Šta je novo?

Kako se ispituju elektronske komponente i čime?

infomen

Cenjen
Učlanjen(a)
06.09.2012
Poena
159
Kako se ispituju elektronske komponente i čime?
Primera - kondezantor, dioda, integrisano kolo, transformator i sl.

Ima pokovanijih foruma o toj temi.Uzmi knjigu "mala škola elektronike" i počni da je čitaš od prve korice.
Komponente se ispituju odgovarajućim instrumentima.Otporrnik, diodu i bipolarni tranzistor možeš ispitati i najjeftinijim instrumentom.
Kondenzator(ESR), transformator(q faktor) mnogo skupljim instrumentima.Integrirci se ispituju svaki na svoj način.

Poslednja izmena:
Čime , je samo jedan deo, mnogo veći je kako. Ko što joc reče počni da učiš, nije baš tako jednostavno ko što mali Perica misli. Ako neznaš sa ˝čim ˝, ˝kako˝ je još mnogo komplikovanije, Uđeš malo dublje it tu su još i oscilatori, osciloskopi, diodni, rezistorski i kapacitativni mostovi itd. Jesam li te dovoljno uplašio ?

Kako se ispitiju bipolarni tranzistor, da li može omski i na koliko oma da se postavi na unimeru tranzistor.jpg

A može li neko da baci link za ispitivanje releja (ako je moguće običnim unimerom)? U pitanju su oni na dialup modemima i svi su jako slični ako ne i isti.
Učenje elektronike iz knjiga i od nule otpada :) jer mi treba samo da ispitam i zamenim neispravne elemente ako je moguće.
Takođe koristila bi mi informacija šta najčešće crkne na modemima prilikom prenapona (grmljavina).

da se ne bi mucio dacu ti par ispravnih modema bez nadoknade
ako ti je to problem

Pa na modemima obično prvo rikne zenerka, negde pri ulazu telefonske linije, tu služi baš za ograničavane ulaznog prenepona.
Na relejima imaš elektromagnetni aktivator ( Navojnica ) i kontakte koji mogu biti normalno otvoreni (NO) i normalno zatvoreni (NC) svaki sa zajedničkim kontaktom (COM). Ohm metrom možeš da proveriš navoje ali nije potpuno sigurno ako struja prolazi kroz njih jer mogu da budu i kratko spojeni negde u špulni a otpor na DC je vrlo mali. Nabolje je da mu daš nominalni napon i vidiš dali klikne. Kontakte proveriš između COM i NC tu moraju da pokažu 0 Ohma a između COM i NO da nema prolaza, Kad je elektromagnet uključen onda na kontaktima mora da bude obrnuta situacija.
E, da, hmmmm, ako ovo sve moraš da pitaš, bolje se ne petljaj sa tim, nije bilo isplatljivo ni kada su bili mnogo skuplji. Ima toga super jeftino koliko hoćeš. Imam i ja nekolicinu koje još nisam bacio, samo ima da se okoziš za drajvere.

Ma imam ja punu kutiju, što ispravnih što neispravnih, po 2-3 od svih vrsta :) intel 536, ambient, agere, conexant, lucent, motorola i smartlink... Ali samo conexant mi dobro sarađuju sa aplikacijama za snimanje razgovora pa hoću da probam da ih popravim kad već imam toliko ostalih za delove. Proveriću diode na ulazu, a sumnjao sam na relej jer jedan ili dva neće da dižu i spuštaju slušalicu. Treći ne prihvata drajvere, ne znam zašto jer je isti čip kao na druga dva.
Svojevremeno dok sam koristio dialup su mi redovno riknjavali jer živim na nezgodnom mestu i čim malo zagrmi meni zvizne modem.

Koju lemilicu mi preporučujete da kupim za sitnije komponente kod lemljnja na matičnoj ploči, mobilnim telefonima i sl.

Lemilica što tanja i manja sa šiljatim vrhom i grejačem direktno u vrhu. Bilo bi dobro da ima kontrolu grejanja ili bar kao ova moja što ima i dugme za brzo i jače grejanje. Ova moja me odlično služi već nekoliko godina. Ima 18W normalno i 25 W kada se pritisne dugme. Kad radiš na jako sitnim i osetlivim komponentama lemilica mora da bude vrlo vruća, na što manjoj površini tako da možeš da zalemiš vrlo brzo a da se toplota nebi širila dalje od mesta na kome se lemi. Weller je jedna dobra marka koja mi sada pade na pamet.

Koju lemilicu mi preporučujete da kupim za sitnije komponente kod lemljnja na matičnoj ploči, mobilnim telefonima i sl.

Kad smo već kod lemilica, kad se sjetim kad smo u školi lemili elemente na štampanu ploču pa smo imali neke stare lemilice, koje je trebalo držati 20 minuta da istope kalaj. :d

Kad smo već kod lemilica, kad se sjetim kad smo u školi lemili elemente na štampanu ploču pa smo imali neke stare lemilice, koje je trebalo držati 20 minuta da istope kalaj. :d

Najbolji recept da sve izgori, da se odlepi ˝trace˝ na ploči, istopi plastika na tranzistoru ili isuši elektrolit.

zavisi od budzeta. oko 4000 to je sigurno Ersa (batali weller :p). do 1000 din i nemas bas puno izbora.
za pocetak uzmi nesto jednostavnije. Dok se ne izvestis upropastices nekoliko vrhova sigurno, a vrhovi za dobre lemilice kostaju oko 1000 din. Dakle, lemilica do 1000 ciji vrhovi kostaju oko 200 din.
od radnji imas silken i mirko princ.

@countmike
Da je izbor lemilice tako jedinstven, ne bi postojao toliki izbor vrhova i snaga. Prvo i osnovno pitanje je sta ce se lemiti. Za vecinu ljudi to je sitnija elektronika i u tom slucaju precizniji vrh jeste izbor.

Takodje, lemilica je samo pola opreme. Nikako nemoj da stedis na tinolu. Nije potrebno kupiti profi pakovanje, ali los kalaj je gori od lose lemilice. radije bih uzeo lemilicu od 1000 din i profi tinol zicu nego obrnuto. Max 1mm preseka, ali je pozeljno i manje.

Poslednja izmena:
Koja lemilica mnogo zavisi od toga dali ti treba neka Profi gde će sa njom da radiš po ceo dan ili samo za poneki lem. Nameštanje jačine ili temperature je samo šlag na torti ako ti ne treba nešto specijalno za profesionalnu upotrebu. Ova moja Wellerka sa dugmetom za dupliranje snage i finim šiljatin, direktnim grejačem je za poslednjih nekoliko godina izmenila stotine kodenzatora na pločama i neznam koliko ostalih elemenata i još je kao nova. Vrh čistim samo parčetom kalafonijuma za gudala za violine, nikad šmirglana ili obrađivana turpijom.
U pravu si za tinol, zaboravih na to. Mora da bude što finija žica sa flux om, ne kiselinom nikako. 60% kalaj i 40% olovo, topi se na oko 190 C, prečnika oko pola mm za vrlo fine elemente i 0.75 mm za nešto jače. Cela ideja je da se za što kraće vreme nešto zalemi tako da ne pregreje same elemnte koji se leme.
Kalafonijum je perfektna stvar za lemljnje, čisti i mesto lemljenja i samu lemilicu. Takodje se upotrebljva za razdvajanje recimo olova i zgure kad se topi olovo, pola grama u kilo olova odmah pročisti olovo a zgura ispliva na poršinu. Nekada smo imali samo to za lemljenje a vrhove lemilica čistili na piluli Aspirina, acetilsalicilna kiselina je baš idealna pH za to.

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno