Šta je novo?

Kako se upravlja tel.centralom?

dral

Čuven
Učlanjen(a)
17.02.2002
Poena
619
Naime, stvar je u sledecem:
Na jednoj strani je laptop, a na drugoj distribuirani alarmni sistemi(svaki ima svoju telefonsku centralu
pomocu koje se alarm ukljucuje, iskljucuje i nadgleda).
U slucaju da se alarm oglasi, rucno se dodje i iskljuci alarm.
E sad, kako bi se alarmi mogli kontrolisati pomocu modema, tj. vrsiti daljinska kontrola rada?
Ili krace: Kako se analizira tonski signal koji stize iz centrale?
primer( kod za neku poruku je niz cifara: 1253, treba prikazati taj niz(1253) koji stize iz centrale.
Nisam nikad programirao modeme i slicne sisteme tako da ne znam puno u vezi toga.
Ako neko moze bar teorijski malo da pojasni problem, me trazim neko iscrpno resenje.
U slucaju da je ovo bas neki tezi problem, mozda bi se mogao i neki posao nabaciti.
pozdrav,

Samo da se nadovezem

U pitanju je krajnje laicko objasnjenje problema. U praksi to izgleda verovatno drugacije, tako da cu pojednostaviti pitanje:
Sa jedne strane laptop, sa druge tele. centrala. Centrala posalje signal od 4KHz, ja ga prikazem kao broj 2 (primer).
pozdrav,

Svojevremeno smo ovo resavali sa nesto dodatog HW. Naime mali ton dekoderi su prilicno jeftini i lako se koriste.

Vecina kucnih centrala ima RS232 prikljucak preko koga se moze programirati/kontrolisati, ali i preko kojeg javljaju sta se desava (npr. koje su cifre okrenute i sl.). Problem je sto svaki proizvodjac ima svoj sistem.

Druga mogcunost je da prikljucis jednu telefonsku liniju na ulaz zvucne kartice pa da sa malo DSP-a izdvajas dual-ton kodove. SIguran sam da za to ima gotovih algoritama na mrezi. Dodatni problem je detektovanje dolazeceg poziva. Mozda bi to moglo da se uradi preko modema, cija bi funkcija bila da "podigne slusalicu" i da prijavi to, kao i da kasnije "spusti slusalicu". Mozes imati aktivnu aplikaciju koja ce da komunicira sa modemom AT komandama, pa ces dobiti poruke "RING" i podignuta slus., kao i da mu kasnije naredis da spusti slus., okrene drugi broj i sl.
Da li modem moze da javlja i primljene tonske kodove, to ne znam.

Ako ti treba vise informacija o ovome, ili cak mozda i neka saradnja, preporucujem da se javis ljudima sa najvise iskustva i u oblasti telefonskih sistema i u oblasti alarmnih sistema (sami SVE prave - i HW i SW). Tamo sam radio do pre 3 god. i siguran sam da ces dobiti makar dobre informacije:

http://www.3b-elektron.co.yu/sr/contact.html

Aleksandar je napisao(la):
Svojevremeno smo ovo resavali sa nesto dodatog HW. Naime mali ton dekoderi su prilicno jeftini i lako se koriste.

Vecina kucnih centrala ima RS232 prikljucak preko koga se moze programirati/kontrolisati, ali i preko kojeg javljaju sta se desava (npr. koje su cifre okrenute i sl.). Problem je sto svaki proizvodjac ima svoj sistem.

Druga mogcunost je da prikljucis jednu telefonsku liniju na ulaz zvucne kartice pa da sa malo DSP-a izdvajas dual-ton kodove. SIguran sam da za to ima gotovih algoritama na mrezi. Dodatni problem je detektovanje dolazeceg poziva. Mozda bi to moglo da se uradi preko modema, cija bi funkcija bila da "podigne slusalicu" i da prijavi to, kao i da kasnije "spusti slusalicu". Mozes imati aktivnu aplikaciju koja ce da komunicira sa modemom AT komandama, pa ces dobiti poruke "RING" i podignuta slus., kao i da mu kasnije naredis da spusti slus., okrene drugi broj i sl.
Da li modem moze da javlja i primljene tonske kodove, to ne znam.

Ako ti treba vise informacija o ovome, ili cak mozda i neka saradnja, preporucujem da se javis ljudima sa najvise iskustva i u oblasti telefonskih sistema i u oblasti alarmnih sistema (sami SVE prave - i HW i SW). Tamo sam radio do pre 3 god. i siguran sam da ces dobiti makar dobre informacije:

http://www.3b-elektron.co.yu/sr/contact.html

Aleksandre, bas mi je to trebalo :):wave;
Hvala jos jednom.

Kako ide, ima li uspeha?

Ako ima problema, slobodno pitaj sta jos treba, bavio sam se time godinama.

Aleksandar je napisao(la):
Kako ide, ima li uspeha?

Ako ima problema, slobodno pitaj sta jos treba, bavio sam se time godinama.
Uspeli smo da nateramo centralu da u pravilnim vremenskim intervalima salje report kodove na pager tako da je probna faza uspesno prosla. Medjutim, prijatelj koji to hoce da uradi ozbiljno razmislja o kupovini gotovog paketa cim resi problem sa Telekomom i ISDN prikljuckom. Ipak nismo dovoljno vesti da resimo problem visekanalne kontrole i nadzora nad vise objekata i ako postoje integrisana kola (MT8870) koja prepoznaju parove frekvencija (DTMF, tonsko biranje).

Nazad
Vrh Dno