Šta je novo?

Kako zaobici Linux?

proximo

Slavan
Učlanjen(a)
04.05.2004
Poena
319
Pre par dana sam dobio neke konfiguracije na kojima je OS Linux i naravno trazi mi User Name i Pasword! Kako da sve to zaobidjem i instaliram XP preko njega (Linuxa)! Svi predlozi su dobrodosli! :wall:

uradi boot sa diskete, ubi mbr obavezno sa formatom, pa instaliraj os koji hoces

Poslednja izmena:
Probao sam Boot sa diska, krenuo je ali mi je prijavio neku gresku i tu je stao (neki fajl fali, ne znam koji)!

Probaj sa novom boot disketom, jednostavno, partition magic je izuzetno korisno ako mozes da nadjes na disketi, to je bar kod mene obavezno uvek u torbici sa cd-ovima.
Na kraju krajeva napravi negde boot disketu obicne 98-ice, uradi boot sa njom, pa redom ...

Ok, probacu! Da li je u opticaju kacenje HD na moj komp i format istog?

Pa da sto da ne, ubrzaj proces 🙂 samo opet napominjem ubi i mbr, obavezno.

Mbr mora da ubija samo ako je u mbr snimljen boot manager.

silverglider je napisao(la):
Mbr mora da ubija samo ako je u mbr snimljen boot manager.
Sto je najcesci slucaj sa linux-om :whip:

Dakle, startuješ npr Win98 boot disketu, i otkucaš fdisk /mbr 😉

RamOne je napisao(la):

Ne ako je to _jedini_ OS instaliran na hardu.

Linux jeste jedini OS na HD!

Gurnes lepo instalacioni CD windowsa i butujes sa njega sistem. U toku instalacije obrises sve postojece particije na disku i kreiras nove (NTFS, FAT32, svejedno), formatiras ih u tom procesu i instaliras windows.

A ovo o cemu mi pricamo je sledece: uz linux dolazi boot manager koji omogucuje podizanje vise operativnih sistema ukoliko su instalirani paralelno na masini (windows, linux, itd). U slucaju da ih stvarno ima vise, taj boot manager se cesto instalira u mbr (master boot record). U suprotnom, ukoliko je samo linux tu, boot manager ide najcesce u boot record prve butabilne particije (/boot ili /). Posto postoji i custom instalacija linuxa, covek koji ga je instalirao je mogao da uradi ovako ili onako. Pa ako t i se i nakon instalacije windowsa i dalje pojavljuje linuxov meni (lilo ili grub), butujes ponovo masinu sa instalacionog windows cd-a, odes u recovery console i uradis fixmbr.

Evo ja imam jedan hdd od 40mb na koga je instaliran linux (u mbr) i vise nikad ni jedna fixmbr varijanta nije mogla da ga natera da se normalno dize win... zato ga ja sad lepo imam u ext usb20 kutiji, za male pare |]

Mora da je taj mbr na tom disku informaticki fenomen...

danijel00 je napisao(la):
Evo ja imam jedan hdd od 40mb na koga je instaliran linux (u mbr) i vise nikad ni jedna fixmbr varijanta nije mogla da ga natera da se normalno dize win... zato ga ja sad lepo imam u ext usb20 kutiji, za male pare |]
ako bas hoces da se resis tog mbr-a na tom tvom hdd-u uradi sledece:
poveze SAMO TAJ disk na neki komp kao primary master (da ne bi kojim slucajem poje*ao neki drugi disk), boot-uj knoppix ili "damn small linux" i kao root izvrsi sledecu komandu:
Kod:
dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=512 count=1
i master boot-a kao da nikad nije ni bilo :banana:

Poslednja izmena:
Dodao bih posle fixmbr jos i fixboot i to mora da radi. Ovo je varijanta kad postoji XP, ali se pojavljuje i Linux boot manager.

Da li bi u krajnjem slucaju low-format pomogao i koliko je to pametno raditi?

ll nije pametno raditi, prakticno nikad...
ono resenje iz linuxa bi verovatno upalilo, ali me boli uvo.. ja sam ga dobio jeftino, sluzi mi kao disk za nosanje, nikad necu dizati sistem sa njega |]
a da je fenomen jeste...

RamOne je napisao(la):

zavisi.. ja npr. volim da nakacim na boot disketu... volim nekako da mi je MBR cist... windows-only 😛

milos1985 je napisao(la):
Da li bi u krajnjem slucaju low-format pomogao i koliko je to pametno raditi?

ne, low level format ne moze da pomogne moze samo da skodi. mbr moze da bude cist kad god pozelite - naveo sam nacin da se to uradi. posle toga se u celom mbr-u nalaze samo nule i nema nikakve dalje price. ako neko hoce da ocisti ceo disk, moze da proba sa:
Kod:
dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=512
a ako hoce da bezbedno ukloni sve podatke, nek proba nekoliko puta za redom:
Kod:
dd if=/dev/random of=/dev/hda bs=512

@love hunter
kako moze bilo sta na kompu da ti bude cisto kad imas window$? :beat:

Nazad
Vrh Dno