Šta je novo?

Kako se koristi Mt. Rainer?

• Začetnik teme Začetnik teme ZoNi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nisam ga koristio, a i ne znam chemu sluzi. Mogao bi da kazes chemu sluzi prog, da ga ne skidam i eksperimentishem sa njim i na kraju da shavtim da mi to nikako nije potrebno

Sluzi da bi se neki cdrw mogao koristiti kao flopi. Morate da imate neki program za rezanje (npr. Nero) i uz njega da instalirate dodatni write-packet, npr. Ahead In-CD. Onda ubacite cdrw u drajv, jednom ga formatirate i mozete da ga koristite na taj nacin sto cete iz wincmd-a (ili u Zonijevom slucaju iz Explorer2 ili kako vec ide ime one free verzije :d ) prosto da kopirate i brisete fajlove kao na npr. vasem hard disku...

E sad koliko kome to treba vrlo je diskutabilno. A btw pomenuti efekat je jos odavno omogucen od strane kompanija koje se time ozbiljno bave (recimo Roxio Easy Media Creator) iz kojih je to sve moguce uraditi na potpuno isti nacin (samo sto je program iz kog se reze Creator Classic a softverski paket iz kog se formatira cdrw/dvdrw Roxio Drag-To-Disc) bez ikakve hardverske podrske od strane rezaca, te je to omoguceno svim vlasnicima pisaca bez obzira na to podrzava li njihov rezac Mt. Rainier standard.

U prevodu - da to necemu sluzi odavno bi se koristilo 😀

P.S. tako snimljen disk ima side-effects, kao sto je recimo drasticno smanjenje prostora i tako neke "nebitne" stvari 🙂

Kad Opti lupi, onda baš lupi... Naravno da packet writing postoji već x godina. Mt. Rainier predstavlja nadogradnju dotičnog koja omogućava pozadinsko formatiranje diska (odnosno formatira se samo deo na koji se upisuje) i određeni defect management na hardverskom nivou.

Uglavnom Mt. Rainier (i ranije packet writing šeme) nisu mogli da dožive neku veću ekspanziju zato što operativni sistemi nisu imali podršku za njih, pošto softveri za pisanje nisu obično nisu kompatibilni međusobno (a i različite verzije istog proizvođača znaju da prave probleme). Ali sada čak i da dobiju tu podršku opet neće ništa uraditi zbog ekspanzije usb flash diskova.

Izvini a sta sam ja lupio ? Naravno da se radi o formatiranju samo onog dela na koji se upisuje, cim mogu da se parcijalno upisuju i brisu fajlovi na tako formatirani medij. Samo sam ukratko opisao proceduru. Defect management na hardverskom nivou - ma super, to bas sluzi mnogo cemu. Ajde malo razmisli pre nego sto kazes da neko lupa.

OptiPlex je napisao(la):
Izvini a sta sam ja lupio ?

Pa lupio si ovo dole:
Morate da imate neki program za rezanje (npr. Nero)

Uopšte nije potreban Nero ili bilo koji program za rezanje, već su potrebni samo programi koji će da ,,odrade`` par stvari koje OS ne može (ili nema u sebi), a to su početak formatiranja i samo snimanje.

Na linuksu MRW radi iz samog operativnog sistema (ali je potrebno malo žongliranje sa postavkama).

OptiPlex je napisao(la):
Izvini a sta sam ja lupio ? Naravno da se radi o formatiranju samo onog dela na koji se upisuje, cim mogu da se parcijalno upisuju i brisu fajlovi na tako formatirani medij. Samo sam ukratko opisao proceduru. Defect management na hardverskom nivou - ma super, to bas sluzi mnogo cemu. Ajde malo razmisli pre nego sto kazes da neko lupa.
Lupio si kada si rekao da je mrw isto što i običan packet writing.
Jesi probao nekad da formatiraš packet disk u ne-mrw format? Koliko traje?
Bez mrw podrške inicijalno formatiranje traje 20tak minuta, dok mrw to odradi za 2-3.

A što se tiče ozbiljnosti firme Roxio u vreme kada je mrw bio aktuelan... :d

Poslednja izmena:
Ok, priznajem da je program za rezanje nepotreban, zaista ni sam ne znam zasto sam to rekao, pogotovo sto se i iz izlaganja vidi da sam rekao da se koriste fajl menadzeri a ne programi za pisanje

jddipqd je napisao(la):
Lupio si kada si rekao da je mrw isto što i običan packet writing.

E super. Sad ti meni reci gde...

optiplex je napisao(la):
Sluzi da bi se neki cdrw mogao koristiti kao flopi. Morate da imate neki program za rezanje (npr. Nero) i uz njega da instalirate dodatni write-packet, npr. Ahead In-CD. Onda ubacite cdrw u drajv, jednom ga formatirate i mozete da ga koristite na taj nacin sto cete iz wincmd-a (ili u Zonijevom slucaju iz Explorer2 ili kako vec ide ime one free verzije ) prosto da kopirate i brisete fajlove kao na npr. vasem hard disku...

E sad koliko kome to treba vrlo je diskutabilno. A btw pomenuti efekat je jos odavno omogucen od strane kompanija koje se time ozbiljno bave (recimo Roxio Easy Media Creator) iz kojih je to sve moguce uraditi na potpuno isti nacin (samo sto je program iz kog se reze Creator Classic a softverski paket iz kog se formatira cdrw/dvdrw Roxio Drag-To-Disc) bez ikakve hardverske podrske od strane rezaca, te je to omoguceno svim vlasnicima pisaca bez obzira na to podrzava li njihov rezac Mt. Rainier standard.

U prevodu - da to necemu sluzi odavno bi se koristilo

P.S. tako snimljen disk ima side-effects, kao sto je recimo drasticno smanjenje prostora i tako neke "nebitne" stvari

...ovde vidis da sam rekao da je mrw isto sto i packet write softver ? A sem toga u drag-to-discu formatiranje takodje traje 3-4 minuta a ne full...
Mislim, ne kapiram cemu :wall:

Hm, ja mislim da ste obojca (donekle) u pravu (jddipq i Optiplex), ali tvrdoglavo interpretirate stvarcice 😉

MtR je bio aktuelan kod CDa i to kada su vladali kilavi 1-4x RW mediji & pisaci, pojavom High/Ultra speed RW medija & pisaca njegova uloga je dosta umanjena, pre svega zbog nedovoljno rasirene podrske mnogih uredjaja. Da, instaliranjem posebnog UDF drajvera na vecini uredjaja ste mogli CITATI snimljene MtR diskove, ali ni to nije pomoglo da stvar zazivi... Tu su uletele ove drangulije koje pominje Optiplex, znaci Drag-to-Disc i sta ti ja znam... ali ni tu nije kompatibilnost nista bolja (zavisi od OSa na kome se sve koristi). Kod DVDa niko (normalan 🙂) ne koristi full format, svi koriste quick format, opet definisan standardom i softwareom i MR je opet u senci... jedina pozitivna stvar jeste defect menadzment, ali to ocigledno mnogima nije od presudnog znacaja, obzirom na prirodu podataka koji se snimaju na RW. Pitanje: koji DVDRW pisaci danas podrzavaju MtR?

Pricali smo o ovoj temi pre 3-4 meseca i kopali zajednicki odgovor, potrazite ako vas ne mrzi.

... Ajde, znam da ste lenji 😀

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=47001&highlight=Rainer

PS
a vidi, vidi... sta je sve josh izbacio search pa izvolte chitajte :d

http://www.benchmark.co.yu/forum/search.php?searchid=310717

Ma nema problema, juce smo Andrija (jditd :d ) i ja lepo kao dugogodisnji prijatelji to raspravili i ja sam bio jaci :d :smash:

Nisam ni sumnjao u tvoju sposobnost ubedjivnja... 😛

Mt. Rainier je pogresna odluka u istoriji humanoida i (.) 😀 :d

I sad kad se podvuche crta posle svega ovoga,
da li koristiti Mt. Rainer ili ne?

Immortal_SurvivoR je napisao(la):
I sad kad se podvuche crta posle svega ovoga,
da li koristiti Mt. Rainer ili ne?
Ako su ti potrebne "diskete" od 550-600MB i imaš MRW kompatibilne uređaje na svim kompjuterima na kojima ćeš te diskove koristiti (odnosno upisivati na njih) onda je odgovor da, inače ne.

cekajte malo... uf, bre...

da li mi je potreban InCD za Mt.R? Ako jeste, ne razumem prednost Mt.R-a - pa, InCD sam mogao da koristim i pre 3 godine?!?!

e, sad, ja imam LiteON combo, koji je Mt.R kompatibilan (a kao OS koristim XP SP2)... dakle: sta mi je potrebno da bih u ovakvoj kombinaciji koristio Mt.R?

Moj rezac isto podrzava Mt.R. Pitanje isto kao ZoNijevo: Sta mi treba da mogu da koristim ovaj standard?

Alo bre! indijanci :d

Pa jeste li bar pogledali prvu stranu search results-a koju je izbacio querry na benchu? Mis'im, tako trivijalno pitanje, katastrofa 🙂

InCD 3/4 + stiklirana opcija za MtRainier

ZoNi je napisao(la):
cekajte malo... uf, bre...

1) da li mi je potreban InCD za Mt.R?
2)Ako jeste, ne razumem prednost Mt.R-a - pa, InCD sam mogao da koristim i pre 3 godine?!?!?
1) da, za inicijalno formatiranje
2) ako pored ovolike price i ranijih linkova jos nisi ukapirao... 🙂

Evo odlicnog texta o MtRainier-u from Plextor University, obuhvaceni su i CD-RW i DVD+RW meidji!

Nazad
Vrh Dno