Šta je novo?

Kako spojiti 2 crossover kabla?

Bane R

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.07.2000
Poena
810
Imam dva od 20m koji mi ne trebaju, ali mi treba jedan od 40m... uopšte mi se ne kupuje još jedan kabal. Da li postoji neki nastavak za mrežne kablove? Imam i u glavi da kupim dva ženska konektora, stavim na svaki kabal i to spojim sa nekim crossoverom od metar - je l može tako?

Aj pomagajte :S:

To malo parce kabla ne sme da bude crossover, da ne bi "dvostruko ukrstio" kabl kao celinu, tj. dobio obican, non-crossover kabl.

Elem, vidjao sam na pijaci kod onih "kablara" :) "spojnice", kao za telefonske RJ-11 konektore, pa mozes i to da potrazis...

Zar dva crossover kabla spojena straight vezom nece dati straight kabal?

Da. Zaje*ao sam se... Hvala na ispravci! ;)

Prevideo sam da su oba kabla crossover i da se sami "ponistavaju", te da ih ovo trece parce ponovo ukrsta... Samim tim i ona mala spojnica verovatno pada u vodu, posto ne znam da li moze da se nadje interno ukrstena.

hmmm, šta da radim :)? a da ne kupim novi kabal?

1. 2 Uticnice
2. Switch sa autosensingom...

u oba slucaja - netix ;)

Delija je napisao(la):
Elem, vidjao sam na pijaci kod onih "kablara" :) "spojnice", kao za telefonske RJ-11 konektore, pa mozes i to da potrazis...

Postoji UTP CAT5 junction box, bas za nastavljanje UTP kabla. Probao sam i kabl se ponasa sasvim normalno, nisam bas merio da li ovako nastavljen unosi dodatno slabljenje - ali da ne preterujemo.

Poslednja izmena:
Odseci krajeve i zalemi ih. Spoj izoluješ i imobilizuješ da se ne lomi . Tako neće biti gubitaka na kablu.

Neparan broj crossover kablova povezanih na red daje crossover kabl, paran broj daje str8 kabl. Mada bih ja to zalemio! Samo moraš da paziš koje krajeve sečeš jer "nije sve jedno!".

fanzo je napisao(la):
Odseci krajeve i zalemi ih. Spoj izoluješ i imobilizuješ da se ne lomi . Tako neće biti gubitaka na kablu.

potpisujem.

Worf je napisao(la):
Neparan broj crossover kablova povezanih na red daje crossover kabl, paran broj daje str8 kabl. Mada bih ja to zalemio! Samo moraš da paziš koje krajeve sečeš jer "nije sve jedno!".

moze kako oce posto ih lemi ;) , napomena ako ti treba 100mb link, mozda nece hteti da radi tom brzinom.

Poslednja izmena od urednika:
Čekaj, ne može kako hoće.
Recimo da jedan kraj mežnog kabla nije diran (kraj A), a na drugom kablu su zamenjene 2 žice (kraj B) što mora kod crossover kabla. Oba kabla su ista. Tako kad seče, mora jednom kablu da otfikari kraj A a drugom kraj B i da spoji. Ako kod oba kabla otfikari isti kraj (Kraj A ili kraj B), i spoji tako, dobiće str8 kabl u jednom slučaju, a u drugom neku čudnu verziju "double" crossover kabla koja radi isto kao i str8 (što u suštini i jeste). Tako ja razmišljam. (ovo sve važi pod slovom da kad se spajaju kablovi, da žice idu crveno na crveno, žuto na žuto, itd...)

:rtfm:
icon_super.gif

Worf je napisao(la):
Tako ja razmišljam. (ovo sve važi pod slovom da kad se spajaju kablovi, da žice idu crveno na crveno, žuto na žuto, itd...)

[/IMG]

Da ali posto lemi moze kako hoce, tj. ne mora crveno na crveno.

Ako ne pazi na krajeve kablova, mora da pazi kad bude lemio šta će za šta da zalemi. Ali ako pazi na krajeve, ne mora da pazi na boje!

Poslednja izmena:
aman sta ste ga iskomplikovali svi odreda....pogotovi vi sto predlazete lemljenje i menjanje pinologije :whip: mislim stvarno...covek mu je lepo rekao:
Maul je napisao(la):
Postoji UTP CAT5 junction box, bas za nastavljanje UTP kabla. Probao sam i kabl se ponasa sasvim normalno, nisam bas merio da li ovako nastavljen unosi dodatno slabljenje - ali da ne preterujemo.

a ja mogu da prelozim i module za patch panele...i, ne razumem, sto bi neko uopste lemio UTP pored toliko elegantnijih i jednostavnijih resenja?!

a------------------------b a-----------------------b
a----------------------b/a*------b*/a---------------------b

iliti:
a - A standard
b - B standard
a* - nastavak modulom ili kako vec A standardom
b* - nastavak modulom ili kako vec B standardom

odnosno, napravis kabl koji ima patch module sa oba kraja, napravis ga da je cross i samo odgovarajuce krajeve okrenes i nabodes

i kraj price...

Poslednja izmena:
pa pazi, ja da sam jos jednostavnije objasnio, to bi vec licilo na skraceni kurs za debile, a onda bi ispalo da nemam respekta prema njemu :d

Ima kod Imtela UTP RJ45 produzni konektor, zensko/zenski
trebalo bi da izgleda ovako i cena je 35 dindji.

Prilozi

• 34007big.jpg
    34007big.jpg
    12.7 KB · Pregleda: 71
ehhehe...nema Baneta ...možda ga je drmnula struja :):):) ....nije nam rekao da ne ume da lemi.....evo Bane ja ćem ti zalemim samo ga donesi ..besplatno....mada je i ovaj UTP RJ45 solidan.

Pa mislim da za 35 dindji je super, a mozes da izbegnes i opekotine od lemljenja :D

Čekaj, polako :D...

Ovu spravicu što je okačio sikili... e pa po vašim rečima, kada 2 crossovera spojim ovom spravicom, dobijam jedan "običan" kabal... ako sam vas dobro razumeo, a to mi ne treba... ako grešim, recite :)...

Poslednja izmena:
Bane® je napisao(la):
Čekaj, polako :D...

Ovu spravicu što je okačio sikili... e pa po vašim rečima, kada 2 crossovera spojim ovom spravicom, dobijam jedan "običan" kabal... ako sam vas dobro razumeo, a to mi ne treba... ako grešim, recite :)...

Ne mogu da verujem da se pravi nastavak samo za straight kablove.
Treba ih pitati.

Pa cak i da je tako, krimpuje samo jednu stranu. I to je, cini mi se, prihvatljivo resenje.

Od, a de da nađem taj nastavak? Je l u netiksu još uvek mora ono da se ide do bulevara u onu prodavnicu da se plati, preveliko mi je to cimanje... gde još da tražim?

Probaj u Braće Ribnikar 5.
A što se tiče kako će ispasti spoj ...otvoriš kutijicu i pogledaš da li su pinovi vezani paralelno ili unakrsno ...hehehe..matematika prosta , al.....

Poslednja izmena:
Ti mislis na Tehnotronik u NSu? :)

Covek je iz BGa...

Koliko je meni poznato ovaj RJ45 joiner sto je sikili okacio sliku postoji samo u jednoj verziji, tj. ne postoji za crossover tako da:
- straight + straight = straight
- straight + crossover (crossover + straight) = crossover
- crossover + crossover = straight

tako da krimpovanje ne gine na jednom kablu, tj na jednom njegovom kraju (najbolje na kraju gde su ukrstene zice)...

Poslednja izmena:
Interesuje me dali ova prica radi
na jednoj strani je kros utaknut u komp, na drugom kraju je obican strejt na koji treba da zakacim nastavak i ponovo jos 5m kabla koji ce biti strejt od uticnice do kompa.
Dali ce tako da radi.

Nisam te razumeo...
Imas jedan crossover kabl koji je na jednom kraju kako ti kazes 'strejt' a na drugom ukrsten?
I sta povezujes, dva racunara? Ako je tako, procitaj post iznad.
Crossover kabl+ adapter+ straight = crossover i to ce sljakati.

gmlale je napisao(la):
Interesuje me dali ova prica radi
na jednoj strani je kros utaknut u komp, na drugom kraju je obican strejt na koji treba da zakacim nastavak i ponovo jos 5m kabla koji ce biti strejt od uticnice do kompa.
Dali ce tako da radi.

DA!

Nazad
Vrh Dno