Šta je novo?

kako utishati komp?

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
dobih kabl ...pa mi mashina stalno upaljena ... pretpostavljao sam da ce ovo biti problem ... ali ne toliki ...

kako da ucutkam chetiri sedam ventilatora u kucishtu? jel imaju neki nechujni? ali zaista nechujni? koji za kucishte koji za procesor? pomagajte!!!

ajde ljudi znam da je pegla pitanje ... al ne mogu da spavam tri sata dnevno :(

Mozes da ih sa 12V prebacis da rade na 7V:

7v-adapter.jpg

Ako ti kojim slucajem ni to nije dovoljno (mada verujem da ce biti), onda mozes i na 5V ovako:

5v-adapter.jpg

12V ti daju zuta i crna do nje, inace.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Podmazi sve ventilatore, downclockuj komp i smanji voltaze na svim ventilatorima (nadam se da ti napajanje nije buhcno pa taj ventilator ne diraj).

ovaj ... kako da ih podmazhem? :zgran:

pa sad ako su ventilatori iole noviji, ne treba da ih podmazujesh. smanji im voltazu, mada ako treba mashina da ti bude ukljuchena samo radi downloada dobra je ideja da downclockujesh mashinu, ugasish dodatne ventilatore i mirno spavash. Naravno treba cooler na procesoru treba da ima automatsku regulaciju obrtaja, a ako ne stavi neki speedfan program ili slichno

Inache ako hocesh da podmazesh ventilator treba da ga skinesh, skihesh nalepnicu (neki imaju i "poklopac" ispod), kapnesh malo mashinskog (bilo kog finog) ulja. Da bi dobio pravi efekat procedura je da prvo skinesh zeger osigurach (cale mi je automehanichar neznam kako se ovo drugachije zove) to drzi osovinicu ventilatora i izgleda kao prsten kome je isechen jedan deo i obuhvata osovinu ventilatora. To cesh skinuti tako shto cesh iglom ili vrlo finim shrafcigerom da je "zgurash" sa osovine. Posle imash obichno josh jednu finu podloshku koja je tu da shtiti od prljavshtine. Izvuci ventilator iz lezaja, ochisti od prljavshtine (ako treba alkoholom) i onda sastavi pa podmazi. Vodi rachuna da ne stavish previshe ulja, ja ga nanosim chachkalicom na rastavljen ventilator, na osovinu i biksnasti lezaj, da ne bi curelo. Ako namastish povrshinu na kojoj je nalepnica necesh moci da vratish nazad ni nju ni neshto drugo i ventilator ce ti se intezivno prljati. Vracanje zeger osiguracha je najzeznutije za nekoga ko se nije ovime bavio, ja imam vrlo finu pincetu (sajdzijsku) kojom postavim osigurach i finim shrafcigerom ga gurnem na osovinu. Vodi rachuna, ona oce da "odskochi" kao feder dok je nameshtash i vishe je necesh naci. Sa ovim alatom sve je lako i jednostavno, a ti kako cesh se snaci vidi sam...

ok hvala ti ... ventilatori su skoro pa novi (s meseci) ... ali nemam ja alata za to a ni ulja :\ otacicu dva ventilatora pa shta bude

koje je kuciste upitanju?Da nije mozda onaj Thermaltake XASER3 sa bucnim ventilatorima >30 db

Poslednja izmena:
najjache :)

eurosace q3

postoji li pasivni hladnjak za geforce 2?

Ako je MX, onda mu je i sasvim dodvoljno pasivno hladjenje.

BTW, moja Elsa GF2MX je i imala samo telo hladnjaka koje je jedva pokrivalo GPU.

Stefan1 je napisao(la):
koje je kuciste upitanju?Da nije mozda onaj Thermaltake XASER3 sa bucnim ventilatorima >30 db
Ventilatori na Xaser-u III uopste nisu bucni, iako ih ima 7 komada...

Upravo zato im je i CFM protok srazmerno slab.

Delija je napisao(la):
Ako je MX, onda mu je i sasvim dodvoljno pasivno hladjenje.

BTW, moja Elsa GF2MX je i imala samo telo hladnjaka koje je jedva pokrivalo GPU.

ma da najobichniji eagle gerorce2 mx

ok gde ima to da se uzme?

Po svemu sudeci, ne vjerujem da imas neki extra OC-ovan komp, pa ti je potrebno toliko ventova u istom! Ispisi koji komp imas, pa cemo ti dati detaljnija upustva!

PS. Ventilator na GeForce 2MX mozes slobodno da iskljucis (ukoliko si siguran da sam kuler ima dobar kontakt sa GPU-om)!

Poslednja izmena:
kupio sam juce dva cooler mastera od 13 dB i 1400 rpm ... jedan napred jedan nazad i imao sam jedan zeleni neki nemam pojma koji je sa kontrolom obrtaja pa sam smanjio na minimum ... i na procesor sam stavio kuler mastera od 13 dB takodje ... da situacija bude smeshnija "najbuchniji" je fan od graficke ... jel mi je originalni fan crkao pa je ovo neki sh koji sam morao lepiti i mesati lepak i pastu da bi ga zalepio ... mada graficka je radila i bez toga nemam pojma koliko ... ali to sad vishe nije veliki hladnjak kao na originalnom cooleru vec neki mali al ajde recimo da cu i to skinuti ... kakva uputstva dalje el moze jsoh da se utisha???

da komp mi nije klokovan nimalo sve je na defaultu ...

a komp je amd athlon 1500+ @1300 ... 2x hdd (maxtor 80+40)... jedan fan duva u njih ... dvd i rw ... ge force dva ... i emu 0404 i modem ... missim ... bash nishta zaebano nema unutra ... razmishljam se da i ove fanove pogasim da ostavim samo jedan nazad?

A koji imas procesor i koji hladnjak stoji na njemu?

procesor ti pise gore a hladnjak je onaj cooler masterov sa nekim freonom shto kruzi kroz neke dve cevcice ...

Ladno si me preduhitrio! :) Post #18 nije bio napisan dok sam ja kucao svoj.
Pitao sam jer sam mislio da imas jaci cpu, pa da ce dolaziti do pregrevanja s obzirom na to koji si ventilator stavio.

Cisto da ti malo pomognem...

mala pomoc - veruj mi iako ubacis najtise kulere u kuciste - nemora da znaci da ces ga utisati znacajno... neka kucista svojom arhitekturom prave nepovoljna vrtlozenja vazduha u unutrasnjosti!!! sto stvara buku. jos jedan od krivaca je i napajanje - ono izvlaci vazduh iz kucista. time on prakticno usisava vazdug sa prednje maske. ako ti prednja maska ima mali otvor - ili nekakve rupice - to dodatno komplikuje stvari (citaj stvara buku). Jos jedna od stvari u napajanju su i hladnjaci. ako je neko jeftinije napajanje hladnjaci su ocajno uradjeni i postavljeni - tako da stvaraju jos vrtlozenja... rebarca na unutrasnjoj strani napajanja (onoj u kucistu) isto prave problem

e sada ako je ovo sve bilo sbunjujuce - idemo ovako:

- Napajanje koje ima sa unutrasnje strane sto vise zareza iliti otvora. jos bolje ako ima rupice (kao sto sam video na nekim napajanjima)
- Napajanje koje ima dobro osmisljeno hladjenje (dobro postavljene hladnjake - inace to moze da proveris kroz gore pomenute rupice)
- Napajanje koje nije previse jako - do 300w - jel sve sto je jace vise se i greje pa ima i potrebu da se vise ladi - i samim time je bucnije

E sad ako neces da menjas komponente, ide par saveta:

- Izmedju svih srafova na kucistu, i samog kucista stavi parce gumice za tegle (da smanjis kontakt izmedju lima i lima a samim time i prenosenje vibracija)
- HDD je isto jako veliki izvor buke - ne dok radi-chita (mada i tada moze da bude nesnosan) nego dok mu se zavrte i vrte ploce!!! onaj poznati zvuk ko da se pali mlazni avion (kad se stisne power dugme tj. upali). Resenje za ovaj problem je da hdd montiras na mesto jednog 5.25 uredjaja. To ces uciniti na sledeci nacin. u rupice za srafove provucices gumicu za tegle i tako napraviti nosace na kojima ce hdd lezati. to bi od napred izgledalo ovako ======== pa izmedju gornjeg i donjeg sloja gumica ubacis HDD. Sa ovakvim "modom" neces verovati koliko ces umanjiti buku!!!!
- Evo za kraj (al sam se raspisao) - pokusaj da pronadjes sundjer koji je sa jedne strane gladak a sa druge strane ima male piramidice - sigurno si to video nekad. ako nema takvog moze i obican. nekako ga ucvrsti na stranicu (bocnu) i onda zatvori kuciste - ovim modom ces lepo umeksati zvukove unutar kucista i malo spreciti da se stranica ponasa kao emiter zvuka...

neznam mozda sam jos nesto zaboravio :type: :type: :type: :wave:

brate hvala ti ako me ovo ne spasi nishta nece :))

Tom je napisao(la):
Resenje za ovaj problem je da hdd montiras na mesto jednog 5.25 uredjaja. To ces uciniti na sledeci nacin. u rupice za srafove provucices gumicu za tegle i tako napraviti nosace na kojima ce hdd lezati. to bi od napred izgledalo ovako ======== pa izmedju gornjeg i donjeg sloja gumica ubacis HDD. Sa ovakvim "modom" neces verovati koliko ces umanjiti buku!!!!
... i kad gumica ispuca hdd ti zvekne na cd-rom i ode sve u... :crash: :) Jesi li siguran da je ovo dobra ideja? Ne znam koliko ce toplota od hdd-a da utice na gumicu, al verujem da promene temperature (izmedju ugasenog kompa i posle kad ga upalis i hdd se zagreje) uopste nisu dobre za gumice. Cisto moje misljenje. Jos nesto, te rupe za srafove su ostre i ima da iseku gumice. Opet ode hdd u... :crash:

Ja sam isto prebacio hdd-ove skroz gore u 5.25" slotove, al ne pomocu gumica, vec pomocu nekih adaptera koje mi brat doneo. Mnogo dobra fora, samo ne znam ima li toga kod nas. Nemam sad aparat da slikam da vidis.
Cisto ako hoces sam da se zezas sa prebacivanjem hdd-ova gore, savetujem ti da izabetes nesto drugo, a ne gumice.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
NightVision je napisao(la):
Ako ti kojim slucajem ni to nije dovoljno (mada verujem da ce biti), onda mozes i na 5V ovako:

5v-adapter.jpg

LM, ovo je savrsen nacin kako da se utisaju ventilatori! Kako 99.9% ventilatora radi sa STARTNIM naponom od 7V na ovaj nacin sigurno utisavas ventilatore da se uopste necuju. Mislim, ako se ne pokrenu onda i ne prave nikakvu buku.... ne znam sto sam ovo rekao, ali ne skodi... a ako ne skodi onda koristi :)

Pa jeste..

dobro, sto se tice gumica - tu stoji komentar...neznam koliko bi one izdrzale. ali postoji kao alternatiiva lastis koji keve koriste za shivenje. onako 1cm shirok, on nema shanse da popusti, a radice posao. neznam koliko sam bio jasan za taj mod - ali najbolje bi bilo da se slika ta tvoja varijanta..
aj - i nezaboravite na napajanje!!!

ma gumice nisam stavio bash one shto idu na tegle ... stavio sam one crne jake i provukao ih po dva puta ... missim da ce biti ok ... brine me druga stvar ... sad ide ovako ...

_________
dvd
_________
========
hdd 40
========
_________
cd-rw
_________
========
hdd 80
========

= je gumica ...

pazite mashina nije clockovana niti ishta od toga ... ali opet ce raditi non stop ... missim kolko je zdrao drzati ovako zbudzhene sve storage drajvove na jednom mestu ... shta sad da modujem pa da njih ohladim?

napajanje je cool ima mrezicu sa unutrashnje strane kucishta ...

@teletabis: Mislis da ventilatori nece raditi na 5V??? Ja sam probao nekoliko i na 7 i na 5 i svi su radili bez problema!

e pa kazi dal je ova modifikacija donela nekih rezultata??? Pazi ja sam u fazonu da ne hladim HDD - bole me jaja...ako su ga tako napravili (bez hladnjaka i fana) sto bi ga ja hladio - ako hoce nek crkne - imam garanciju i redovan sex...mislim backup!!!!
sto ljudi ne hlade CDRW pa on se usija posle rada!!! LASER bato..

Nazad
Vrh Dno