Šta je novo?

Kako zastiti WLAN?

Switch

Slavan
Učlanjen(a)
10.03.2008
Poena
350
Imam ruter za bezicni internet, zanima me kako da zastitim nekom lozinkom, da niko drugi u okolini ne moze da koristi. Isao sam na security, izabrao nesto WAS..., ukucao kao neki lozinku, ali sada ne mogu sa mobilnim da se konektujem, i nije mi onal lokot kao da je zakljucano. Kako se to radi? Jako mi je bitno.

nisam siguran, ali probaj u podesavanjim rutera da namestis tako da samo odredjene mac adrese mogu da mu pristupe (svaki uredjaj ima svoju mac adresu).
nisam se neko vreme petljao sa ovim stvarima, ali sam siguran da bi morala da postoji takva opcija.

Koliko sam ja upoznat povecanje bezbednosti mreze moze da se uradi na sledece nacine:

1. Ukljucivanje WAP enkripcije sa sto duzom sifrom
2. Ukljucivanje filtriranja MAC adrese
3. Promena username i pass za pristup rooteru
4. Promena adrese rootera (sa 192.168.1.1 na nesto drugo)

Slobodno dopunite.

Switch: proveri koje sigurnosne protokole podrzava mobilni (WAP, WEP i sl.) pa prema tome podesi i zastitu

samo da dodam, postoji bolja enkripcija, WPA (u tri varijante). Mislim da je dovoljna WEP (64 ili 128 bit), upotrebi velika ,mala slova i brojeve. Vrlo je jednostavno,kao sto rece covek nakaci se na rooter i tamo je izuzetno jednostavno a imas i uputstvo.
P.S. Da ne bih otvarao novu temu:
Imam ADSL rooter i wireless rooter, na oba mi je enabled DHCP. Posle izvesnog vremena zakuca mi se net i samo restart rootera pomaze. Probao sam da iskljucim DHCP na ADSL rooteru i tada uopste nisam imao net,vratio na oba aktivna, a sada sam iskljucio samo na wirelessu,i na jednom radi za sada ok a na drugom davi. (da napomenem ADSL i wireless roter su na sred stana a oba racunara su bezicni povezana).
Ima li neko savet?

Mislim da je dovoljna WEP (64 ili 128 bit), upotrebi velika ,mala slova i brojeve.

http://en.wikipedia.org/wiki/Wired_Equivalent_Privacy je napisao(la):
Beginning in 2001, several serious weaknesses were identified by cryptanalysts with the result that today a WEP connection can be cracked with readily available software within minutes.[1]

...

Vrh Dno