pa sad ako su ventilatori iole noviji, ne treba da ih podmazujesh. smanji im voltazu, mada ako treba mashina da ti bude ukljuchena samo radi downloada dobra je ideja da downclockujesh mashinu, ugasish dodatne ventilatore i mirno spavash. Naravno treba cooler na procesoru treba da ima automatsku regulaciju obrtaja, a ako ne stavi neki speedfan program ili slichno
Inache ako hocesh da podmazesh ventilator treba da ga skinesh, skihesh nalepnicu (neki imaju i "poklopac" ispod), kapnesh malo mashinskog (bilo kog finog) ulja. Da bi dobio pravi efekat procedura je da prvo skinesh zeger osigurach (cale mi je automehanichar neznam kako se ovo drugachije zove) to drzi osovinicu ventilatora i izgleda kao prsten kome je isechen jedan deo i obuhvata osovinu ventilatora. To cesh skinuti tako shto cesh iglom ili vrlo finim shrafcigerom da je "zgurash" sa osovine. Posle imash obichno josh jednu finu podloshku koja je tu da shtiti od prljavshtine. Izvuci ventilator iz lezaja, ochisti od prljavshtine (ako treba alkoholom) i onda sastavi pa podmazi. Vodi rachuna da ne stavish previshe ulja, ja ga nanosim chachkalicom na rastavljen ventilator, na osovinu i biksnasti lezaj, da ne bi curelo. Ako namastish povrshinu na kojoj je nalepnica necesh moci da vratish nazad ni nju ni neshto drugo i ventilator ce ti se intezivno prljati. Vracanje zeger osiguracha je najzeznutije za nekoga ko se nije ovime bavio, ja imam vrlo finu pincetu (sajdzijsku) kojom postavim osigurach i finim shrafcigerom ga gurnem na osovinu. Vodi rachuna, ona oce da "odskochi" kao feder dok je nameshtash i vishe je necesh naci. Sa ovim alatom sve je lako i jednostavno, a ti kako cesh se snaci vidi sam...