Šta je novo?

Kako update-ovati codec pack bez posledica po Windows?

dulsrules

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.08.2007
Poena
499
Imam stariji codec pack (K-lite) od pre koju godinu. Sad me zanima kako updateovati na najnoviju verziju a da ne moram da se mlatim sa nekim programima za ciscenje repova i sl. Drugim recima, kako da potpuno ocistim sve video kodeke sa sistema i da kad instaliram najnoviju verziju K-lite sve sljaka bez problema, kao sada recimo. Ovo prvenstveno mislim da radim zbog novijih verzija xvid-a kao i divx-a i x.264. Zna li neko kako to najbezbolnije da uradim?

Kada počne instalacija K-Lite-a trebao bi da prepozna da postoji stara verzija i da ti ponudi da je obrišeš. Inače po mom iskustvu uninstall rutina za K-Lite je dobro napravljena tako da obriše sve što je instalirao bez potrebe za dodatnim čišćenjem. Dakle ako ne ponudi uninstall ti ga lepo iz Add/Remove obriši i instaliraj novu verziju, ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

Zahvaljujem na ovako brzom i preciznom odgovoru.

Koje kodeke sad instliras? Imas link ako su OK?

Odavde skidam K-Lite > www.free-codecs.com

Pored K-Lite, instaliram i Real alternative i QuickTime alternative pa sve moguce klipove pustam iz MPC.

Mene vise interesuje kako da deinstaliram nepotrebne kodeke. Startovah pre neki dan Gspot, izlista mi skoro 200 video kodeka.

Uninstaller po tvom izboru (npr. Revo Uninstaller je freeware) ili

Device Manager -> Sound video and game controllers -> Video codecs -> Properties -> Remove

Vidite ja recimo ništa ne izbacujem štose tiče codeca.Imao sam gadno iskustvo ranijih godina sa njime.
Znači imam osnovne codece koje držim i na dvd discu za svaki slučaj jer u računaru imam oko 20 programa za obradu video materijala.Svaki od tih programa(skoro svako)ima uz njih svoj codec.
Kad se instalira ili preklopi stariji codec (deinstalira ga) ili se veže na postojeći.
To je O.K. Problem nastaje kada želim recimo neke od tih programa da deinstaliram,on povlači sa sobom i codec i tada dolazi na red codec sa dvd disca koji čuvam kao beckap bez obzira što su recimo iz 2004 god.
Što znači da neverujem da ćeš išta dobiti deinstalacijom starih codeca,jedino ako ne koristiš nikakve programe za obradu video materijala pa su tvoji codeci toliko stari,mada sada ima codeca koji rade sa oba jezgra(optimizovani).

Codeci su obicno *.ax ili *.dll fajlovi... potrebno je samo naci koji ax ili dll file treba. Kada ga nadjes otvoris command prompt:
Kod:
cd   path\do\codec\filea 

regsvr32   /u   ime_codec_filea.dll (ili .ax)

A kako naci koji je ax/dll? Pomocu programa GSpot... startujes GSpot, drag'n'drop video file, pa dole levo kliknes na MS A/V [1] i ako nema problema generisace se decoding graph. Nadjes codec u spisku, pa desni mis na njega i Item Details. U novom spisku postoji path i ime dll/ax filea koji ce se koristiti u dekodovanju tog videa.

Nazad
Vrh Dno