Šta je novo?

Kako se nabudzuje PROXY?

xSeptimus

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
07.05.2002
Poena
1,065
Ortak hoce da nabudzi proxy u firmi pa da moze iz @home od kuce da svrlja po CELOM internetu. E sad, ako neko zna u najkracim crtama kako se to radi i shta je potrebno od software-a....
ajd

Pre svega, treba mu proxy softver. Najpopularniji su Squid (http://www.squid-cache.org/) za Unix platforme (mada radi i na NT-u) i MS Proxy Server (za Win naravno). Ako je server Windows, moze probati i Wingate (www.wingate.net). Takodje, Apache web server moze da se konfigurise kao proxy a radi na svim platformama. Osim toga potrebno je da se pozabavi problemom sigurnosti, tj. da podesi da samo korisnici sa usernameom i siftom mogu da mu prostupe (iz ociglednih razloga). Pogledaj i http://wwwcache.ja.net/servers/index.html za detaljnija uputstva.

Btw i pored svega moze se desiti da to ne radi kako je on zamislio -- ako veza izmedju njegovog provajdera i provajdera njegove firme ide "preko pola sveta", tj. mozda se ne vide u lite rezimu. Pitanje je i kakvu vezu ima njegova firma, tj. da li imaju fiksnu ili dinamicku IP adresu i da li se server nalazi iza rutera/firewall-a, sto donekle komplikuje situaciju.

Izvini mikis, slabo poznajem umrezavanje pa moram da pitam. Po tvom odgovoru, ako sam dobro shvatio, ideja je da se covek veze za npr eunet@lite (na svoj nalog), i da pri serfovanju koristi proxy svoje firme.
E sad, zamisli da je ideja da se covek npr vezuje home modemom za modem koji je na njegovom kompu u firmi, i da serfuje, uz resurse koji idu preko servera firme. Sta se u tom slucaju cini. Da li postoji sansa da se regularno takvom racunaru (automatski) dodeli ip adresa koja ce mu omoguciti izlaz na Mrezu. Valjda mu to dodje (za njega) isto k`o da zove provajdera.

Hvala

DS9 je napisao(la):
Izvini mikis, slabo poznajem umrezavanje pa moram da pitam. Po tvom odgovoru, ako sam dobro shvatio, ideja je da se covek veze za npr eunet@lite (na svoj nalog), i da pri serfovanju koristi proxy svoje firme.
E sad, zamisli da je ideja da se covek npr vezuje home modemom za modem koji je na njegovom kompu u firmi, i da serfuje, uz resurse koji idu preko servera firme. Sta se u tom slucaju cini. Da li postoji sansa da se regularno takvom racunaru (automatski) dodeli ip adresa koja ce mu omoguciti izlaz na Mrezu. Valjda mu to dodje (za njega) isto k`o da zove provajdera.

Hvala

Ovo prvo si dobro ukapirao, ovo drugo MOZE

DS9 je napisao(la):

Moze, u tom slucaju ti proxy i nije neophodan. Jednostavno na server vezes modem i konfigurises ga da odgovara na dolazne pozive. Uz malo truda siguran sam da se moze srediti preko samog Windowsa, a moze i uz dodatni softver kao sto je pomenuti WinGate. IP adresa mu se dodeljuje preko DHCP-a, a bonus je sto u tom slucaju nemas nikakvih troskova prema provajderu. Jos ako konfigurises Dialback na modemu -- podesis ga da kada jednom zazvoni, prekine vezu i pozove tebe -- eto surfa za dzab-dzabe 😉

Sad jedno upozorenje: pre ovih mahinacija ipak proverite ko ce sve to da plati, jer su iznajmljene linije kod nas bezobrazno skupe -- tipa 100€ za 1GB prenetih podataka. Da se ne desi da gazdi stigne racun od par stotina/hiljada evra, pa da neko popije otkaz 🙂

samo da dopunim mikis-a

za dial up preko firme ti je neophodan modem u firmi na koji ces da se kacis - da taj racunar na koji je prikacen modem ima nt4 sp3, w2k ili winxp... situacija je dalje jednostavna - krenes ka da kreiras normalnu dial up konekciju, izaberes accept incoming connections... sto se tice DHCP-a - nemoj da ti racunar sam odredjuje dhcp jer ce ti onda traziti na koji domen da se logujes i neces uspeti da se nakacis - stavi mu neki opseg ip adresa koji se ne koristi u firmi (dovoljne su 2-3 adrese)... ostalo je klasika kao sto je mikis pomenuo ... call-back i ostala cudesa

D-KEE je napisao(la):
samo da dopunim mikis-a

za dial up preko firme ti je neophodan modem u firmi na koji ces da se kacis - da taj racunar na koji je prikacen modem ima nt4 sp3, w2k ili winxp... situacija je dalje jednostavna - krenes ka da kreiras normalnu dial up konekciju, izaberes accept incoming connections... sto se tice DHCP-a - nemoj da ti racunar sam odredjuje dhcp jer ce ti onda traziti na koji domen da se logujes i neces uspeti da se nakacis - stavi mu neki opseg ip adresa koji se ne koristi u firmi (dovoljne su 2-3 adrese)... ostalo je klasika kao sto je mikis pomenuo ... call-back i ostala cudesa

s tim da ja preferiram bez call-backa.😛

Hmm ne znam puno o tome ali imas onaj win program proxy+ se zove znaci ima proxy za sve u njemu.Meni je to radilo super ali bas super
inace imas da ga skines na dreniku ja mislim ako ne potrazi PROXY+ se zove
pozdrav

Fala drustvo.

Sto se proxyja tice, interesuje me situacij kad npr neki ljudi koriste nesto kao virtual proxy. Dakle vezujem se normalno npr. preko euneta, ali u nekim setovanjima podesavam proxy koji su kao javno dostupni. Zbog cega neko koristi to (anonimnost, brzi transfer...). Kakvi su efekti (mislim, da li vredi), i posledice.

Nazad
Vrh Dno