Šta je novo?

kako sigurno otkljucati AMD procesor ?

i m novice

Čuven
Učlanjen(a)
27.12.2001
Poena
609
kako sigurno otkljucati AMD procesor ?

svuda pise da za promenu multiplikatora procesora morate prvo isti otkljucati i navodi se kako je to jednostavan posao za mirnu ruku u trajanju od nekih 5-10min. upotrebom jednostavnih i improvizovanih pomagala.

Pitam ja vas
KAKO STE VI OTKLJUCALI VAS AMD PROCESOR ??? boom
--------------------------------------------------------------- boom

FX

Pronadji na procesoru L1 kontakte: 4 kontakta, izgledaju kao 4 kratke paralelne linije ali kada se blize pogleda vidi se da po sredini preseceni.
Da bi otkljucao procesor potrebno je da te kontakte ponovo spojis, najjednostavnije ostrom grafitnom olovkom.
Kontakte NE SMES spojiti medjusobno!

Ahaaaaaaa!

defcon9 je napisao(la):
Pronadji na procesoru L1 kontakte: 4 kontakta, izgledaju kao 4 kratke paralelne linije ali kada se blize pogleda vidi se da po sredini preseceni.
Da bi otkljucao procesor potrebno je da te kontakte ponovo spojis, najjednostavnije ostrom grafitnom olovkom.

Znaci ne treba spojiti ta cetiri kontakta medjusobno nego svaku liniju (koje su po sredini presecene ) posebno ?????????????????

Jesam li u pravu:confused:

OC

Tako je ne smes da spojis kontakte medjusobno,ali na athlonu XP je to malo komplikovanije jer moras lakom ili necim da zapusis rupe na kontaktima (ukupno 5)pa tek onda da ih spojis grafitom ili????

defcon9 je napisao(la):
da olovkom docrtam mesto prekida?
ili da preko celog kontakta predjem olovkom?

i m novice je napisao(la):
da olovkom docrtam mesto prekida?
ili da preko celog kontakta predjem olovkom?
Znači, L1 kontakti izgledaju ovako ( :::: ) a treba da ih spojiš grafitnom olovkom tako da izgledaju ovako ( llll ) . E sad, kod XP-a je to malo teže i tu je možda najbolje rešenje tečni metal ako imaš baš mirnu ruku. Inače i kod Durona grafit nije trajno rešenje jer hoće da se posle nekog vremena izbriše, pa moraš ponovo da spajaš kontakte.

radar je napisao(la):
Znači, L1 kontakti izgledaju ovako ( :::: ) a treba da ih spojiš grafitnom olovkom tako da izgledaju ovako ( llll ) . E sad, kod XP-a je to malo teže i tu je možda najbolje rešenje tečni metal ako imaš baš mirnu ruku. Inače i kod Durona grafit nije trajno rešenje jer hoće da se posle nekog vremena izbriše, pa moraš ponovo da spajaš kontakte.
Grafit na Duronima koje sam otkljucao pre godinu i po dana i dan danas drzi.
Sto se tice XP-a , grafit ne pomaze jer je potrebna veca provodljivost da bi proc. bio otkljucan.

drfedja je napisao(la):
Sto se tice XP-a , grafit ne pomaze jer je potrebna veca provodljivost da bi proc. bio otkljucan.

To sve naravno vazi i za Thunderbirde?????
Imam na 900 i Abit KT7A pa bi hteo da se poigram.:)

drfedja je napisao(la):
Pazi, radilo je i kod Durona koje sam ja otključavao, ali dešava se (bilo je i ovde na forumu 100 primera) da ljudi koriste tvrd grafit koji ne drži dobro pa mora ponovo da se spaja posle mesec dana, ili iz nekih drugih neznamnijakojih razloga se dešavalo da se grafit skine posle 10-15 dana. Treba reći čoveku sve što može da se desi prilikom OC.

MUSTANG je napisao(la):
To sve naravno vazi i za Thunderbirde?????
Imam na 900 i Abit KT7A pa bi hteo da se poigram.:)

Posto je za T-Bird 900, max. otprilike 1100 Mhz, ako je dobar primerak, a imas najbolju KT133A plocu za OC, trebalo bi, kada otkljucas procesor, da probas na 140x8=1120 Mhz, a ako ne moze, onda spustas magistralu na 137, pa 135, 133. Na 133 FSB, bi MORALO da radi. Naravno, podigni voltazu na, npr. 1,9 V, pa kada pronadjes na koliko max. radi, snizavaj, dok ne vidis koliko je min. napon na koliko radi stabilno. Dobar cooler, to znas. I naravno, graficka mora da podnosi 2/3 brzine FSB-a, i ne bi bilo lose i da solidna memorija, koja moze da radi na 140 Mhz CAS2.

notax je napisao(la):
Posto je za T-Bird 900, max. otprilike 1100 Mhz, ako je dobar primerak, a imas najbolju KT133A plocu za OC, trebalo bi, kada otkljucas procesor, da probas na 140x8=1120 Mhz, a ako ne moze, onda spustas magistralu na 137, pa 135, 133. Na 133 FSB, bi MORALO da radi. Naravno, podigni voltazu na, npr. 1,9 V, pa kada pronadjes na koliko max. radi, snizavaj, dok ne vidis koliko je min. napon na koliko radi stabilno. Dobar cooler, to znas. I naravno, graficka mora da podnosi 2/3 brzine FSB-a, i ne bi bilo lose i da solidna memorija, koja moze da radi na 140 Mhz CAS2.
Imam Hercules 4000XT i NCP memoriju i cooler VOLCANO 6Cu na 5200 o/min.

Interesuje me da li je dobar rezultat 1060MHz amo dizanjem magistrale i malo napona i da li mi je s obzirom na rezultat pao dobar primerak T-birda.
Dokle cu moci da ga budzim s obzirom na rezultat??
Da li ce VOLCANO uspeti da ohladi??

Pozdrav

MUSTANG je napisao(la):
Imam Hercules 4000XT i NCP memoriju i cooler VOLCANO 6Cu na 5200 o/min.

Interesuje me da li je dobar rezultat 1060MHz amo dizanjem magistrale i malo napona i da li mi je s obzirom na rezultat pao dobar primerak T-birda.
Dokle cu moci da ga budzim s obzirom na rezultat??
Da li ce VOLCANO uspeti da ohladi??

Pozdrav

Ono sto sam napisao, napisao sam bas za otkljucan procesor, bas zato sto se prilicno performansi dobija i sa brzom magistralom, i zato sto kada predjes 133 Mhz FSB, delilac za PCI nije vise 3, nego 4. Kada sa mnoziocem 9, podizes samo magistralu, sve preko 117 Mhz, je pitanje, kako ce da rade i PCI kartice i hard disk. To je problem. Na 117 mhz FSB, PCI je 39 Mhz, sto je vec na granici koju ne treba prelaziti, zato je bolje da otkljucas procesor i probas sa mnoziocem 8, i magistralom 133-140 Mhz.

Da li je ovo sve sto je potrebno da znam kako se otkljucava Athlon?
Ne razumem za sta sluzi ona opcija u Soft Meniju (ABIT KT7a) FSB plus? Probao sam samo preko toga da budzim misleci da nece da digne brzinu PCI i AGP ali ih je ipak podigao??

Danas mozda probam pa cu da vam kazem dokle sam stigo!
Hvala na podrsci
PoZdRaV

nije lose znati i sledece:
sta sa otkljucanim procesorom posle nekog vremena, dali postoji opasnost da se grafit na tim L1 kontaktima malo razvuce pa eventualno napravi spoj sa drugim kontaktima s obzirom da je je razmak izmedju njih mali. Ili je ovo samo nepotreban strah za zdravlje procesora.

sta sa otkljucanim procesorom posle nekog vremena, dali postoji opasnost da se grafit na tim L1 kontaktima malo razvuce pa eventualno napravi spoj sa drugim kontaktima s obzirom da je je razmak izmedju njih mali. Ili je ovo samo nepotreban strah za zdravlje procesora.

Pa pazi u teoriju je sve moguce, ali ja u praxi to jos nisam chuo

Ne. On se u stvari skine i otpadne, pa ne moze da napravi spoj na drugom mestu.

notax je napisao(la):
Ne. On se u stvari skine i otpadne, pa ne moze da napravi spoj na drugom mestu.

Ne otpadne nikada ako zalepis selotejp preko njega. ;) Ali ti si jos mlad i zelen u O.C. vodama, ima vremena naucices i ti ponesto. :p

Aca je napisao(la):
Ne otpadne nikada ako zalepis selotejp preko njega. ;) Ali ti si jos mlad i zelen u O.C. vodama, ima vremena naucices i ti ponesto. :p

Zasto bih lepio sejlotep?? Ako je dobro presarano, ne mora.
Misko je sarao ovaj procesor, koji sam kupio od tebe, a koji ti nisi znao da presaras. Ali, nema veze. Ima vremena. Jednog dana i ti ces u tome biti vesht kao i Misko. :D

notax je napisao(la):
Zasto bih lepio sejlotep?? Ako je dobro presarano, ne mora.
Misko je sarao ovaj procesor, koji sam kupio od tebe, a koji ti nisi znao da presaras. Ali, nema veze. Ima vremena. Jednog dana i ti ces u tome biti vesht kao i Misko. :D

To sto si ti jeo burek pa cackao procesor iz neznanja i skinuo grafit nije moj problem, nego tvoj. Kod mene je mesecima radio otkljucan, a kod tebe odjednom ne radi, cccc.... A ti kao ljuti overkloker ne znas da otkljucas ponovo procesor, nego moras da zoves Miska........:p

radar je napisao(la):
možda najbolje rešenje je tečni metal ako imaš baš mirnu ruku. Inače i kod Durona grafit nije trajno rešenje jer hoće da se posle nekog vremena izbriše, pa moraš ponovo da spajaš kontakte.

a gde moze da se kupi taj tečni metal o kome je pisao radar. sa njim kad zalepiš nema više ni vrdanja ni odlepljivanja. Tečnim metalom možeš mnogo toga da zalepiš. I koja mu je cena?

a gde moze da se kupi taj tečni metal o kome je pisao radar. sa njim kad zalepiš nema više ni vrdanja ni odlepljivanja. Tečnim metalom možeš mnogo toga da zalepiš. I koja mu je cena?

Postoje tecno srebro i tecan bakar, mada ja preferiram lemilicu.

Aca je napisao(la):
To sto si ti jeo burek pa cackao procesor iz neznanja i skinuo grafit nije moj problem, nego tvoj. Kod mene je mesecima radio otkljucan, a kod tebe odjednom ne radi, cccc.... A ti kao ljuti overkloker ne znas da otkljucas ponovo procesor, nego moras da zoves Miska........:p

Ma, nisam imao odgovarajucu olovku, pa je Misko svratio.
Pa je i sarao, s obzirom da se tu izverzirao. Razradio je i posebnu tehniku saranja, pa svaki procesor nabode iz prve.
Ovom prilikom i veliki pozdrav za pomenutog.

:wave;

P.S. Vecina mog OC-a poslednjih godina, pre ovog Durona je bilo sa Celeronima, pa nisam morao sa takvim stvarima da se mucim. Mislim, ako Magick i Vocko mogu da poveruju. :D

:wave; :wave;

notax je napisao(la):
Ma, nisam imao odgovarajucu olovku, pa je Misko svratio.
Pa je i sarao, s obzirom da se tu izverzirao. Razradio je i posebnu tehniku saranja, pa svaki procesor nabode iz prve.

Znaci nije svaka olovka olovka

Aca je napisao(la):
2B ili 4B najbolje. ;)

Ja nadjoh neku olovku, malo sam je podoštrio papirom i prešarao sam sve L1 kontakte. U prvom pokušaju izgleda da nije bilo dovoljno dobro prešarano pa multiplikator nije hteo da se menja. Medjutim u ponovljenom prešaravanju, bez novog oštrenja olovke, multiplikator se je promenio na vrednost koju sam mu odabrao.

Baš je interesantna mogućnost da teraš procesor da radi 5x155, 8x150, ili 9x133.

Neznam koja je kombinacija najbolja za brzinu i performanse systema. Dali što veća magistrala ili multiplikator.

Za ovu avanturu nisam koristio nista osim olovke i to ne neke specijalne, čak mislim da nije ni crna već tamnoplava i nije tanka tehnička vec klasična "drvena". Ako neko nesme sam da otključava procesor neka mi se javi. Sad imam iskustva i u ovome. A i olovka je tu.

Sad sam se osilio!

Ja nadjoh neku olovku, malo sam je podoštrio papirom i prešarao sam sve L1 kontakte. U prvom pokušaju izgleda da nije bilo dovoljno dobro prešarano pa multiplikator nije hteo da se menja. Medjutim u ponovljenom prešaravanju, bez novog oštrenja olovke, multiplikator se je promenio na vrednost koju sam mu odabrao.

Baš je interesantna mogućnost da teraš procesor da radi 5x155, 8x150, ili 9x133.

Neznam koja je kombinacija najbolja za brzinu i performanse systema. Dali što veća magistrala ili multiplikator.

Za ovu avanturu nisam koristio nista osim olovke i to ne neke specijalne, čak mislim da nije ni crna već tamnoplava i nije tanka tehnička vec klasična "drvena". Ako neko nesme sam da otključava procesor neka mi se javi. Sad imam iskustva i u ovome. A i olovka je tu.

Sad kad si ti probao i uspeo red je i ja da probam (i uspem):)

Then, you cannot call yourself "i m novice" anymore... Change your nick...

BTW, trebalo bi da pise "i'm a novice". I da, ne znam da li bi ti dao da mi svrljas tom plavom po procesoru, ipak mu vise prija siva kombinacija :p Jedino ako ta plava nije hemijska, ondak moze :D

CAR je napisao(la):
Then, you cannot call yourself "i m novice" anymore... Change your nick...

BTW, trebalo bi da pise "i'm a novice". I da, ne znam da li bi ti dao da mi svrljas tom plavom po procesoru, ipak mu vise prija siva kombinacija :p Jedino ako ta plava nije hemijska, ondak moze :D

olovka je odlicna, a neznam sto ti plava boja smeta.
trenutno mi je setovano na 8x148MHz. mozda je boja ustvari kljuc uspeha.

Pa naravno, mada tu je i afinitet procesora, neki vise vole plavu, neki crnu, a opet neki crvenu, evo na primer xp mog druga odbija da radi sa svakom sem crvene, a moj (cim ga nabavim) preferirace plavu... (inace necu da ga uzmem, udjem lepo i kazem: dajte mi model koj voli plavu boju...):D :D

Nazad
Vrh Dno