Šta je novo?

Kako uplacivati preko neta?

DZOSUA

Slavan
Učlanjen(a)
23.12.2013
Poena
285
Kako u ovoj nasoj nesrecnoj zemlji uraditi da bi ljudi iz inostranstva moglu da vam uplacuju preko neta kes?
Treba mi radi uplata za neke firme iz inostranstva za koje bi radio pa po zavrsenom poslu da mu uplate preko neta.
Koliko znam PayPal jos za nasu zemlju ne da uplate tj.ne on vec drzava i kako to resiti na drugi nacin?
Imam otvorenu karticu u Intezi Visa internet,ali to je valjda samo za kupovinu preko neta.
Ako moze neko detaljno da me uputi posto se u ovaj deo ne razumem ;)

http://www.elitesecurity.org/t294986-Direktna-uplata-iz-inostranstva-na-devizni-racun-Srbiji

"Najvažnije je da mu pošalješ IBAN kôd (ovo što počinje sa RS3516...) jer je to u stvari tvoj broj računa zapisan u međunarodnom bankarskom formatu. Takođe, obavezno mu pošalji sve SWIFT instrukcije pošto se IBAN još uvek ne koristi za rutiranje finansijskih transakcija u svim zemljama."

Mislim da si debelo pogresio forum, ovo nije za medjubankarsko poslovanje ;)

Poslednja izmena:
Ukratko...

Odeš u banku. Otvoriš devizni žiro račun. Kada ga otvoriš tražiš im odmah dok si tu da ti daju instrukcije za plaćanje. Oni te pitaju za koju valutu, ti odgovoriš. Dobiješ papir na kome piše svašta nešto, uključujući i IBAN i SWIFT. Skeniraš to i pošalješ čikama koji će da ti uplaćuju novac.
Kada ti prvi put stigne novac, moraš da odeš u banku i potpišeš neki papir, zaboravih kako se zove, tu pišeš odakle ti stiže novac, i koja je svrha uplate. To po pravilu potpisuješ svaki put, ali ako kažeš ovima u banci da će ti svaki put svrha biti ista, onda je potpišeš jednom i ako ti se pošiljalac novca ne menja, onda ti direktno ležu pare na račun. Ako se menja svaki put ideš da potpisuješ taj papir... E sad, to je bilo dosta davno kada sam imao potrebe za time, ali generalno ti ne gine odlazak u banku...

Ako je tako kako navodiš čemu onda Western Union

Ja kad sam dobio taj papir sa celim info-om za slanje i poslao ga licu koje je trebalo da mi uplati novac, receno mi je od strane te osobe da sa tim papirom nije moglo da se uplati na moj racun.. Neko nekog laze verovatno..

Vidi, pričam na osnovu iskustva, jer su mi za vreme jednog projekta tako uplaćivali u periodu od recimo 4-5 godina koliko je trajao projekat. Raifuzen banka je bila u pitanju, i funkcionisalo mi je skroz ok. Čak sam povlačio neku siću i sa Moneybookersa (u to vreme) na taj račun, i ista priča. Stigne ti obaveštenje o prispeću uplate, odeš u banku popuniš svrhu priliva ili kako se zove, i to ti legne na račun. Ovo za projekat sam popunio ukupno 2 puta za 5 godina projekta jer mi se izvor priliva u međuvremenu prebacio iz Amerike u ŠveCku, pa ono što sam prvi put popunio nije važilo. Ne znam kako je u ostalim bankama, i kako je to sada i da li je nešto menjano, ali znam da sam baš skoro sa Skrilla povukao neku siću (koju su mi gospoda sa Skrilla regularno povlačila za neki Premium account iako tako nešto nikada nisam koristio, ali su uredno i vraćali na moj Skrill nalog) direktno na Virtuon karticu, i prošlo je bez problema. Ne znam, nije da hvalim Raifuzen, ali što se toga tiče stvarno nisam imao većih problema (iako se dešavalo da nekad malo "zadrže" uplatu duže nego što je potrebno)...
Western Union je kada ti pare trebaju hitno, tipa u roku od 24 časa, i imaš dodatne troškove obrade koji su u zavisnosti od količine novca ja mislim. Pričam na pamet, nisam WU koristio nikada.

Vrh Dno