Šta je novo?

Kampovanje na divljaka! Vaša iskustva iliti gde i kako.

joc

Slavan
Učlanjen(a)
11.12.2007
Poena
320
Planirao sam s devojkom da krenem na divlje kampovanje po Srbiji(kolima,šator). To nam je potpuno novo iskustvo. Zanima nas blizina reke, potoka, lepa priroda... Ima li neko predlog-e?

S'obzirom da bgd vise nije tvoje mesto prebivalista :D, ili se zezas, predlazem obilazak valjevskog kraja, valjevskih planina ili klisure reke Gradac sto smatram da je idealna opcija. Inace i ja sa devojkom obilazim razne lokacije ali u mom kraju, po Srbiji ne lutam jer nemam suv ili terensko vozilo a i finansijski sam u k otisao :d

Za pocetak mislim da je kampovanje u klisuri Gradca prava stvar :) Predlazem gornji tok jer je priroda lepsa, prava divljina ali je opet sve relativno blizu grada i prodavnica. Od usca Gradca u Kolubaru do pocetka prave divljine i manje komercijalnih mesta ima samo oko 6,5km. Od te tacke nema vise kafica, saobracaja, guzve i odatle pa ka izvoru ima ljudi ali neuporedivo manje nego u zoni fensi kafica i vajata.

Za pocetak pogledaj ovaj opis i slike :

http://www.stazeibogaze.info/2010/12/23/kanjon-reke-gradac/

A ovde i u temi uopste imas slike Gradca i valjevskih planina, nista spec. samo da imas predstavu.

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?102384-Postavite-slike-sa-kamere-vaseg-mobilnog-telefona-THREAD!!!&p=2932776&viewfull=1#post2932776

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?102384-Postavite-slike-sa-kamere-vaseg-mobilnog-telefona-THREAD!!!&p=2920706&viewfull=1#post2920706

Za pocetak je Gradac idealan a ako volite planine imate moj predlog za Divcibare. U centru ima par prodavnica, pijaca i 2 velika marketa, u sustini je to visoravan na oko 950m nadmorske visine sa nekoliko dobrih vidikovaca i vrhova na preko 1100mnv. Ali ova planina (Maljen) je i leti posecena, ima vikendica ali situacija nije ni priblizno uzasna kao na Zlatiboru koji lici na borcu na planini :d

U prevodu, moracete malo da setate i potrazite dobro mesto za kamp, da vas ne uznemiravaju. Opasnih divljih zivotinja nema, posebno ne leti, ima divljih svinja, srna, lisica.. ali se naravno klone ljudi. Uopste zimi na svim ovim planinama ima vukova ali ko jos kampuje zimi :D

Ostale planine su Suvobor, (pomenuti Maljen i visoravan i naselje Divcibare), Magles, Povlen, Jablanik, Medvednik i Bobija.

Suvobor je dosta slican Maljenu, meni cak vise lici na Zlatibor jer ima dosta golih predela sa suvom, zutom travom..

Magles, Povlen, Jablanik, Medvednik i Bobija su moje omiljene planine :) Dosta su surove i divlje i na velikim visinama za uslove Srbije, 1200-1350m tako da je kampovanje osim u prolece i leto donekle rizicno. Pre neki dan mi devojka rekla da je neka njena drugarica sa ocem i ekipom isla na Medvednik i da su oko 20. juna nasli sloj snega i leda od oko pola metra na Medvedniku :) Ali to je neka vrtaca ili neosuncana suma ali svejedno, bio sam na ovim planinama vise puta i letnju pljusak snizi temperaturu za 15c bukvalno ali je priroda prelepa, imas neke slike na II linku mada se tada nisam popeo do 800m nadmorske, to su obronci bili.

Skoro sam bio na Zlatiboru posle duzeg vremena i razocarao sam se. Ajde sto je ono raj za divlju gradnju nego sto su i nenaseljeni delovi nekako monotoni. Sa faksom (turizam i lovni turizam) sam obisao celu Srbiju i video mnogo prelepih delova ali i razocarao se u neka ishajpovana mesta, Zlatibor, Kopaonik donekle- mada ovo je ogromna planina. Jastrebac je ok npr a nigde se ne pominje. Zao mi je sto nisam nikada bio na Staroj planini, ono je nesto neverovatno.

Da skratim pricu, za pocetak predlazem kampovanje u klisuri Gradca a posle mozda i neku od Va planina :)
Sto ste blizi izvoru Gradca- blizi ste i planini Povlen pa to prakticno moze da bude i kamp pored reke ali i izlet na planinu, ako ste spremni da pesacite mnogo.

Ovde ima jos nekih detalja, svaka cast ljudima na cimanju, ne poznajem ih sve ali lepo rade ovaj posao. A imas i njihov FB profil, ima dosta fotografija.

http://www.wildserbia.com/en/adventures-in-serbia/adventures-in-serbia/trekking/gradac-trek/23-aktuelne-akcije/65-gradac-eko-avantura

Inace, ako imas FB potrazi Valjevo moj grad profil, tu imas dosta fotografija prirode Valjeva i okoline.
ovo je inace fotograf sa tog profila radio:
http://www.youtube.com/watch?v=IdrNB9vpV7Y

Ako te jos nesto zanima, slobodno pitaj :)

ps Moram samo da proverim gde je sve zabranjeno kampovanje i lozenje vatre, na planine mislim, pa cu javiti.

Poslednja izmena:
hsv sad sam pregledao komplet galeriju. Tek sam sad shvatio koliko je VA lep grad zajedno sa okolinom. Planiram posetu u najskorije vreme.

Eh...nemam SUV,al vozimo staru astru a to ti je isto:)

Hvala za hintove.Putešestvije ćemo započeti u valjevskom kraju.
Nije nam bila ideja da se sa medvedom otimamo za sendvič,ali ni da nam murija pokuca na vrata od šatora.
Molim te navedi par mesta gde je dozvoljeno kampovanje,a mi ćemo već ,ako treba,napraviti varijaciju na temu.

Odlicno, Gradac je bas idealan za to, u gornjem toku ce biti ljudi u prolazu ali uvek moze da se nadje mesto za kamp i u sustini ce vam se obratiti samo neko iz cuvarske sluzbe, npr da vam da crne kese za otpatke, to je to.

Ima jos jedna stvar, na mnogim mestima po srbiji pise da je zabranjeno kampovanje i paljenje vatre ali to su samo slova na nekoj tabli :) Na planinama ne znam vec, realno je mala sansa da dodje neko da smara ali kapiram da se ta sumska/sumarska sluzba cima pozara leti.. ali niko nije lud da napusti kamp- tj da se vrati kuci a da ostavi vatru :)

Znaci, ni medveda ni murije nece biti :) Inace, planina Medvednik se zove tako jer sam masiv podseca na medveda koji lezi a stari zapisi kazu da su tu stvarno ziveli mrki medvedi do pre 100 god otprilike, dok ih ljudi nisu potisnuli, da li je tacno nemam pojma ali ih sada sigurno nema, mozda 1 u 20 godina prodje neki ovim krajem u potrazi za hranom zimi..

Ovako izgleda Medvednik, nije ni cudo zasto je dobio to ime :

303619_288967107785281_100000159822264_1374725_1062329079_n.jpg

A iz nekih uglova lici i na ugasen vulkan tj kupu :

115_medvednik_home_page.jpg

Poslednja izmena:
Uh ja volim kampovanje... Mozda zato sto sam gradsko dete pa mi je svako bezanje u divljinu awesome.
Kampovati mozes svuda. Uvek sam imao poz iskustva. Kampujemo u fulu, i ponesemo od camca, staklenih casa za viski i vino do bosiljka u saksiji :)
Kasnije cu nakaciti neke slicice i spomenuti neka mesta.
Mogu ispisati i neke nase recepte za klopu, ortak i ja smo kuvari tako da gotova jela i konzerve ne dolaze u obzir :D

Napiši nam recepte i lokacije

Mi ne bi da vučemo Memedovićevu logistiku sa sobom.
Ponećemo malu plinsku bocu ,supe u kesici ,par konzervi,malo kobaje slaninice.
Više smo u fazonu muvanja i šetnje.
Dobili smo air lunge krevet sa sve pumpom,ali na 220v,pa ću morati da ponesem raspali mustekov ups i uradim mu priključak za upaljač na kolima.

Taj krevet vec kvari mnoge planove, nebitno gde planirate kamp.. deluje mi kao velika obaveza a kapiram da vas mrzi da naduvate krevet na nekom parkingu i onda nosite ko zna koliko do kamp mesta. Cak i da mozete da prodjete kolima reci onda ispasta mesto za kampovanje, jednostavno cete biti prinudjeni da blenete na prometnijem i manje atraktivnom mestu pa bih ja batalio taj krevet ili bih nosio isti koliko god treba od parkinga do nekog steka.

Ne mogu da editujem post..

Zaboravih jedno odlicno mesto za kampovanje. Ova prica o air lunge krevetu i klisura reke ne idu iz razloga koje sam naveo, misli moze ali ako napravis neke od kompromisa..

Ne znam kako se nisam setio kamenickog jezera. A setio sam :d se jer su mi matorci bili danas sa ekipom upravo na ovom jezeru i kao i uvek, odusevljeni su :)

Jezero se nalazi na 23km od Valjeva, na oko 400m nadmorske visine. Podseca na neko planinsko jezero i prakticno svuda je okruzeno brdima i sumom. Voda je prilicno cista, zelena i stvarno lici na neko jezero na Tari npr samo je okruzeno listopadnom sumom.

http://wikimapia.org/11070055/sr/Valjevska-Kamenica

nalazi se blizu puta Valjevo-Loznica, 22km od Valjeva iznad sela Valjevska Kamenica. Jezero površine od oko 17ha, zelene čiste vode sa svih strana okruženo listopadnom šumom i bez ijedne kuće u blizini. Idealno je mesto za kampovanje i uživanje u ribolovu. Ovo jezero sa prosečnom dubinom između 6 i 7m vrlo je bogato ribom a u isto vreme i vrlo zahtevno za uspešan ribolov.

Problem je sto nema puna fotografija po netu a ni video materijala, uopste svih ovih lokaliteta a to ce izgleda trajati dok ja ne kupim dslr :d

Evo iskopah jednu fotku, da vidis kako izgleda.

IMG_0926.JPG

Prednosti ovog jezera su mir, tisina, mali broj ljudi (vecina valjevaca ide na fensi mesta, na bazen, manje petnicko jezero i na 15 min od centra na Gradac, kafici i vajati) cista voda, planinski smek i, ono za vas ocigledno bitno, mogucnost da automobil bude blizu mesta kampovanja ali i ovo zavisi od lokacije koju odaberete, naravno.

I dalje garantujem da je Gradac nesto najlepse u Srbiji a ako budete dolazili ovde obavezno izadjite uvece u Tesnjar i preko dana skoknite do Petnice, do bazena, 9km od centra i postoji ogroman parking. To nije klasican bazen u betonu vec ogroman kompleks medj' brdima, videces slike, 4 bazena, kafici, mini golf tereni, tereni za odbojku, fudbal, tenis.. tu je i petnicka pecina, jezero, istrazivacka stanica, crkva ali ovo nema veze sa kampovanjem, vise je za blejanje preko dana :) Moze da se kampuje i na petnickom jezeru ali je ono manje i velika je mogucnost da bude guzva, pijani klinci sa kolima, motorima, drugi turisti, ribolovci..

images|cms-image-000005437.jpg

get_img

Ovo nije ni cetvrtina prostora a i sam mozes da vidis koliko ima zelenila ;)

Poslednja izmena:
Mi još ne planiramo gde će biti kamp.Gde lepše i bolje,tu duže.Bitno nam je da znamo da li ima nešto lepo i interesantno u okolini.

Sme li se pecati na jezeru?

Nisam znao da te to interesuje :

nalazi se blizu puta Valjevo-Loznica, 22km od Valjeva iznad sela Valjevska Kamenica. Jezero površine od oko 17ha, zelene čiste vode sa svih strana okruženo listopadnom šumom i bez ijedne kuće u blizini. Idealno je mesto za kampovanje i uživanje u ribolovu. Ovo jezero sa prosečnom dubinom između 6 i 7m vrlo je bogato ribom a u isto vreme i vrlo zahtevno za uspešan ribolov. Dno je prekriveno velikim brojem panjeva koji pružaju idealan zaklon za šarana, soma i smuđa. Šaran se ni u ovom jezeru ne mresti ali ga ima dosta i to krupnog, a u toku sezone se ne uhvati veliki broj primeraka s obzirom na njegovu brojnost. Som je unet kasnije ali se dobro prilagodio i uspešno se mresti, a hvatani su primerci preko 25kg. Najčešći su komadi od 7-12kg.

I ovde se kao i u Petnici najćešće lovi na balerinu sa kederovanom babuškom. Što se smuđa tiče on se posle višegodišnje zabrane takođe izmrestio i lovljeni su komadi od 1-3kg a svi su uslovi da će ova riba uskoro doživeti ekspanziju u ovom jezeru.

Od bele ribe ima dosta bodorke, deverike i babuške. Nije redak ni krupan klen a ulovi se i po koji lep amur koga nema uvelikom broju.

Glavni problem i glavobolju ribolovcima zadaje cverglan koga ima u ogromnom broju i kao i na većini drugih jezera prava je napast za ozbiljniji ribolov.

Naravno, ako dodje cuvar moraces da platis dnevnu dozvolu..

U principu i ne,ali ako sam već pored vode što i da ne zabacim.Pozajmiću štap.Ni cverglan ne zvuči loše.

Nije strasno za cverglanom koliko ovde pise.. zavisi sta i kako pecas. Moj cale je lepo prosao ova 2 dana, nekoliko deverika od po kilo :)

Ne bih mogao da samo dignem šator,založim vatru,skuvam ispečem nešto i ostatak vremena vrtim prstima.To mogu i iza kuće.Treba mi neka aktivnost.Bila to šetnja ili pecanje.

Grza, ako bi malo vise privatnosti palite na gornje jezero, donje/vece je nesto losije ali i dalje OK, pored reke ima lepih mesta za kampovati, gljiva i pecuraka gde god hoces... Lisine i taj kraj oko Resave, blizu je Resavska pecina, prasuma L... (na vrh mi jezika), manastiri Manasija, Ravanica... Kad dosadi setnja mozes pecati pastrmku i klena, na Grzi II (vece jezero) ima komada po 2kg, ali su jako lukavi, na Resavi obicno ima poneka oveca kalifa izbegla iz mnogobrojnih ribnjaka uz nju...
Od BG-a su oba po oko 120-130km, za prvu lokaciju palis do Paracina, za drugu do Markovca, dalje ima putokaza.

Poslednja izmena:
Na Gradcu je pecanje dozvoljeno u jednom kratkom potezu od usca u Kolubaru pa jos koji km uzvodno. Za sve ostalo treba posebna dozvola i u sustini se ovde pecaju potocna i kalifornijska pastrmka, klen (musicarenje i varalicarenje) To je jedna od najcistijih reka u Evropi, voda bukvalno svuda moze da se pije, leti je oko 13-14c temperatura.

Sto se tice ambienta i setnje, Gradac je bolja opcija od Kamenickog jezera, priroda je prelepa i klisura je i dalje prilicno divlja, ima dosta zivotinja pa cak i orlova, vidri itd. Teren ce mozda izgledati grubo i tesko pristupacno jer niste navikli ali vredi pesaciti i razgledati.

Kamenicko jezero je sasvim ok i pristupacnije za automobil tj bice vam blizi nego na Gradcu, zavisi koje mesto odaberete.

Grza, ako bi malo vise privatnosti palite na gornje jezero, donje/vece je nesto losije ali i dalje OK, pored reke ima lepih mesta za kampovati, gljiva i pecuraka gde god hoces... Lisine i taj kraj oko Resave, blizu je Resavska pecina, prasuma L... (na vrh mi jezika), manastiri Manasija, Ravanica... Kad dosadi setnja mozes pecati pastrmku i klena, na Grzi II (vece jezero) ima komada po 2kg, ali su jako lukavi, na Resavi obicno ima poneka oveca kalifa izbegla iz mnogobrojnih ribnjaka uz nju...
Od BG-a su oba po oko 120-130km, za prvu lokaciju palis do Paracina, za drugu do Markovca, dalje ima putokaza.

Slazem se, obe lokacije su predivne za kampovanje i zivot u prirodi.
Samo moram da te ispravim, do druge lokacije je se stize preko Despotovca, tako mu je najlakse. ;)

Nema potrebe za ispravkom, pisem put od BG-a, posto sam iz okoline Despotovca znam da nema iskljucenje sa autoputa nigde sem u Markovcu, pa onda 30km do Despotovca, a onda Resava...

Nema potrebe za ispravkom, pisem put od BG-a, posto sam iz okoline Despotovca znam da nema iskljucenje sa autoputa nigde sem u Markovcu, pa onda 30km do Despotovca, a onda Resava...

Naravno, nego cisto da kolega ima neki orijentir u kom pravcu se treba kretati.

Jesi bas iz Lomnice?

Bio nekad... sad Jagodinac.

Danas kupljen nekakav šator u metrou.Uspeo sam nekako da ga sklopim ali sam morao da pravim novi raspored u stanu.
Uzet i mali ašović na vojnom otpadu.
Prvo ćemo na kameničko jezero,zatim gradac,pa ćemo videti za divčibare.
Najverovatnije ćemo se provozati i do drine.
U drugoj turi ćemo do gruze.

Pogledaj karakteristike satora, jes da je leto, ali neki minimum minimuma za odbijanje vlage je 800 "necega", mislim mm ali nebitno, a pozeljno preko 1000, jer moze da se desi neki letnji pljusak, kao pre par veceri, preko sat vremena kao iz kabla, i da vam natopi sve, a najavili su da ce od cetvrtka vece neko vreme biti nestabilno i kisovito!

ima 1000mm

Ne mogu da editujem post..

Zaboravih jedno odlicno mesto za kampovanje. Ova prica o air lunge krevetu i klisura reke ne idu iz razloga koje sam naveo, misli moze ali ako napravis neke od kompromisa..

Ne znam kako se nisam setio kamenickog jezera. A setio sam :d se jer su mi matorci bili danas sa ekipom upravo na ovom jezeru i kao i uvek, odusevljeni su :)

Jezero se nalazi na 23km od Valjeva, na oko 400m nadmorske visine. Podseca na neko planinsko jezero i prakticno svuda je okruzeno brdima i sumom. Voda je prilicno cista, zelena i stvarno lici na neko jezero na Tari npr samo je okruzeno listopadnom sumom.

http://wikimapia.org/11070055/sr/Valjevska-Kamenica

Problem je sto nema puna fotografija po netu a ni video materijala, uopste svih ovih lokaliteta a to ce izgleda trajati dok ja ne kupim dslr :d

Evo iskopah jednu fotku, da vidis kako izgleda.

IMG_0926.JPG

Prednosti ovog jezera su mir, tisina, mali broj ljudi (vecina valjevaca ide na fensi mesta, na bazen, manje petnicko jezero i na 15 min od centra na Gradac, kafici i vajati) cista voda, planinski smek i, ono za vas ocigledno bitno, mogucnost da automobil bude blizu mesta kampovanja ali i ovo zavisi od lokacije koju odaberete, naravno.

I dalje garantujem da je Gradac nesto najlepse u Srbiji a ako budete dolazili ovde obavezno izadjite uvece u Tesnjar i preko dana skoknite do Petnice, do bazena, 9km od centra i postoji ogroman parking. To nije klasican bazen u betonu vec ogroman kompleks medj' brdima, videces slike, 4 bazena, kafici, mini golf tereni, tereni za odbojku, fudbal, tenis.. tu je i petnicka pecina, jezero, istrazivacka stanica, crkva ali ovo nema veze sa kampovanjem, vise je za blejanje preko dana :) Moze da se kampuje i na petnickom jezeru ali je ono manje i velika je mogucnost da bude guzva, pijani klinci sa kolima, motorima, drugi turisti, ribolovci..

images|cms-image-000005437.jpg

get_img

Ovo nije ni cetvrtina prostora a i sam mozes da vidis koliko ima zelenila ;)

Sve preporuke i jezeru trenutno na njemu ima guzve ali gradac je zakon, ako hoces mir dodji do manastira Cleije, pa Pesice jedno 1-2 km uz gradac imas izvor imas sve, pravo opustanje, auto slobodno ostavi na parkingu manastira. Lagano mozes do Lelica, Povlen, Manastir Pustinja, Jovanja, Sve je to u krugu od 15 tak km.Vratiti se u grad obici, petnicu, jezero. I sve za dzabaka.

Poslednja izmena:
Super je tema, mada je ne volem spavati napolju:) Još sam daljim poreklom iz okoline Medvednika, moram taj kraj obići jednom:)

Sve preporuke i jezeru trenutno na njemu ima guzve ali gradac je zakon, ako hoces mir dodji do manastira Cleije, pa Pesice jedno 1-2 km uz gradac imas izvor imas sve, pravo opustanje, auto slobodno ostavi na parkingu manastira. Lagano mozes do Lelica, Povlen, Manastir Pustinja, Jovanja, Sve je to u krugu od 15 tak km.Vratiti se u grad obici, petnicu, jezero. I sve za dzabaka.

Pa to je i moja preporuka, to bi bilo idealno ali mogu i da povezu Kamenicko- sve ovo sto si nabrojao ako imaju vremena. Moji roditelji su bili na kamenickom jezeru u subotu i nedelju i kazu da nema guzve ali je Gradac ipak mnogo atraktivnija opcija ;)

Super je tema, mada je ne volem spavati napolju Još sam daljim poreklom iz okoline Medvednika, moram taj kraj obići jednom

Ne da moras nego.. :) Rekoh da sam skoro bio na Zlatiboru i da sam se razocarao koliko je ta planina izvikana.. aj sto je kao seljacki grad na 1000mnv nego sto su i ovi divlji delovi dosadni. Tara je odlicna, a i ove Valjevske planine, ako hoces netaknutu prirodu, centar Divcibara je urbanizovan i ima vikendica u jednom odredjenom krugu ali ima dosta prave divljine na samo sat vremena hoda ili kombinacija auto-pesacenje.

Zao mi je sto nisam bio na Staroj planini, ono je nesto neverovatno sudeci po slikama i pricama :) Takodje odavno nisam bio na Goliji, Javoru a na tim visoravnima i visokim planinama juzno od Zlatibora ka CF granici se nisam duze zadrzavao ali je bilo slika u foto 2011 i 2012 temama, atmo ili ati, Jadovnik i okolne planine..

Evp ovde imate 2 putopisa va bajkera, da vidite kako sve to izgleda, ko ima prohodan 4x4 auto ili suv za par h moze da se nadise cistog vazduha na 3 vrha od 1250-1350mnv i da se spusti do Drine i Gradca na hladjenje :)

http://www.ums.rs/forum/index.php?topic=1360.0

http://www.ums.rs/forum/index.php?topic=2382.0

Poslednja izmena:
Leti je najbolji onaj stari komunisticki platneni sator, ubedljivo. Nije bas za kisu, ali je mnogo prijatnije u njemu. Ko ima dvoslojni sator, najbolje gornji vodonepropusni sloj ostavti sa strane, pa ako oce vec kisa da padne namontirati ga. Inace je pakleno u satoru leti sa gornjim slojem.

^nije tako strasno pored Gradca ;) To je kllisura cak negde i kanjon i dosta je svezije, pored protice voda od 13c.. moze da bude svezije i za 15c nego u dvoristu u gradu.

Nazad
Vrh Dno