Šta je novo?

Kako se zahvaliti EPS-u?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

trx

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2004
Poena
619
Ima li neko neku dobru ideju kako da izrazimo svoje neizmerno zadovljstvo i zahvalnost zbog usluge koju nam pruza EPS? :mad:

Mislim, stvarno bi bilo steta da ljudi ne znaju koliko nam je lepo zbog toga sto nam rade...

:smackbum:

Poslednja izmena:
bilo bi lepo da znaju kako su mi sje8ali DVD koji sam rezao...

Jel to veceras nestala struja u celoj Srbiji? Kod mene jeste a cini mi se da je i kod tebe.

Ne bih rekao da je svima nestala....evo recimo, meni nije.... :)

Ups i surge arrest vise nisu skupi, a i te kako mogu da zastite kompjuter...
Neke stvari se ne mogu promeniti pa je onda bolje promeniti kod sebe i sacuvati zivce... Ja pevam kad nestane struje jer kod mene i dalje sve radi :)

mislim muka mi je kad kasnije na tv čujem ta obkašnjenja... ovo iskočilo pa je zbog toga ono stradalo, a jer je to stradalo ni ono treće nije radilo... MA KOGA BOLI K _ _ _ C za to, radite svoj posao i sprečite takve stvari.

btw, meni nije nestalo struje sinoć :p

U Beogradu nije radilo pola ulicnog osvetljenja.

Taman covek zaboravi na nestanke struje, ali te nesto kao ono sinoc vrati u surovu stvarnost! :mad:

SRBIJA!!!

Poslednja izmena:
kiza ns je napisao(la):
mislim muka mi je kad kasnije na tv čujem ta obkašnjenja... ovo iskočilo pa je zbog toga ono stradalo, a jer je to stradalo ni ono treće nije radilo... MA KOGA BOLI K _ _ _ C za to, radite svoj posao i sprečite takve stvari.
Koliko ja znam taj Kosovo1 nije u njihovoj nadleznosti onoliko da moze da se kaze "nisu radili svoj poso" a s obzirom na to da je Kosovo jos uvek jedinstveni sistem sa ostatkom zemlje...
Ja stvarno ne razumem zasto svi pljujete po EPSu za nesto sto je em normalno em van njihovog "dometa".
Kad kazem normalno mislim na nestanak struje - ovde u sweden i te kako ume da nestane. So what?

super ako je tebi to normalno

kiza ns je napisao(la):
super ako je tebi to normalno
Naravno da je normalno svugde u svetu da povremeno iz nekog razloga nestane struja. Evo, ovde je pre 10-ak dana nestala struja, fabrike i firme su napravile zastoj i gubitak, ja izgubio par sati programiranja so what?
Nije ni prvi ni zadnji put.
Ne desava se, ali kad se desi to je to

da, jeb*ga, svakog dana nekog opljačkaju i ubiju, so what, opljčkali mi stan, ubili mi kevu, to se dešava i to je to?!?

kakav ti je to stav svega ti?

Poslednja izmena:
Ma da je zima, grejalice, TA peci i ostalo... pa da ih razumem... Nego u sred maja... Ccc... A i nije im prvi put u poslednjih dve nedelje!

To su ona poznata posla, kum zaposli kuma, ovaj sestrica... pa onda nije ni cudno sto je tehnicar u nekoj tamo centrali zavrsio ugostiteljsku...

:(

ama ljudi, havarija je uzrokovana jednog bloka termoelektrane kosovo b.. znamo ko tamo radi.. stvarno bez razloga pljujete eps.. poslednjih godina nije bilo restrikcija niti havarijskih isključenja, a i kvalitet struje se polako popravlja..

uzgred, čujem sad na vestima da je isključenje trajalo petnaestak minuta.. stvarno smo brzo zaboravili bombardovanje :(

da se razumemo: ne kažem da treba nabijati glavu u pesak i vikati "ćuti, moglo je i gore!", ali malo realnosti nam ne bi škodilo..

Evo sacu da ti obrazlozim:

prvo moram da te zamolim da mi ne lepis etiketie tipa:

kiza ns je napisao(la):
da, jeb*ga, svakog dana nekog opljačkaju i ubiju, so what, opljčkali mi stan, ubili mi kevu, to se dešava i to je to?!?

jer to uopste nema veze s onim sto ja pricam.
Svoja tumacenja cuvaj za sebe a mene slobodno pitaj da ti protumacim moje licno misljenje ako ga ne kapiras.
Dakle,
Sigurno ti je poznato da se elektrana Kosovo ne nalazi vise u rukama EPSa i da tamo ko zna ko sada radi. Takodje ti je poznato da su Kosovo i ostatak Srbije upravo jedinstven sistem sto znaci da onaj tamo moze da zaje*aje ove ovamo.
Osim toga, EPS je do skoro imao 10 godina sankcija, nije imao love i rezervnih delova za remont a kamo li ne daj Boze neko usavrsavanje.
Sa ovim cinjenicnim stanjem ti obezbedjuju struju non stop, osim kad tamo neki element van njihovog "dometa" stvari njima licno (pa i tebi) ugrozava snabdevanje el.energijom.
Osim toga, svugde u svetu je normalna pojava da struja iz nekog razloga nestane:
udario grom
oduvao vetar
negde zakaze nesto
negde ljudska greska
itd..
Jednostavno ne postoji savrsen elektrosistem u svetu. Ako ti takav sistem ocekujes, veruj mi, neces ga se nacekati.
Nisi valjda ocekivao da ces uvek, non stop da imas struju bez da ikada nestane?

to im je posao da ti obezbeđuju struju non-stop... a ti si pričao kako i u švedskoj nestane struje - pa šta. nije pa šta. ako ja ne uradim svoj posao kako treba - pljuju me. ako vozač tumba putnike po bus-u - pljuju ga. ako EPS ne radi svoj posao kako treba - pljujemo ga. ne vidim zašto je to tebi zasmetalo pa uzimaš da ga braniš. njihov je posao da predvide takve stvari.

edit: a što se pljivanja tiče. nemoj zaboraviti da je svako od nas ovde izgubio po nekoliko komada hardvera zbog njihovih usluga. imaju ljudi pravo što su ljuti.

Poslednja izmena:
kiza ns je napisao(la):
to im je posao da ti obezbeđuju struju non-stop... a ti si pričao kako i u švedskoj nestane struje - pa šta. nije pa šta. ako ja ne uradim svoj posao kako treba - pljuju me. ako vozač tumba putnike po bus-u - pljuju ga. ako EPS ne radi svoj posao kako treba - pljujemo ga. ne vidim zašto je to tebi zasmetalo pa uzimaš da ga braniš. njihov je posao da predvide takve stvari.

edit: a što se pljivanja tiče. nemoj zaboraviti da je svako od nas ovde izgubio po nekoliko komada hardvera zbog njihovih usluga. imaju ljudi pravo što su ljuti.
Slazem se da je njima poso da obezbedjuju non stop struju, ali ti izgleda ne razumes stvari kao sto su teske vremenske nepogode, nemanje para za dotrajale delove i slicno (mnogo ih, da ne nabrajam). To je, mora da priznas, visa sila koju mozes da pljujes ali dzabe. Kako bi ti, recimo zamenio svoj crknuti hard kada nemas uopste love? Onda ljudi oko tebe krecu da te pljuju jer nemas funkcionalan komp (koji po nekom dilu oni koriste i ti bi trebao da im obezbedis da non stop funkcionise).
Druga stvar je da ti izgleda i dalje ne razumes da Kosovo pogon vise nije uopste u njihovom domenu posla. To je poso UNMIK-a (ili ko zna koga vec) da to funkcionise non stop, pa umesto EPS mogo bi njih da pljujes jer su oni apsolutno odgovorni za pad pogona koji je povuko za sobom i ceo sistem (deo koji drzi EPS).

Sto se tice toga da ljudima crkavaju komponente zbog usluge EPS-a, i tu se velikim delom ne bih slozio s tobom.
Evo i zasto:
kreni u inspekciju po komsiluku i videces koliko mozes da nabrojis mixera, usisivaca, peci, masina za ves i drugih poluispravnih uredjaja. Pogotovo su opasni ovi sa motorima jer je zadnjih 15-ak godina bila praksa da dodje majstor da popravi uredjaj i onda skine kondenzator sa elektromotora i baci ga sa obrazlozenjem "ma koj ce ti ovo, moze i bez njega". Upravo zbog te prakse crkavaju ljudima komponente a mnogo manje zbog eps-a.
Da ne nabrajam tu "uradi sam" majstore, katastrofalne turske produzne kablove s buvljaka i masa druge "elektronike" uglavnom s buvljaka koja nije prosla nikakav atest.
Oni koji budu zeleli da to prestane prvo ce poci od sebe i svog komsiluka pre nego sto krenu da pljuju druge i svaljuju im krivicu za sve lose sto im se desava.
Meni je BTW u Nisu crko cache na ploci svojevremeno ali nisam ni u jednom trenutku psovao EPS vec majstore koji su mi postavili takvo zvono na takav nacin kod ulaznih vrata (sto se uspostavilo kasnije kao pravi uzrok).

"PETRI" lako se nama praviti pametnim kad nezivimo u SCG i odlazimo u domovinu samo za praznike 2-3 puta godisnje nekada i manje.....Ako Kosovo pogon nije u skolopu EPS-a kako kazes...i ako ta saka go**a moze da zaj**a celu SRBIJU sta je taj EPS preduzeo da do toga nedodje....Sta je preduzeo da se osugura od tih sr**a koje nam drugi prave...Moj profesor je govorio da moras razmisljati kao sah majstor dalekosezno potezima u napred....svaki put kad dodjem kod roditelja i brata vidim da nadlezni u SCG i EPSU razmisljaju za juce..Mojoj dragoj prijateljici se desilo da je posle neke havarije na zgradi kompletna instalacija bila spojena na trofaznu struju....OK priznali su da je greska do Elektro Distribucije i njihove ekipe....morali su da prokopavaju i menjaju instalaciju u stanu....OK ovi su im zidove raskopali i promenili zice...ali im nisu vratili tapete (prvobitno stanje)...okrecili to je bilo na njima...da negovorimo o vezama u osiguranju da se naplati steta za pregorenu belu tehniku i elektroniku....na kraju je ona bila u gubitku kad se sve preracuna za 800 eur..koce to da na plati ????? niko evo proslo je 12 god od tada.....Moji roditelji su kupovali struju unapred??? neznam koji je to fazon pa su opet imali restrikcije....
Opravdanja postoje kad neko kaze crklo je od strosti....nepredvidjenih?? okolnosti..vec cega ali nemoz biti opravdanje da ako crkne mreza u Tagedjistanu ili Zanzibaru SRBIJA nema struju.....a Kosovo je za nas sve vise i vise Zanzibar...NAZALOST...
94-95' g U Londonu i okolini su bile uvedene restrikcije vode za prigradska naselja usled velikih vrucina...UK parlament je imao tacku dnevnog reda kako je do toga moglo doci poslednja restrikcija vode u UK je bila 41" u vreme Nemackog bombardovanja....Vise se nikad nije desilo....(mada uz ovuliku kisu zalivanje nam i netreba).

"uradi sam" majstore, katastrofalne turske produzne kablove s buvljaka i masa druge "elektronike" uglavnom s buvljaka koja nije prosla nikakav atest.
Nazalost to je Svakodnevnica Srbije...nije svako u mogucnosti da pristi sebi APC napajanje....Laica Digitalni foto aparat.....Buvljak je svakodnevnica skojom se susrece vecina ljudi u Srbiji (moje komsije neki rodjaci...prijatelji)..Tada je svaki izgubljeni i unisteni CD a kamoli DVD usled nestanka struje gubitak...

Izvinjavam se svima (Petri) ako su se nasli prozvani ili pogodjeni....ali uvek mi je zao kad sit gladnom soli pamet.....

EPS neradi svoj posao kako treba i . mora postojati odgovornost

Poslednja izmena:
vanyadds, izgleda i ti ne kapiras nekoliko "sitnica":

elektrosistem na kosovu i u ostalim delovima Srbije je JEDINSTVEN! Tako je projektovan, tako je napravljen, tako funkcionise - kao JEDAN. To ti je potpuno isto kao kada bi se desavalo neko ****** u Kragujevcu pa sad narod treba da se cudi kakve veze ima EPS sa tim gradom?
Sistem je takav da ne mozes preko noci da ga razdvojis na 2 dela i zavrsis to zacas posla. Upravo zbog toga se i EPS i cela Srbija nalaze u situaciji da neko moze da te zaje*ava kako hoce a da tu ne mozes nista da ucinis. Bas tako, EPS tu nije mogao nista ni da ucini cak i da je tako nesto predvideo (u sta ne sumnjam). Koliko sam ja upoznat sa situacijom, to je deo nekih "pregovora Beograda i Pristine" na kojima je jedna od glavnih tema upravo ova - elektrosistem. U ovom konkretnom slucaju (od sinoc) bih razumeo i da pljujete te pregovore, i politicare i UNMIK ali pljuvanje EPS u ovom slucaju stvarno ne razumem. Po inerciji?

To sto pricas o prijateljici nisam bas ukapirao do kraja, ali u svakom slucaju niko tako nesto nije ni pominjao (da se razumemo - ne mislim ja da je EPS kao i sve drugo u Srbiji cisto kao suza i bez mana).

Sto se tice buvljaka, "majstora" i takve "robe" to jeste svakodnevnica na zalost. Zaboravih u spisak da metnem polovnu elektroniku i belu tehniku u ko_zna_kakvom stanju koja je (valjda do skora) mogla da se kupi.
Prilicno sam ubedjen da bi ljudima crkavale komponente u racunarima malte ne podjednakim tempom i intenzitetom i u Nemackoj da je i kod njih takva situacija kao kod nas (buvljak, "majstori" etc). Zato mi je strasno zao da neko pljuje EPS dok ga ustvari ugrozavaju sopstveni kucni aparati i gomila komsijskih.
Ali to je verovatno varijanta da je EPS po difoltu kriv i tacka.

petri je napisao(la):
Evo sacu da ti obrazlozim:

prvo moram da te zamolim da mi ne lepis etiketie tipa:

jer to uopste nema veze s onim sto ja pricam.
Svoja tumacenja cuvaj za sebe a mene slobodno pitaj da ti protumacim moje licno misljenje ako ga ne kapiras.
Dakle,
Sigurno ti je poznato da se elektrana Kosovo ne nalazi vise u rukama EPSa i da tamo ko zna ko sada radi. Takodje ti je poznato da su Kosovo i ostatak Srbije upravo jedinstven sistem sto znaci da onaj tamo moze da zaje*aje ove ovamo.
Osim toga, EPS je do skoro imao 10 godina sankcija, nije imao love i rezervnih delova za remont a kamo li ne daj Boze neko usavrsavanje.
Sa ovim cinjenicnim stanjem ti obezbedjuju struju non stop, osim kad tamo neki element van njihovog "dometa" stvari njima licno (pa i tebi) ugrozava snabdevanje el.energijom.
Osim toga, svugde u svetu je normalna pojava da struja iz nekog razloga nestane:
udario grom
oduvao vetar
negde zakaze nesto
negde ljudska greska
itd..
Jednostavno ne postoji savrsen elektrosistem u svetu. Ako ti takav sistem ocekujes, veruj mi, neces ga se nacekati.
Nisi valjda ocekivao da ces uvek, non stop da imas struju bez da ikada nestane?
Sve je to uglavnom tacno, ali...
Ni jedan sistem nije savrsen, ali se uvek maximalno tezi da to postane ili da se sto vise tome priblizi :eyebrows:
U tom smislu se sistem vremenom poboljsava, unapredjuje, modernizuje, problemi otklanjaju, predvidjaju i iznegavaju...
A kod nas se sva "modernizacija" svodi na krpachinu postojeceg koji je davno zastareo, a da se pri tom nista ne ulaze u buducnost. Da ne govorimo o tome da su vremenom gubici drasticno narasli, da je oprema em zastarela, em maximalno amortizovana :smash:
U isto vreme, broj potrosaca je porastao, a proizvodnja sa istim kapacitetima drasticno opala. Ako uzmemo u obzir da potrosnja vremenom raste, a proizvodnja opada, neko ce u skorije vreme (po mogucstvu jos pre 10 godina :d ) morati pod hitno nesto da preduzme inace ce u neko dogledno vreme doci do potpunog raspada sistema. Trenutno jedino resenje koje su nasi genijalni strucnjaci smislili je uvoz struje po visokim cenama kako bi se pokrio manjak i eliminisali pikovi u potrosnji.
Sreca nasa, pa su se veliki industrijski sistemi uglavnom raspali, pa im je proizvodnja (ako vec nije u potpunosti obustavljena) svedena na minimum minimuma...
Tehnike obaranja napona mreze, a narocito stabilnost samog sistema sto se napona i frekvencije tice su prica za sebe. Pri tom se svesno krshe neki zakoni i propisi, ne postuje za mnoge stvari vec davno zastareli JUS standard, a neko to od gore vidi sve i precutno odobrava...
Kad covek malo bolje sagleda pravu situaciju, pravo je cudo da sve to i funkcionise i da nam nisu vec pocrkali neki uredjaji po kuci...

al je vama dosano ...

pa ne pravi se UPS samo za srbe valjda ... shto ce valjda reci da se i u drugim delovima sveta deshavaju slichne stvari ... il greshim?

Muka mi je od ovih "Patriota" iz inostranstva.Odakle im samo pravo da komentarishu rad EPSA?Napon u nasoj mrezi jedva prelazi 190 volti a standard je kao sto svi znamo
220. O onih propisanih 50 hz necu ni da govorim.O kakvom UPS govorite?? u ovoj drzavi je svakoj kuci potreban agregat a ne UPS.Zar i za vesh mashinu,tv,bojler,klimu moram koristiti UPS?? bre!!

U redu je Crni to sto si rekao ali da li znas koliko ljudi ima koji duguju po gomilu para za struju. Ja sam znam podosta. Kako onda mislis da ulazu u nesto novo i slicno kad jedva skrpe pare za krpljenje.

U pravu si Crni, sve sto si rekao je tacno. Medjutim, cinjenica je da je drzava bila 10-ak godina pod sankcijama, standard i uslovi su bili takvi da niko uopste nije ni mogao da razmislja o redovnom remontu, a kamo li usavrsavanju (kako da od naroda koji prima 5 maraka (a kasnije malkice vise) platu da naplatis dovoljno da kupis nove delove i opremu?).
Za tih 10-ak godina stagnacije i propadanja isuvise su se neke stvari izhabale, a drzava nema para ni za renoviranje a kamo li ulaganje i sirenje. Problem je kao i uvek lova. Kao sto rece einstein, gomila ljudi a pogotovo velike drzavne korporacije (kao sto je niski EI na primer) nisu izmirili troskove prema EPS, pa kako neko moze da razmislja o trosku kao sto je renoviranje i usavrsavanje? Pogledajte samo kolika su dugovanja Nisa prema EPS - katastrofa!

ZverBre:
pretpostavljam da si se obratio meni?
U tom slucaju, mogu da izjavim da imam pravo da komentarisem sta hocu i kako hocu, neces mi sigurno uskratiti pravo da kazem sta mislim.
Sto se tice napona i frekvencije mreze, jel si ti to merio (i kako i gde) pa tako pricas? Ja mogu sasvim pouzdano da izjavim da je u Pirotu i Nisu mreza solidna - u Pirotu je uvek 49Hz a napon varira od 220 do 230V sto je skroz normalno. Ovo mogu da vidim iz logova jedne masine koja ima UPS i meri.
Sto se tice Nisa tamo smo vise puta merili rucno instrumentima u razlicitim delovima dana. Najstabilnije je nocu, normalno, ali i preko dana su vrednosti prilicno normalne. Ovo vazi za zadnjih nekoliko godina, dok je sredinom devedesetih u Nisu stvarno mereno cirka 190V.
Moj licni zakljucak je da je situacija drasticno bolja u odnosu na ranije, a s obzirom na nemanje kroz koje su svi prosli (pa i EPS, a osim toga setite se grafitnih bombi i razaranja elektrosistema '99) mogu da konstatujem da je situacija jos i vrlo dobra (medjutim daleko od odlicne).

Poslednja izmena:
Ako je f ispod 50Hz, loshe po EPS(strujomer manje kuca)...a i po neke uredjaje po domacinstvu...kao i f iznad 50Hz(strujomer vishe kuca)...ali to trpe i uredjaji po domacinstvu...Zato je najbolje kako je propisano standardom 50Hz...

Za ovo postoji formula gde se jasno vidi zavisnost frekvencije...zato ako izmerite vishe od 50Hz u utichnici..znajte da vam sat vishe kuca nego shto bi trebalo...

Shto se tiche napona....10kV->0,4kV(a ostalo(20v...medjufazni 380V) je pad napona zbog potroshacha u mrezi....) a za transfomatore to valjda znaju kako funkcionishe...
Shto je veca struja u sekundaru to bi trebao da bude veci napon na primaru(da bi se napon na sekundaru odrzao)..a poshto to ne ide...(trebalo bi dici napon od 10kv josh vishe,...inache i kroz njega poche da teche veca struja....shto se opet prenosi do jacheg trafoa....sve dok neki moze da izdrzi..ima veci kapacitet).... onda pada napon na sekundaru ispod 200V(faza-nula)....

Ovo automacki aludira da tamo gde je napon 190V mreza je ochigledno preopterecena i naterana da tako radi...(da ne bi iskochila)..dodati novi potroshachi a trafo je manje snage.....

Za jedan sluchaj prolska ispod tri 250kV(bar mislim da je toliko ako ne i vishe) voda...kroz koga je sigurno ishla opet ogromna struja(shto bash i ne treba...koliko su samo zujali ti vodovi)....mogao sam da osetim peckanje metalnih delova bicikla na kozi(konktetno indukcija se javila u sedishtu bajsa a ispoljila kroz nitne na setishtu) shto nije bilo prijatno...:D kad se zna gde se nalaze nitne..:D..eto samo da se zna gde sve ima struje...koliko je to polje veliko kad te sa visine od nekih 10-15 metara opecka struja...

Shta proizilazi....trebaju nam jachi TRAFOI!!!?

Da je ovde npr americhki standard 110V i 60Hz mi bi vec odavno izgoreli kakva nam je instalacija....u Americhkom sistemu zbog niskog napona za istu snagu potrebna je jacha struja...tako da su tamo kablovi mhnogo bolje izolovaniji nego ovde...sva sreca pa imaju para za to.....220V 50hz je za sirotinjsku Evropu...

Josh jednom visok napon..manja struja...i obratno...

Ma bre kod nas(Srbija) chovek lepo popeo se na banderu..zakachio direktno kablove za banderu i stavio jaku elektrodu na aparat....i udri po varu....inache bi mu sve izgorelo po kuci....koliko je A vukao taj aparat... :D :smash:

A jedan tip ima kuci lichni trafo(radi hromiranje...elektrolizom valjda) i vodovi su mu kao ruka debeli...valjda mu je i ozihcenje na 32A....E pa kad ti takav jedan u Nisu ukljuchi "mashinu" iz kuchne radinosti naravno da cesh da imash 190V......:D

On bre vushe kao 100(valjda nisam preterao) domacinstva odjednom...

Pozdrav..

Poslednja izmena:
#petri
Imao si tu srecu da zbrishes odavde i mislim da je ne ukusno da nam drzis predavanje
kako je EES normalan.Sta je bre tu normalno???Redovno placam struju a ako zakasnim koji mesec kamata mi ne gine.Cena kwh je izjednachena sa cenama u Evropi .Za te pare mi niko ne garantuje stabilnost propisanog napona i redovnu isporuku.Dokle ce te neciji nemar i nerad pravdati tim j....enim bombardovanjem.Ne znam kada si otisao iz zemlje ali sam siguran da nemas pravu predstavu u kakvim uslovima zivimo.

Frekfenca mreze je oko 56 hz ako se dobro secam
Davno je bilo mozda sam pogresio.
Nikola

Pun mi je vise qu*ac da svaki put kada ispadne elektrana u Zimbabveu ili seljak u Šumadiji skine kabl sa dalekovoda da šlepuje traktor, moj kraj bez izuzetka ostaje bez struje. Sinoć sam popi*deo kada 2x cvikaju u sred posla (drugi put sam radio chkdsk ne bih li video jesu li mi živi podaci sa harda). Prvo šta sam jutros uradio, kupio sam UPS. Sad nek seku zabole me....

ivica je napisao(la):
A jedan tip ima kuci lichni trafo(radi hromiranje...elektrolizom valjda) i vodovi su mu kao ruka debeli...valjda mu je i ozihcenje na 32A....E pa kad ti takav jedan u Nisu ukljuchi "mashinu" iz kuchne radinosti naravno da cesh da imash 190V......:D

On bre vushe kao 100(valjda nisam preterao) domacinstva odjednom...

Pozdrav..

Najvise od raznih stolara, kamenorezaca, a vrlo cesto i onih koji su prikljcili grejne sisteme krisom (da podestim - za takve stvari je po zakonu i pravilima potreban industrijski prikljucak sto retko ko postuje) napon varira ponekad i previse. Imaju moji komsije stolare u Pirotu pa se tacno i vidi na sijalici i cuje preko ulice kad krenu ljudi "na poso" :smackbum:

ZverBre:
da definisemo neke stvari:
Ja nikom ovde ne drzim nikakvo predavanje - samo kazem ono sto mislim. Ne ocekujem da se svi redom sloze samnom jer je to potpuno prirodno da svako ima svoje misljenje. Ako se moje misljenje ne slaze s tvojim, to ne znaci da ja tebi drzim predavanje. Ili si ti to anyway tako shvatio? Forum je valjda da se razmene misljenja i diskutuje, a ne da proglasavamo neistomisljenike predavacima? Huh, sad sam stvarno poceo da ti drzim predavanje, pa cu da se vratim na temu:
Prvo, ja nigde nisam objasnjavao da je EPS normalan. Sad prvi put od tebe cujem da sam o tome drzao neko predavanje. Ako se vratis pa ponovo procitas moje postove, trebalo bi da primetis da sam pokusao da diskutujem o tome zasto je situacija losa (doduse u odnosu na devedesete je dobra, sve je relativno).
Drugo, o kom neradu i nemaru pricas? Koliko sam razumeo tvoje izlaganje, po tebi su za sve krivi nemarni i neradni ljudi u eps-u? Kakvi su ti ljudi ja stvarno ne znam, na kraju krajeva mogu da budu i Nemci, ali dzabe i to kad iza sebe imas sistem koji je propadao i nije obnovljen i odrzavan 10 godina zbog nemastine. Sto se tice bombardovanja ja stvarno ne znam odakle ti ideja da to dozivis kao opravdanje? Mozda tebi nista nisu srusili za sta nisi imao para da obnovis? Ali batalimo to ionako nije mesto za ovaj forum. Mozes da zaboravis na tu cinjenicu opet je stvar ista.
A sto se tice garancije za stabilnost napona, to niko nikad nece moci da ti garantuje sve dok imas ljude koji "kradu", pustaju masine, grejanje i prave male kucne fabrike na prikljucke koji su predvidjeni za obicnu kucnu upotrebu itd.. Ono sto ti licno mozes da preduzmes da bi to obezbedio jeste da lepo prijavis komsiju koji krisom nezakonito koristi ono sto mu ne pripada, da ga prijavis ako ima poluispravan kucni aparat, ako je osigurac privezao licnom, itd... kao sto radi citav zapadni svet na koji pokusavamo da se ugledamo.
Suma sumarum, koliko problema ima u EPS (da ponovim jos jednom da ne mislim da je tamo sve perfektno i kako treba) toliko, ako ne i vise ima problema u tvojoj i generalno Vasim neposrednim okolinama. Davno iza nas je vreme kad nije smeo svako da radi sa stujom sta hoce.
Posto nemam vise energije da se ubedjujem i ponavljam sve isto (neko jednostavno uporno ne razume a ja i sam sebi i drugima verovatno postojem dosadan) ovde zavrsavam, mislim da sam reko sve sto sam imao na datu temu.
Inace, za one koji se sekiraju, odlicno poznajem i ucestvujem u "situaciji"

haha da prijavim komsiju Jovu radikala kad ukljuci shvajs aparat??? pa onaj bi me ubio ko zeca :) :) :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno