Ovako, ja imam Jamo Studio 180, kupio sam ih u Mađarskoj za 110 DEM(!). Zvao sam šatro nekog zastupnika u Beogradu i on mi je tada rekao da imaju taj model po ceni 240 DEM i da dođem na slušni test ako hoću. Toliko o ceni i koliko para toliko muzike.
Daleko od toga da su vrhunski HI-FI, ali zvuče sasvim solidno u većoj prostoriji jer je bas tanak u manjim prostorijama verovatno zbog oblika mog prostora i verovatno više rezonantne frekvencije kutija. Srednji i visoki su veoma jasni i definisani, što mi se sviđa, bas nije dovoljno jak i definisan. Verovatno zbog bas-refleksa, mada ja volim bas iz kompresionih kutija. Zato im treba malo snage da sviraju glasno. Probao sam ih na nekoliko pojačala, najslabije je neki Technics od 2x28W i nisam pojačavao do kraja jer bih poludeo od glasnoće, ne od "deranja" već od kvalitetne glasnoće. A drugo, nikada ne pojačavam do kraja jer onda pojačalo brljavi, pa pravi izobličenja.
Kod DVD filmova je bas daleko bolji, npr. kad uzleće avion zvone mi stakla u prozorima i vratima i osetim ga na stomaku. U stvari MP3, ma kakav bio, će teško dati HI-FI jer "garbage in - garbage out" (đubre na ulazu, đubre na izlazu). Uglavnom - za te pare zvuče daleko bolje nego npr. onaj Genius drveni komplet koji košta približno. Ako te ne mrzi ubaci po kesicu peska kroz bas-refleks rupu.
Ako prelaziš sa nekih plastikanera bićeš veoma zadovoljan, ako si navikao na nešto bolje, nećeš biti zadovoljan. Ja bih razmišljao o sličnim Pioneer podno-stojećim zvučnicima koji deluju solidno, ali sam ih čuo u Rodiću samo na radiju.
I još jedna stvar - ako hoćeš da znaš sve o prevarama u HI-FI svetu, pronađi i pročitaj knjigu Jove Regaseka: "HI-FI i njegove zamke".