Šta je novo?

kako spojiti web i bazu podataka

Iguana

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
za jedan kulturni centar trebao bih ( ja i jedan tip koji je zaduzen za programiranje(asp, perl i java)) da napravim web prezentaciju koja ce ukljucivati i relativno prostu bazu podataka koja ce omoguciti pretragu po fondu knjiga centra na osnovu imena knjige ili njenog autora. znaci nista fensi, za sada. HTML deo je vec gotov, ali nisam siguran da li je(sigurno jeste) i kako moguce napraviti odgovarajucu access (posto jedino u accessu znam da pravim baze, na zalost nikada nisam se nesto odvaljivao u pogledu njihove kompleksnosti, a pogotovu u pogledu net implementacije) bazu. DA li bih mogao da napravim klasicnu bazu u accessu koju cemo nekako kontrolisati iz weba pomocu npr. Jave. Ako se smejete na ovaj predlog , sta mogu , laik sam. Citao sam u poslednjem broju pc pressa da je moguce napraviti neku prostiju bazu i i excellu. Ovo ideja mi se svidja jer omogucava i samim zaposlenima da odrzavaju bazu, jer je ipak lakse savladati Excell od Access-a. E sad kako tako nesto implementirati u web stranu?

j'aime, aimer, aimer, aimer dans le nom du seigneur,

Na više načina... Obzirom da si pomenuo ASP onda kombinacijom M$Sql (Access ako ti dozvoli provajder, a znajući ih neće) + ASP.
S tim da pod *nix provajderom neće da može ni ASP, ni Access.
Moj savet ti je PHP i MySQL. Baci pogled na našem sajtu. (u potpisu). to je kombinacija PHP i MySql, s tim da su svi tutorijali u bazi...
E sada, ne znam kako stoje provajderi sa M$Sql-om, obzirom da znaš ASP...
Uglavnom bi to bio kratak odgovor na pitanje... :D
Sve u svemu, moraš da se upravljaš prema mogućnostima provajdera, s tim da ukoliko će prezentacija biti napolju, nema šta da brineš... Sve je moguće...

Zavisi od provider-a. PHP i mySQL baza ako provider ima linux server ili ASP i MS SQL ako provider ima WIN NT/2000 web server. Ako je za internu upotrebu sa internim web serverom mozda postoji mogucnost i da napravis sa excel bazom, jer postoji excel ODBC driver. Sto se tice editovanja baze - tu bi u svakom slucaju bolje prosao ako bi napravio skript stranicu koja ti radi edit baze nego da dozvoljavas korisnicima da prchkaju po excel file-u.

Nije problem ugraditi podrsku za PHP i MySql ni na win2k, nego je problem u nasim provajderima. A i za Linux Apache postoji mod_perl i mod_asp preko kojih moze da se odradi ASP pod Apacheom, ali ne postoji resenje za Access. A sto se Xcella tice, to jos nisam cuo ? I kakva su iskustva, mislim jesi probao ?

Excel i ASP

probao sam ja kombinaciju ASP-a i Excel-a, davno, pre nekih godinu i kusur... tada sam probavao ASP i PHP paralelno da bih na kraju odabrao PHP :)

Nema nikakvih problema, Excel wsheet se ponasa kao i bilo koja tabela, naravno, pametno je izbaciti zaglavlja i sl. stvari....
Stvar funkcionise solidno...

blagodarim svima na pomoci, posto je linux server znaci smuvacemo php i mysql

Nazad
Vrh Dno