Šta je novo?

Kampovanje 2023..... Sator, Kamp prikolica, Kamper....

NS GAS PLUS na klisi, nazovi ih i pitaj, ja kod njih uzimam one najvece plinske boce.

Prvo za "teren" su boce od 2 i 3kg i na njih možeš da postaviš gorionik dok od 5 kg je za kućnu upotrebu jer je priključak za crevo sa strane. Ako hoćeš ganc novu bocu narandžastu idi u Pazovu, firma Lifam M ih proizvodi a ovi što razvoze pune boce dobićeš atestiranu ali pitanje je koliko puta je do sada atestirana i do kad važi atest. Što se tiče gorionika pogledaj na oglasima ima ih iz Turske a i domaćih pa zašta se uhvatiš. Pogledaj i po NIS pumpama neke prodaju pune boce (plave).

NS GAS PLUS na klisi, nazovi ih i pitaj, ja kod njih uzimam one najvece plinske boce.

Hvala oticu sutra posto nisam iz NS, kod njih mogu i da menjam prazne za pune ?

Prvo za "teren" su boce od 2 i 3kg i na njih možeš da postaviš gorionik dok od 5 kg je za kućnu upotrebu jer je priključak za crevo sa strane. Ako hoćeš ganc novu bocu narandžastu idi u Pazovu, firma Lifam M ih proizvodi a ovi što razvoze pune boce dobićeš atestiranu ali pitanje je koliko puta je do sada atestirana i do kad važi atest. Što se tiče gorionika pogledaj na oglasima ima ih iz Turske a i domaćih pa zašta se uhvatiš. Pogledaj i po NIS pumpama neke prodaju pune boce (plave).
Da, i mislio sam neku manju tako 3kg. Bitno mi je da ja tu istu bocu kad ispraznim mogu negde da menjam/dopunim. NIS pumpe gde sam ja gleda nisu imale takve male boce, uglavnom te za domacinstvo.

Vidjao sam ja svu tu oprema po Bugarskoj i Turskoj za veoma jeftine novce, samo eto.... Nikad mi nije palo na pamet da ce mi trebati.

Svaka zemlja ima svoj standard za boce i ne možeš kod nas da ih zameniš, jedino ako na nekoj pumpi hoće da je napune ali ako imaš adapter. Inače gas za domaćinstvo i gas za auto nije isti odnos propana i butana.
Imaš kod nas na oglasima turske komplete sa gorionikom i grejalicom u vrednosti samo domaće boce ali vidi da li možeš negde da puniš a za reatest zaboravi i teško da će ti neko puniti bocu kad istekne atest.

Probaj KryoGas. Ili CryoGas, posle sto godina nisam i dalje siguran da oni znaju kako se tačno zovu :)
Nisam jako dugo bio kod njih ali imali su skoro sve. Imaš na sajtu kod njih lokacije i telefone pa pitaj.

Elem, kupio u NS gas, boca od 3kg i gorionik, 9900. Mogu da menjam ili punim kod njih.

Ima li neko od forumasa iskustva sa Fresh & black satorima iz decathlon-a? Uzeo bi Arpenaz 4.1 FB jel planiram da ga koristim i na moru.

Imam 2 fresh and black šatora, jedan je mali 2seconds 2xl, drugi veliki air seconds 5.2 (mislim da je to oznaka). Imam i mali šator običan, plaćen 20e, od običnog poliestera što je potpuno drugo ekstrem, ali razlika je neuporediva. Nije da možeš da spavaš na direktnom suncu popodne na 35 stepeni, ali je garantovano 5 stepeni niža temperatura u šatoru sa fresh and black platnom. Ono što najviše znači je da ujutru duže može da se ostane da se spava dok ne postane nepodnošljivo. Moja preporuka je da se uvek gleda fresh and black ako budžet dozvoljava i ako težina nije ograničenje.

Pa i ne bih rekao da je nešto preterano brža montaža, nama je osnovna prednost bila što kod njega mogu da se spoje 2 sobe jer je klinac mali, još se budio noću kad smo uzimali šator. Kod regularne 5.2 verzije pregrada između 2 sobe je fiksna. Za sledeći bih gledao nešto mimo decathlona, malo da promenim, a malo i nešto kvalitetnije da uzmem, ipak je ovo ulazni kvalitet, a ko dosta koristi ima smisla ići na nešto bolje.

Da li je dobra kupovina Coleman® BlackOut Bedroom Oak Canyon 4 Family Camping Tent danas snižen sa 400 na 288 eur, ili ima za slične pare Dechatlon u tom kvalitetu i veličini, da ne žurim?

To je kao Arpenaz 5.2 koji je 44K. Nije losa kupovina za te pare. Ako ti to zavrsava posao go for it.
Meni je 4.1 sve sto mi treba i jako me lepo sluzi, ne znam sta bih vise trazio od satora. Kada ga prerastem i otkrijem sta bih jos zeleo od satora lako cu uzeti drugi.

Deluje izdržljiviji i kvalitetniji od Dechatlon šatora ali sam odustao jer sam video puno loših recenzija na Amazonu, u smislu da pukne plastika, odšije se neki šav, dodje korišćen ili sa rupom, a proizvodjač ne odgovara na upite za novi deo.

Iako je cena bila ekstra, nisam bio voljan da ga odmah otpakujem i testiram pa sam odustao.

3.9 mu je ocena na Amazonu. Realno, sve ispod 4.2 ili 4.3 nije za rizik po meni.

Mozda je zato i na akciji. Ne bi ni meni palo na pamet da ga raspakujem negde i postavljam za testiranje da bih video da li valja. Onda ga preskoci i ne zali.

IMG-4c69d473a170cc9625c2c292cf971b88-V.jpg
Moja prikolica,poslednjih 10 god. na Koruškoj

Nema druže,ništa od toga.A svo vreme je na otvorenom.Kupio sam je posle jedne patnje pod šatorom,smrzli se i odmah posle toga se skućili.

Корушка на Дунаву,између Сусека и Баноштора.Унео сам ненамерно забуну,извињавам се;)
IMG_20240905_133430.jpg

Poslednja izmena:
Preporuka za neku laganu stolicu za plazu? Ove godine smo uzeli smestaj na 400m od plaze pa jurim neke sto lakse stolice.

+

odlicne ima decathlon :)

Ovu Urielovu uvek nosim u torbici na bajsu, odlicna je.
Nisam znao da ima i podloga, taman cu da skoknem do Decathlona ovih dana :)

Ova nije mozda tako lagana i kompaktna, ali stvarno je odlicna + ima mesto i za limenku, sto je jako vazno na plazi :D

Ja sam prosle godine koristio ovu.

Ovu Urielovu uvek nosim u torbici na bajsu, odlicna je.
Nisam znao da ima i podloga, taman cu da skoknem do Decathlona ovih dana :)
Kakvu svrhu ima podloga za stolicu - ili sam nesto propustio? :confused:

Ako je mekana zemlja, krenu da propadaju nogice...

I sa ovim i bez ovog ce upasti nogice bilo to mekana zemlaj ili mesak :)
Da mi je neko rekao da moze da posluzi da se drzi na cistom boca sa vodom, telefon, naocare i sl. sitnice pa da i kazemol sluzi svrsi... ovako uzalud !

Da li neko ima preporuku za gasni gorionik za kampovanje? Nije od preterane važnosti da bude mali i lagan, ne nosim ga na leđima :). Nosim sa sobom na more uvek indukcioni rešo, ali se razmišljam da to zamenim sa gorionikom. Par puta kada sam išao na par dana sam uzimao od drugara neki minijaturni koji se rasklopi tako da može da se na njega postavi džezva, eventualno neka manja šerpica, ali za duže letovanje bih uzeo nešto veće i komotnije. Možda čak i sa dva gorionika ako tako nešto postoji (da idu na jednu bocu). Na AE ima svašta, ali ne bih uzeo baš neki random brand, pa mi treba preporuka šta stvarno valja. Mogu i na Amazonu iz Nemačke da poručim.

Takođe, za boce, uzeo bih nešto što je relativno lako dostupno, čitao sam da postoje razni standardi, pa da li je propan, butan, ili mešavina propan-butan. Ako neko ima da je u materiji, hvala unapred na preporuci.

Btw, spremamo se polako za kraj avgusta malo duži put, Italija Toskana + verovatno Elba. Ukupno 3 nedelje.

Ako misliš na rešoe za plinske boce postoje 2 tipa, koji se šrafe na bocu od 2 i 3kg (kamperski) i koji se povezuju crevom (ima sa 1, 2 i 3 gorionika i za kućnu su upotrebu) idu na bocu od 5 i 10kg. Za kampovanje ne vidim potrebu za 2 gorionika osim ako ne bude stavio sam pasuljčinu pa dok se ne ukrčka može kafa.
Za plinske boce svaka zemlja ima svoj standard i čak ih ima gde se razlikuje priključak i sve moraju da imaju atest sa rokom važenja (obično je žig na boci). Obično ne pune boce koje nisu po standardu a o zameni da ne pišem i ne postoji mogučnost reatesta.
Svi ti "plinovi" su mešavina propana i butana i različit je odnos u zavisnosti od namene (nije isti odnos za kućnu upotrebu i za auto gas).
Ako si mislio na rešoe sa kertridžima ide bočica sa navojem 220g i ona je bar 300din. ako sigurno i više (koristi se i za neke brenere) ili najisplativija varijanta plastikaner od 800din i gomila kartuša 190g po 120din. Na tebi je da proceniš šta možeš da iskoristiš sa 30 grama razlike.
Pisao sam u nekoj temi da sa kartušom 190g može da se skuva ili zafali malo da bude skuvano 2x po litar mleka.

Nazad
Vrh Dno