Šta je novo?

Kako spojiti dve internet konekcije u jednu brzu?

Samo što drajver u OpenWRT-u radi katastrofalno u odnosu na originalni Asus proprietary driver koji je u AsusWRT firmware-u. Tako da ti poređenje nije baš na mestu.
Na OpenWrt nije drajver, već je script u pitanju. (zasnovan na iptables). Za AsusWRT nisam siguran, ali pošto su dobar deo toga "pozajmili" sa OpenWrt, verovatno je i dual wan poreklom odatle.
Ne bih ga ocenio "katastrofalnim", meni radi dobro. I u "kućnoj upotrebi" nisam primetio neke veće razlike u odnosu na Asus.

Ja pričam o drajveru ti pričaš o skriptama. Nismo na istoj talasnoj dužini. Za WiFi čip u routeru bukvalno postoji drajver da bi WiFi uopšte radio. Iako je ceo Asus firmware open, drajver nije. Na AX routerima se korišćenjem bilo kog firmware-a koji nije original ili baziran na originalu, odričeš ključnih funkcija kada je WiFi u pitanju. MU-MIMO/OFDMA na primer. Odsustvo ovih funkcija kao posledicu ima daleko manje brzine i daleko slabiji signal i to je svima dobro poznata činjenica.

Najbolje poređenje za ovo što pričam ti je Nvidia Nouveau open source driver vs Nvidia proprietary drajver za *Nix platforme. I jedan i drugi rade. Razlika je "samo" u tome što ćeš sa Nouveau drajverom u igrama imati 30fps-a a sa proprietary driverom 150.

Ja pričam o drajveru ti pričaš o skriptama. Nismo na istoj talasnoj dužini. Za WiFi čip u routeru bukvalno postoji drajver da bi WiFi uopšte radio. Iako je ceo Asus firmware open, drajver nije. Na AX routerima se korišćenjem bilo kog firmware-a koji nije original ili baziran na originalu, odričeš ključnih funkcija kada je WiFi u pitanju. MU-MIMO/OFDMA na primer. Odsustvo ovih funkcija kao posledicu ima daleko manje brzine i daleko slabiji signal i to je svima dobro poznata činjenica.

Najbolje poređenje za ovo što pričam ti je Nvidia Nouveau open source driver vs Nvidia proprietary drajver za *Nix platforme. I jedan i drugi rade. Razlika je "samo" u tome što ćeš sa Nouveau drajverom u igrama imati 30fps-a a sa proprietary driverom 150.
Da, to za wifi si potpuno u pravu, nismo se razumeli. Inače sam stariji ruter ostavio za 2.4 opseg i rutiranje sa mwan3, a noviji radi kao dumb ap u 5ghz opsegu.

Asus AC87U sa merlin FW, imam ga na oglasu jer bi presao na neki AX skuplji ali izgleda da radi posao kada je u pitanju npr multipoint prenos podataka
odnos primarna vs sekundarna je 2:1 tj load balance, videcu na nekom drugom odnosu ima li promene

Pozdrav jedno pitanje, pretrazivao sam ali nisam nasao. Dobio sam ruter wifi6 Huaw hn8145x6 i protok od 2.5gbps, medjutim i dalje po portu je po 1 gbps na wifi max 700 izbaci. Da li ima neko ideju kako da spojim protok iz dva porta?

Nema jednostavno, jeftino i komplet funkcionalno rešenje. Nešto od ta 3 izbacuješ iz jednačine.

Te Orionove gluposti oko 2.5Gbits neta i prolaze jer ne može tek tako da se iskoristi...

edit: pretraži Orion temu, ali tldr; nije jeftino (oprema košta), mora se konfigurisati, ne funkcioniše za sve servise maks. protok i nema garancije da će raditi na orionu (još niko nije probao, makar sa foruma).

Poslednja izmena:
2.5Gbps internet, a daju ti uređaj koji na sebi ima 1Gbps portove. Divota.

Kombinovanje brzine sa 2 porta je moguće samo ako je provajder dozvolio LACP. U suprotnom, moguć je samo load balancing.

da 1gbps su dozvolili po portu imaju i rutere sa portovima do 10gbsp ali mora i ta usluga da se uzme. Ma ne bih nista komplikovano zaista a pogotovo ne da sad investiram u to vreme i novac.

dozvolio LACP. U suprotnom, moguć je samo load balancing. ako ovo mozes da objasnis ili linkuj negde da procitam?
Da i da dodam wifi 6 izbacuje maximum 600mbps jednom je izasao na 740mbps, vecinom na 400mbps. Nije stabilan ne znam zasto varira dosta a metar je od telefona. Upload ide na 700mbps

da 1gbps su dozvolili po portu imaju i rutere sa portovima do 10gbsp ali mora i ta usluga da se uzme. Ma ne bih nista komplikovano zaista a pogotovo ne da sad investiram u to vreme i novac.
Ne samo da se tako nešto tebi ne isplati, nego bi i ugovor promenio sa 2.5Gbps na 1. Nema potrebe bacati pare.
ako ovo mozes da objasnis ili linkuj negde da procitam?
Imaš sve ovde. Ukratko, LACP omogućava da se 2 konekcije spoje u jednu i da se poveća brzina. Potreban je managed switch koji podržava 802.3ad i naravno provajder koji na svojoj mreži nije uskratio LACP. Ja ne znam ni jednog provajdera u Srbiji koji dozvoljava LACP za fizička lica. Neka me neko ispravi ako grešim.
Da i da dodam wifi 6 izbacuje maximum 600mbps jednom je izasao na 740mbps, vecinom na 400mbps. Nije stabilan ne znam zasto varira dosta a metar je od telefona. Upload ide na 700mbps
Što su veće brzine neta, to više do izražaja dolaze mane jeftinih WiFi 6 routera i AP-ova tipa Huawei, Asus, TP-Link, Tenda...itd. Ali treba imati na umu da male brizine nisu uvek krivica AP-a ili routera. Neki WiFi6 klijenti takođe imaju upitnu WiFi6 implementaciju.

Nazad
Vrh Dno