Šta je novo?

Kampovanje 2023..... Sator, Kamp prikolica, Kamper....

Mi smo se pred ovo kampovanje ponovili sa stolicama za nas, uzeli iz decathlona ove:

Stvarno su jako udobne. 2 kom uzeli, za klinca imamo neku modularnu hranilicu, pa može da mu bude i visoka stolica, i niska stolica, može da se prikači i otkači stočić, stvarno nam je super (za kamp pogotovo). Priznajem da ne nosimo dodatne stolice za "goste", stočić nam je onaj jeftini iz decathlona i njega planiramo za sledeći odmor da menjamo. Svaki put po nešto dokupimo. Ali definitivno u nekom trenutku moramo da pazarimo krovni kofer.

Pisah ovde da nije trebalo da idemo na more u junu, plan je bio u Nemačku na neku svadbu pa da produžimo ostanak, ali smo ostali samo par dana zbog lošeg vremena, i pravac Grčka. Sledeći vikend, Bože zdravlja, idemo bez deteta na 3-4 dana u Hr, u septembru opet familijarno Grčka.

Ova iz deka je odlicna. Kompaktna, lagana, deluje kao da je za decu ali nije, osoba od 100kg moze opusteno ceo dan u njoj provesti

^Mogu da potvrdim, sa moje 93 kile.
Bas ovu Mh500 uvek nosim u torbici na bajsu... ne zavisim od klupa, samo od lepih predela. :)

kada smo vec kod stolica...

Prošle godine smo na plažu nosili popup šator za dve osobe, jer mi je praktičniji od suncobrana, jer ionako ne volim da se sunčam. Jedini problem je bio što sam šator verovatno nema nikakvu UPF zaštitu, pa kad je najjače sunce probija kroz njega. Za ovu godinu bih uzeo jedan ako budemo išli ponovo na takav vid odmora, pa me zanima ima li neku iskustva sa nekim ovih šatora i da li su za preporuku?

https://www.decathlon.rs/satori-za-...-kampovanje-mh100-fresh-black-za-2-osobe.html Ovaj nije popup i zahteva nešto više vremena da se namesti, ali mi deluje da ne bi uopšte trebalo da propušta sunce i da pravi dobar hlad.

Ova dva su popup https://www.decathlon.rs/satori-za-...za-kampovanje-2-seconds-za-2-osobe-plavi.html
https://www.intersport.rs/mckinley-imola-220-kamp-sator-768718

Takođe ako imate još neku preporuku u sličnom cenovnom rangu, dajte predloge. Šator bi se koristio isključivo za plažu.

Ja uzeo ovako nesto, nije pop-up, navodno ima neku UV zastitu ali ne ocekujem nista vau… javljam za mesec dana kakav je:
6c83834a-d36e-4f9e-9bd4-6dd4f9606900.jpeg

Razmišljao sam baš prošle godine da uzmem taj, ali mi je nezgodan za plažu, jer pravi malo hlada, pogotovo u podne kad je sunce visoko.

Poprilicno je dubok unutra, javim cim ga razapnem na plazi.

Gde si uzeo ovo ako može link?

Lidl verovatno, mi tamo uzeli pre par godina.

Dovoljno prostran i visok, daje više hlada nego dva klasična suncobrana jedan pored drugog. UV zaštita ništa posebno ali dobrim bolja nego oni suncobrani u grčkoj za 10€ (plus su preko njega skoro non-stop prebačena 2-3 peškira radi sušenja). Kada se ispraksiraš postavlja se bukvalno za minut, duže traje uvrtanje u pesak (ako je pesak, a ako nije ? :ROFLMAO: ) onih držača suncobrana. Ostavljanje stvari na plaži a niste u blizini, ubaciš sve u šator i zavučeš cibzar. Praktičniji za poneti nego dva suncobrana. Vredi svaki dinar... ;)

Prilozi

• šator.png
    šator.png
    185.9 KB · Pregleda: 157
  • šator 2.jpg
    šator 2.jpg
    562.1 KB · Pregleda: 135
Naručio Coleman Darwin 3+ preko KP .Traba da stigne za oko 2 nedelje. Do sad imao neki kineski od 20e. Mada je poslužio za kampovanje na Trnovačkom jezeru, Zelengori i Garaškom jezeru ali vreme je bilo idealno pa ne znam kako bi se ponašao u nekim promenljivim uslovima. Ipak mi treaba nešto "ozbiljnije". Ima li neko iskustva sa ovim Darwinom? Kako se pokazao?

Naručio Coleman Darwin 3+ preko KP .Traba da stigne za oko 2 nedelje. Do sad imao neki kineski od 20e. Mada je poslužio za kampovanje na Trnovačkom jezeru, Zelengori i Garaškom jezeru ali vreme je bilo idealno pa ne znam kako bi se ponašao u nekim promenljivim uslovima. Ipak mi treaba nešto "ozbiljnije". Ima li neko iskustva sa ovim Darwinom? Kako se pokazao?
Jel stigao sator, jesi ga probao?

Pozdrav!

Da li je neko od vas kampovao u Istri, kamp Polari?

Osim toga, šta preporučujete da se postavi ispred šatora, kakva podloga? Zanimaju me i preporuke za električne frižidere.

Ovo nam je prvo kampovanje, idemo sa detetom pa su nam svi saveti dobrodošli. P.S. Šator varijanta

Uf, ti roof-tentovi su mi zelja (ne finansijska, nego da nagovorim porodicu :D ).
Komsija neki ovde ima na Golf+, stariji model, stoji cele godine na autu.

Kolika je nosivost njihova, vezana za nosace na autu ili..? Malo sam gabaritan, pa da znam da li da kupujem karavana i spavam tu :D

Pa nema nekih konkretnih uslova nosivosti za nosace/auto. Sam sator, konretno ovaj ARB sa slike je tezak 55-60kg ,a nosivost mu je 300kg, sta mu dodje 350-360kg opterecenje na nosace.

Pozdrav!

Da li je neko od vas kampovao u Istri, kamp Polari?

Osim toga, šta preporučujete da se postavi ispred šatora, kakva podloga? Zanimaju me i preporuke za električne frižidere.

Ovo nam je prvo kampovanje, idemo sa detetom pa su nam svi saveti dobrodošli. P.S. Šator varijanta
Bio sam u Polariju (Polarima?) ali kao gost preko dana, nisam tu kampovao. Ogroman je kamp, ima baš svega što može da zatreba, čist, uredan, dobar deo je zaista nov (pre par godina je bio možda jedan sanitarni čvor koji je malo stariji, ali je i on bio čist). Ne znam koliko je dete, ali imaju svakave animacije za njih. Mi smo se upravo vratili sa Raba, u kampu imaju animaciju za klince od 9-21, ogromna igraonica, možeš da uđeš sa detetom, možeš i da ga ostaviš ako hoćeš, paze na njih, daju im da jedu ako im doneseš nešto a imaju i neke sokiće i hranu, stvarno su odlično organizovani. Mi smo bili samo par dana i obilazili smo okolinu pa nismo imali priliku da vidimo kako stvarno funkcioniše to, ali ljudi oko nas su vodili decu tu. I da, valjda je za od 3 godine decu. Uveče im naprave disko, predstave, muzika... Stvarno je odlično za boravak sa decom. Ovo nije ista firma kao Polari (to je Maistra, ja sam bio u Valamaru ali su svi slični).

Imaš mogućnost da rentiraš frižider koji je poprilično mali, mislim da je 4e po danu. Može se desiti da ti nije baš blizu, najčešće su u sklopu sanitarnog čvora. Ne znam kolikim autom ideš, mi smo se dvoumili da kupimo onaj najmanji frižider (koji se koristi kao minibar u hotelima), ali tu ti ništa ni ne staje, koštali su oko 15.000 kad sam gledao i onda nemaš puno mesta za ostatak stvari. Mi smo išli na mesec dana (doduše u grčkoj) sa bebom od ispod godinu dana, rentirali smo frižider do koga je morali biciklom ili kolima (fazon 15 minuta peške do tamo), i uspeli smo da se snađemo. Na jednom od sledećih kampovanja smo našli lika koji rentira frižidere (one standardne male, mislim 85cm visina), donese ti do kampa frižider i staviš ga pored šatora svog, nakon toga mu vratiš kada izlaziš, malo je skuplje nego da rentaš taj frižider ali je mnogo zgodnije. Sledeći odmor (u Grčkoj), ostavljam porodicu u kampu i vraćam se do nekog grada da kupim polovni frižider mali, gledao sam i ima ih uvek za 50-ak evra da se kupe, nakon toga ću ili da nađem nekoga da mu ponudim da ga kupi za bilo šta, ili ga jednostavno ostavim u kampu. Tebi je Rovinj blizu pa baci pogled po nekim njihovim oglasima da li ima tih malih frižidera da se kupe, mnogo će ti komotnije biti tako nego da pešačiš do tog rentiranog.

@krovni šator
Ograničenje postoji dinamičko za nosivost krova i krovnih nosača, uglavnom je 75kg, nekad je 100kg ali to je za opterećenje u pokretu. Za statičku nosivost krova obično nema problema i tu se vodiš ograničenjem šatora. Prave ih i za 3 i 4 osobe (možda i veće), tako da sigurno može 300kg.

Bio sam u Polariju (Polarima?) ali kao gost preko dana, nisam tu kampovao. Ogroman je kamp, ima baš svega što može da zatreba, čist, uredan, dobar deo je zaista nov (pre par godina je bio možda jedan sanitarni čvor koji je malo stariji, ali je i on bio čist). Ne znam koliko je dete, ali imaju svakave animacije za njih. Mi smo se upravo vratili sa Raba, u kampu imaju animaciju za klince od 9-21, ogromna igraonica, možeš da uđeš sa detetom, možeš i da ga ostaviš ako hoćeš, paze na njih, daju im da jedu ako im doneseš nešto a imaju i neke sokiće i hranu, stvarno su odlično organizovani. Mi smo bili samo par dana i obilazili smo okolinu pa nismo imali priliku da vidimo kako stvarno funkcioniše to, ali ljudi oko nas su vodili decu tu. I da, valjda je za od 3 godine decu. Uveče im naprave disko, predstave, muzika... Stvarno je odlično za boravak sa decom. Ovo nije ista firma kao Polari (to je Maistra, ja sam bio u Valamaru ali su svi slični).

Imaš mogućnost da rentiraš frižider koji je poprilično mali, mislim da je 4e po danu. Može se desiti da ti nije baš blizu, najčešće su u sklopu sanitarnog čvora. Ne znam kolikim autom ideš, mi smo se dvoumili da kupimo onaj najmanji frižider (koji se koristi kao minibar u hotelima), ali tu ti ništa ni ne staje, koštali su oko 15.000 kad sam gledao i onda nemaš puno mesta za ostatak stvari. Mi smo išli na mesec dana (doduše u grčkoj) sa bebom od ispod godinu dana, rentirali smo frižider do koga je morali biciklom ili kolima (fazon 15 minuta peške do tamo), i uspeli smo da se snađemo. Na jednom od sledećih kampovanja smo našli lika koji rentira frižidere (one standardne male, mislim 85cm visina), donese ti do kampa frižider i staviš ga pored šatora svog, nakon toga mu vratiš kada izlaziš, malo je skuplje nego da rentaš taj frižider ali je mnogo zgodnije. Sledeći odmor (u Grčkoj), ostavljam porodicu u kampu i vraćam se do nekog grada da kupim polovni frižider mali, gledao sam i ima ih uvek za 50-ak evra da se kupe, nakon toga ću ili da nađem nekoga da mu ponudim da ga kupi za bilo šta, ili ga jednostavno ostavim u kampu. Tebi je Rovinj blizu pa baci pogled po nekim njihovim oglasima da li ima tih malih frižidera da se kupe, mnogo će ti komotnije biti tako nego da pešačiš do tog rentiranog.

@krovni šator
Ograničenje postoji dinamičko za nosivost krova i krovnih nosača, uglavnom je 75kg, nekad je 100kg ali to je za opterećenje u pokretu. Za statičku nosivost krova obično nema problema i tu se vodiš ograničenjem šatora. Prave ih i za 3 i 4 osobe (možda i veće), tako da sigurno može 300kg.
Hvala na ovakom opširnom odgovoru! Mislim na Polari kamp u okviru Maista grupacije. Deluje da je sve sredjeno i uredjeno, ali nisam nigde uspela da pronadjem podatak o mogućnosti rentiranja frižidera kod njih. Sve u svemu, hvala na odgovorima i savetima!

Ja se zadnje 2 godine ludo provodim na kampovanju. Ne idem u kampove, vise volim da nema nigde nikoga u okolini. Koristim Decathlon Arpenaz 4.1 sator. Dvoje nas je i vodimo 2 psa tako da imamo dovoljno mesta za spavanje da stavimo 160cm dusek na naduvananje u spavaci deo i da nam ostaje mesta sa strane jos a u delu ispred nam spavaju psi i imamo mesta da stavimo sve stvari unutra ako pada kisa.
Uglavnom idemo na 2 dana, vikend varijanta ali sada smo bili nedelju dana. Za kratak period termo torbe su vise nego ok resenje ali za nesto duze morao bih da uzmem frizider, power station sa solarnim panelima itd. To odmah vuce puno prostora u kolima. Ove godine smo se jedva spakovali u karavana i krovni kofer.
Neki plan za buducnost je uzmem neki kombi i napravim kampera.

Ovo nije sator nego montazna kuca, samo u predsoblju mogu jos 3 osobe da se baskare :cool:
Super za more ili da zabodes na duze zbog komfora ali za vikend smorilo bi me da ga rasklapam i sklapam za 1-2 nocenja.
Meni kada sam light varijanta vikend 2 nocenja 45+10L ranac dovoljni. Nosam i Petzl Bug 18L ali su mi tu prva pomoc i drangulije za penjanje. On mi je daily ranac kad se ide na dan samo da se popne nesto i izbleji.
Mislim da definitivno nosis neki visak i cisto da se nadje ako zatreba stvari.

Uf, ti roof-tentovi su mi zelja (ne finansijska, nego da nagovorim porodicu :D ).
Komsija neki ovde ima na Golf+, stariji model, stoji cele godine na autu.

Kolika je nosivost njihova, vezana za nosace na autu ili..? Malo sam gabaritan, pa da znam da li da kupujem karavana i spavam tu :D
Karavani nisu baš praktični za loše puteve, odlazak u prirodu, prelazak preko livada i slično. Klirens im je uglavnom veoma nizak, međuosovinsko rastojanje veliko, pa lako mogu da se oštete ili zaglave u prirodi. Osim ako se ne radi o Allroad, Outback i sličnim specijalnim verzijama brendova kao što su Audi, Subaru itd.

Za relativno male pare možeš da napraviš dirt road mini-kamper od ovih modela:

Ovaj Pežo ima šper diferencijal napred, 3 čelične ploče - zaštite motora, menjača i kablova, visok klirens i skoro 3 kubika prostira pozadi (kada se preklope zadnja sedišta). A peta vrata mogu da služe kao nadstrešnica i zaštita od kiše.

Poslednja izmena:
Ovo nije sator nego montazna kuca, samo u predsoblju mogu jos 3 osobe da se baskare :cool:
Super za more ili da zabodes na duze zbog komfora ali za vikend smorilo bi me da ga rasklapam i sklapam za 1-2 nocenja.
Meni kada sam light varijanta vikend 2 nocenja 45+10L ranac dovoljni. Nosam i Petzl Bug 18L ali su mi tu prva pomoc i drangulije za penjanje. On mi je daily ranac kad se ide na dan samo da se popne nesto i izbleji.
Mislim da definitivno nosis neki visak i cisto da se nadje ako zatreba stvari.
Slazem se, ogroman je. Kazem, nas dvoje spavamo na velikom krevetu kao u spavacoj. Imamo mesta i sa strane. 2 velika psa su ispred i imamo mesta da sve stvari unesemo unutra. 2-3 termo torbe, 4 ranca, torba sa stvarima, sto i stolice... Nismo bas nesto preterano mobilni jer nosimo sve i svasta i sve je tesko, ne mozemo daleko od kola. ***. Nismo u kampu, priroda ume da bude surova nekada, svasta moze da zatreba.
Razmisljam se da krenem da kupujem i neku kompakt varijantu, ali ne znam koliko ce se to koristiti. Ovo jeste malo smor sklapati i rasklapati u 2 dana ali nije smak sveta. Veci je problem naci dovoljan prostor da ga postavis :d
Kad se sator postavi odmah ispred idu sto i stolice, vezuju se lezaljke u hladovinu, ide se po vodu ako bismo ponelu dovoljno. Imam 2 tusa, 20l balon sa slavinom koji se pakuje, par balona od 5l... Imam pribor za rostiljanje, sudove kompaktne, jedan veliki liveni tiganj...
Imam i solarni punjac, bio je dovoljan da puni 2 telefona i drzi nam powerbank-ove punim. Maksimalno sam video da je gurao 1.64A tako da sam bio zadovoljan.
Ovog leta smo krenuli bukvalno na 2 nedelje ali se malo zalomilo da nas je uhvatilo nevreme jedan dan ali sve je bilo ok. Proslo je bez posledica. Posle par dana sam opet video da ce 2 dana biti kisa i grmljavina tako da smo se to jutro pred kisu spakovali i bukvalno pred samu kisu smo seli u kola i otisli u CG na more. Truba da sedimo 2 dana u satoru.

Naši propisi su vrlo rigorozni što se registracije, tj tehničkog tiče za sve prepravke.

Ja se zadnje 2 godine ludo provodim na kampovanju. Ne idem u kampove, vise volim da nema nigde nikoga u okolini. Koristim Decathlon Arpenaz 4.1 sator. Dvoje nas je i vodimo 2 psa tako da imamo dovoljno mesta za spavanje da stavimo 160cm dusek na naduvananje u spavaci deo i da nam ostaje mesta sa strane jos a u delu ispred nam spavaju psi i imamo mesta da stavimo sve stvari unutra ako pada kisa.
Uglavnom idemo na 2 dana, vikend varijanta ali sada smo bili nedelju dana. Za kratak period termo torbe su vise nego ok resenje ali za nesto duze morao bih da uzmem frizider, power station sa solarnim panelima itd. To odmah vuce puno prostora u kolima. Ove godine smo se jedva spakovali u karavana i krovni kofer.
Neki plan za buducnost je uzmem neki kombi i napravim kampera.
Koji dusek koristis? Stavljas li neku podlogu ispod njega? Vrh je sator.

Koji dusek koristis? Stavljas li neku podlogu ispod njega? Vrh je sator.
Ispod celog satora stavljam 4x5m podlogu, cisto u slucaju ako bude nesto ostro dole. Dusek je neki kao oni kucni na naduvavanje sto se koriste kao pomocni krevet. 25cm je debljine, visoko su od poda, ne oseca se bas nista odozdo. Imam 2 vrece koje sam u lidlu uzeo slucajno. Tanke su, ok su za leti. Pre 2 godine nas.je na zaovinama zateklo 6c jedne noci, bilo nam je ok. Spavam najnormalnije, kao u svom krevetu. Slikao bih ti dusek ali mi je spakovan trenutno. Imam rucnu pumpu za njega ali sam ove gosine uzeo i 12v pumpu na upaljac, ne uporedivo je manja i lakse mi je tako nego da pumpam rucno.

Sto se pravljenja kampera tice, znam za regilative, mora da se radi atest na masinskom fakultetu itd. Ako bude previse komplikovano a verujem da hoce, napravicu neku lite varijantu koja moze da se rasturi za jedno popodne, da se zavrsi registracija pa da se vrati sve nazad. Stvarno ne moram da pravim full kuhinju i mokri cvor. Makar krevet, mesta za stvari itd. Spremanje hrane moze napolju, isto i tus... To je neki plan za buducnost, videcemo dokle cu dogurati.

Za lajt varijantu kampera od kombija sećam se da je Memedović radio od nekog vagenovog kombija valjda kad je išao na sever Rusije. U suštini pravio je prostor za spavanje za 3 osobe, konstrukcija od drvenih ramova popločano OSB pločom je bio krevet a ispod OSB je prostor za stvari. Nema prepravki šasije, motora i ostalih fabrički uradjenih stvari te za to mislim da ne treba atest.

Nazad
Vrh Dno