputstvu za karticu kakav je konektor, mada je verovatno RP-SMA.

na kartici je nesto slicno kao N konektor samo mnogo manji! Da li je bolje ako se stavi malo veca ploca od pertinaxa NPR 150x150?

Poslednja izmena:
Napravio sam onaj biquad sa BGWIRELESS. Interesuje me da li posle posle zenskog N konektora ide isto HDF-400 kabel?Da li neko zna nesto o tome?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno