nalazi se blizu puta Valjevo-Loznica, 22km od Valjeva iznad sela Valjevska Kamenica. Jezero površine od oko 17ha, zelene čiste vode sa svih strana okruženo listopadnom šumom i bez ijedne kuće u blizini. Idealno je mesto za kampovanje i uživanje u ribolovu. Ovo jezero sa prosečnom dubinom između 6 i 7m vrlo je bogato ribom a u isto vreme i vrlo zahtevno za uspešan ribolov.
nalazi se blizu puta Valjevo-Loznica, 22km od Valjeva iznad sela Valjevska Kamenica. Jezero površine od oko 17ha, zelene čiste vode sa svih strana okruženo listopadnom šumom i bez ijedne kuće u blizini. Idealno je mesto za kampovanje i uživanje u ribolovu. Ovo jezero sa prosečnom dubinom između 6 i 7m vrlo je bogato ribom a u isto vreme i vrlo zahtevno za uspešan ribolov. Dno je prekriveno velikim brojem panjeva koji pružaju idealan zaklon za šarana, soma i smuđa. Šaran se ni u ovom jezeru ne mresti ali ga ima dosta i to krupnog, a u toku sezone se ne uhvati veliki broj primeraka s obzirom na njegovu brojnost. Som je unet kasnije ali se dobro prilagodio i uspešno se mresti, a hvatani su primerci preko 25kg. Najčešći su komadi od 7-12kg.
I ovde se kao i u Petnici najćešće lovi na balerinu sa kederovanom babuškom. Što se smuđa tiče on se posle višegodišnje zabrane takođe izmrestio i lovljeni su komadi od 1-3kg a svi su uslovi da će ova riba uskoro doživeti ekspanziju u ovom jezeru.
Od bele ribe ima dosta bodorke, deverike i babuške. Nije redak ni krupan klen a ulovi se i po koji lep amur koga nema uvelikom broju.
Glavni problem i glavobolju ribolovcima zadaje cverglan koga ima u ogromnom broju i kao i na većini drugih jezera prava je napast za ozbiljniji ribolov.
Grza, ako bi malo vise privatnosti palite na gornje jezero, donje/vece je nesto losije ali i dalje OK, pored reke ima lepih mesta za kampovati, gljiva i pecuraka gde god hoces... Lisine i taj kraj oko Resave, blizu je Resavska pecina, prasuma L... (na vrh mi jezika), manastiri Manasija, Ravanica... Kad dosadi setnja mozes pecati pastrmku i klena, na Grzi II (vece jezero) ima komada po 2kg, ali su jako lukavi, na Resavi obicno ima poneka oveca kalifa izbegla iz mnogobrojnih ribnjaka uz nju...
Od BG-a su oba po oko 120-130km, za prvu lokaciju palis do Paracina, za drugu do Markovca, dalje ima putokaza.
Nema potrebe za ispravkom, pisem put od BG-a, posto sam iz okoline Despotovca znam da nema iskljucenje sa autoputa nigde sem u Markovcu, pa onda 30km do Despotovca, a onda Resava...
Ne mogu da editujem post..
Zaboravih jedno odlicno mesto za kampovanje. Ova prica o air lunge krevetu i klisura reke ne idu iz razloga koje sam naveo, misli moze ali ako napravis neke od kompromisa..
Ne znam kako se nisam setio kamenickog jezera. A setio sam :d se jer su mi matorci bili danas sa ekipom upravo na ovom jezeru i kao i uvek, odusevljeni su
Jezero se nalazi na 23km od Valjeva, na oko 400m nadmorske visine. Podseca na neko planinsko jezero i prakticno svuda je okruzeno brdima i sumom. Voda je prilicno cista, zelena i stvarno lici na neko jezero na Tari npr samo je okruzeno listopadnom sumom.
http://wikimapia.org/11070055/sr/Valjevska-Kamenica
Problem je sto nema puna fotografija po netu a ni video materijala, uopste svih ovih lokaliteta a to ce izgleda trajati dok ja ne kupim dslr :d
Evo iskopah jednu fotku, da vidis kako izgleda.
![]()
Prednosti ovog jezera su mir, tisina, mali broj ljudi (vecina valjevaca ide na fensi mesta, na bazen, manje petnicko jezero i na 15 min od centra na Gradac, kafici i vajati) cista voda, planinski smek i, ono za vas ocigledno bitno, mogucnost da automobil bude blizu mesta kampovanja ali i ovo zavisi od lokacije koju odaberete, naravno.
I dalje garantujem da je Gradac nesto najlepse u Srbiji a ako budete dolazili ovde obavezno izadjite uvece u Tesnjar i preko dana skoknite do Petnice, do bazena, 9km od centra i postoji ogroman parking. To nije klasican bazen u betonu vec ogroman kompleks medj' brdima, videces slike, 4 bazena, kafici, mini golf tereni, tereni za odbojku, fudbal, tenis.. tu je i petnicka pecina, jezero, istrazivacka stanica, crkva ali ovo nema veze sa kampovanjem, vise je za blejanje preko danaMoze da se kampuje i na petnickom jezeru ali je ono manje i velika je mogucnost da bude guzva, pijani klinci sa kolima, motorima, drugi turisti, ribolovci..
![]()
![]()
Ovo nije ni cetvrtina prostora a i sam mozes da vidis koliko ima zelenila![]()
Sve preporuke i jezeru trenutno na njemu ima guzve ali gradac je zakon, ako hoces mir dodji do manastira Cleije, pa Pesice jedno 1-2 km uz gradac imas izvor imas sve, pravo opustanje, auto slobodno ostavi na parkingu manastira. Lagano mozes do Lelica, Povlen, Manastir Pustinja, Jovanja, Sve je to u krugu od 15 tak km.Vratiti se u grad obici, petnicu, jezero. I sve za dzabaka.
Super je tema, mada je ne volem spavati napolju Još sam daljim poreklom iz okoline Medvednika, moram taj kraj obići jednom
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari