Šta je novo?

Kako se ganja posiljka iz USA koja mi nije stigla

ZeleniZub

Slavan
Učlanjen(a)
10.05.2004
Poena
309
Sve jedno da li je placeno na ebay ili amazon, sa paypal, bidpay, moneybookers, visa virtuon revolving, itd.

Platio sam pre mesec i po dana, a jos mi nije stiglo.
Tip mi je poslao preko UnitedStatesPostalServices , Air Letter-post, (na email mi je poslao cak i postansku potvrdu o slanju posiljke, tezina je oko 8 oz, sto ce reci nekih 270g, imam i broj paketa)

Ko to sad da ganja, gde i kako (on ili ja)?

Upomoc!

Poslednja izmena:
On moze da prati posiljku dok ne napusti teritoriju USA. Verovatno je trazio da dobije tracking number. E taj broj ukuca na netu ili zove telefonom i oni mu kazu status. Nakon toga je crna rupa...

To je bas jako *******o...ja sam cuo da neki put nasi carinici hoce da zadrze pakete...ZA SEBE!

Po principu imas dve opcije kada saljes neki paket iz USA pored tih standardnih (avionom, standardno...). E sada...da li ti je paket osiguran ili nije. Osiguranje za paket se placa vise, ali ga sigurno dobijas. To se i meni par puta desavalo (sva sreca pa nije veliki gubitak), ali opet... Narucivao sam neke stvari iz USA i to od neke renomirane prodavnice... Platio preko 2checkout-a. Posle 6 nedelja sam poludeo i zvao sve redom... Prvo 2checkout - kazu da oni samo vrse transakciju i da nije do njih. Zovem tu prodavnicu, oni mi isto posalju priznanicu da su poslali. I onda oni kontaktirali postu i rekli mu da paket nije bio osiguran i da se izgubio svaki njegov trag po izlasku iz Amerike. Eto ti sad... ne znam sta da ti kazem da te utesti... budi uporan...

P.S. nadam se da nisu velike pare u pitanju

Poslednja izmena:
www je napisao(la):
Zovem tu prodavnicu, oni mi isto posalju priznanicu da su poslali. I onda oni kontaktirali postu i rekli mu da paket nije bio osiguran i da se izgubio svaki njegov trag po izlasku iz Amerike. Eto ti sad... ne znam sta da ti kazem da te utesti... budi uporan...
P.S. nadam se da nisu velike pare u pitanju

Pa ni ja nisam placao nikavo osiguranje.

Roba i postarina me kostalo oko 60 USD, da je bilo 600 sigurno se ne bi izgubilo nego bi me zvali da platim carinu.
Izgleda da bi bolja varijanta bila da se carina placa i za vrednosti ispod 100 USD, cini mi se da bi se paketi manje "gubili", a ne ovako k'o Ivica i Marica.

tezina je oko 8 oz, sto ce reci nekih 270g

Mislim da se posiljka ispod 500 g NE naplacuje od strane carine bez obzira na vrednost iste...

Ponavljam...kada sam platio osiguranje UVEK sam dobio paket i to VEOMA brzo...Verovao ili ne od Amazona sam dobio (osiguran) paket u roku od 4 dana!

npr. ako je posiljka vrednosti 100 dolara, osiguranja ti ispadne jos nekih 20-tak...u svakom slucaju mislim da se isplati...

Par puta sam ispaljen zestoko, USPS prati pakete na svojoj teritoriji a dalje nishta ( kao sto je vec recheno ), eventualni spas je da je paket osiguran... Da li naci carinici, poshtari 'stavljaju na stranu' poneke pakete - dosta moguce...

ma sad su nashi uveli neku taksu na robu koja se ne carini i mislim da je 3ooo dinara. Tako da ima da te zaboli kad got ti stigne paket hehe. E a plus lezarina pa shpedicija :)
A da li je nekome palo na pamet da ti ameri razmishljaju kao mi malo i ono "Hm nisu osigurali = chim izidje iz amerike moze da nestane. Ej Lazo vidi ovaj paket fingiraj da je izisho iz ameriku". Hm....
I ta Jamerika je made in China bRE :)
Sto se tiche ganjanja pa ti lepo idi u Glavnu postu za pakete iliti kod zeleznichke sa svim papirima, potvrdom da je poslata, brojem poshiljke, pa lepo podnesez zahtev da se izvrsi provera. Mozda je i stigao paket ali chuchi negde zbog pogresnog imena il adrese. Broj poshiljke je doboljan da se locira ako je kod nas.
Uzevsi u obzir da si platio poshtarinu imash prava da ih je8esh shto ti nije izvrsena usluga. A kad se krene putem paketa mora da se dodje do istog. Pa makar zavrsio na Madagaskaru sa onim pingvinima ((;

Ne placa se nikakva taksa na pakete. Meni stigao Linux Ubuntu paket juce (nekih 15 dana od narucivanja). Sve OK, nista nisam platio, nista potpisao, covek samo urucio...

Placa se samo carina na pakete vrednije od 100 USD. I nista vise (mislim kad stigne paket).

to3a je napisao(la):
A da li je nekome palo na pamet da ti ameri razmishljaju kao mi malo i ono "Hm nisu osigurali = chim izidje iz amerike moze da nestane. Ej Lazo vidi ovaj paket fingiraj da je izisho iz ameriku". Hm....
I ta Jamerika je made in China bRE :)

Mislim da je tamo malverzacija sa poštanskim pošiljkama ozbiljan federalni prekršaj. Ne verujem da će neko toliko da rizikuje zbog nekog paketa od 100$.

Nema nikakvih taksi, ne plasi ljude. Stizu mi posiljke svake nedelje, desava se narano da neka okasni, ali do sad je manje vise sve bilo u redu.

zeleni_zub je napisao(la):
Mislim da je tamo malverzacija sa poštanskim pošiljkama ozbiljan federalni prekršaj. Ne verujem da će neko toliko da rizikuje zbog nekog paketa od 100$.
Mail tampering. Do 5 godina zatvora. Cak ima i jako lep plakat u edukativne svrhe:D.

Na USA posti: http://www.usps.com/
sam preko Track&Confirm proverio po broju posiljke, i jedinu informaciju koju dobijam je kada je i gde primljena posiljka.

Na nasoj posti: http://www.trackandtrace.ptt.yu/
prihvata mi broj, ali kaze da nema podataka o toj posiljki.
Kada sam pozvao informativni centar (0700 100 300), operater me pita za broj posiljke i proveri kao i ja prethodno i kaze da nema podataka.
Ali, me uputi da zovem Postu na Aerodromu (posta 3) (604 375) koji rade do 13h i tamo pitam. (zvacu sutra, ako rade subotom)

Danas sam zvao i postansku carinarnicu (posta 6) (2646 084) i kazu mi:
"To je verovatno islo kao obicna posiljka koja se nigde ne zavodi i putuje 2 meseca, a mozda je sa Aerodroma islo pravo u Vasu dostavnu postu gde zivite"
Kad sam pitao da li moze po broju posiljke da mi proveri, kaze mi :
"Taj broj nama nista ne znaci"

A zasto i sta bi to bilo bolje i organizovanije da mi je posiljka i bila osigurana ?

Cini mi se da je neko napisao na forumu, kako je imao preko 100 narucenih stvari sa Interneta, sto za sebe sto za prijatelje (mozda "driver" ako se ne varam), i da bas nema nikakvih problema !!!
A meni evo na prvom koraku.

Bolje je platiti osiguranje koje ima postoji u dve vrste prva vrsa je obicno koje kosta par $, a drugo profy je oko 30tak $.

Losa pocetnicka sreca. Ne boj se stici ce ti kad tad.

Ako ti je za utehu od 02.01. cekam posiljku koja je trebalo da dodje sa dalekog udaljenog cak par svetlosnih milimetara i jedan most Novog Beograda. Vidi moj potpis :-devil-:

Poslednja izmena:
cozmo je napisao(la):
Meni stigao Linux Ubuntu paket juce (nekih 15 dana od narucivanja). Sve OK, nista nisam platio, nista potpisao, covek samo urucio...
Pa koji ce q... nekom cariniku/sluzbeniku/postaru/komsiji Linux?
A za tri Casio rucna sata, vec je druga prica. Eto toga se plasim.
GEOM je napisao(la):
Ne boj se stici ce ti kad tad.
Brzo i sporo... to je isto.
Ma nije mi frka ni jos mesec i po dana, ali kad bih bio siguran da ce da stigne, a ne da posle kazu: "Pa to je poslato pre 3 meseca, cao, zdravo."

A sta da je bila osigurana (i to profy sa 30 USD) pa da ne stigne, koja je uopste procedura pronalazenja?

Kada je paket osiguran onda je to druga vrsta slanja...To ti je kao u avionu "first class" i "shit class"... Znaci ako si platio vec da je osigurana, paket ce ti ici sa ostalim osiguranim paketima tj, izdvojen od ovih drugih "smrtnika"...a i sam paket ti stize brze jer je i njima u interesu da se njemu nesto ne desi (prodavcima), jer onda ako ti ne dobijes paket, oni dobijaju odstetu od postal service-a kojim imaju da para da ti ponovo posalju paket...kontam da se paket oceni po vrednosti pre slanja, pa ako nestane onda nije frka...ali NIKOM koje ja znam i koje sam pitao i koji su mi govorili i koji su ikada ista kupili, dobijali, slali sa osiguranom podrskom NE POSTOJI a da nije dobio paket...sto znaci stisni se za osiguranje, u svakom slucaju ces lepse spavati...a sto se tice toga sta ce njima CD Linux-a (carinicima)?! E pa zacudio bi se kakav je to lanac tamo...Verovao ili ne, imam druga ciji cale radio na carini...e pa to i nije nesto za cudjenje kada mi je rekao posle 3 meseca od kako nisam dobio paket (total commander licenciran i jos par drugih gluposti - citave vrednosti oko 50 $ - tada je bilo toliko) da je slucajno primetio kako taj moj paket odlazi na carinsku zonu da bi se prodao zajedno sa gomilom drugih stvari na licitiranju (po principu ne dozvoljenih ili paketa bez papira uhvacenih na carini)... E sada...ja sam to cuo samo za automobile da se desava a ne i za PROGRAME...ajde da je to Adobe od po 1000 $ ali total commander??!! Cuo sam cak i da ima tih prodavnica koje prodaju robu sa carine po smesnim cenama... znaci *ebes sve...

To je bio samo jedan slucaj...ostalo mi je sve stiglo i bez osiguranja, mada sada u poslednjih 6 meseci stalno osiguravam i jednostavno se bolje osecam...stigne mi brze i mogu lepo da spavam... A sto se tvog paketa tice...predlazem da ne dizes previse buke jer kontam da ce ti paket stici (nisu ovo bas takva vremena bez imalo demokratije) ali opet...da znas za sledeci put...evo jedne izreke koju sam upotrebljavao puno puta do sada :

"Bolje spreciti nego leciti"

www je napisao(la):
Sada u poslednjih 6 meseci stalno osiguravam i jednostavno se bolje osecam...stigne mi brze i mogu lepo da spavam...
Tako cu i ja!
(a koje osiguranje koristis?)

Poslednja izmena:
pa iskreno ja nisam cuo za dve vrste osiguranja...ja gde god sam kupovao, primetio sam samo jednu...nema nikakav poseban naziv...jednostavno imas da li zelis da osiguras ili ne...nema trece... :p

P.S. nadam se da ces uskoro dobiti paket...

cozmo je napisao(la):
Placa se samo carina na pakete vrednije od 100 USD. I nista vise (mislim kad stigne paket).

cisto za ljude iz CG, da znaju: kod nas ti ne naplate carinu, al naplate PDV!
:mad: Dobio sam na poklon sluske iz USA, i gadovi mi trazili 20e, a bio totalno dekintiran.

MIslim da je neko vec postovao jedan slucaj na slicnu temu(ne daj boze da zeleni zube prodjes tako). Narucio je Microsoft wireless (ako se ne varam)tastaturu i misha od negde preko, i stigla mu samo tastatura u raskupusanom paketu. Kada se zalio na carini, posto je paket imao xy tezinu, a urucen sa xy-n, tj bez misha, carinici mu rekli da je paket kalirao :wall: :wall: :wall:
E toliko o carinskoj sluzbi u zemlji Srbiji :bottle: :bottle: :bottle:

Poslednja izmena:
Ne bih bio previse ostar kad nisam siguran do koga je odgovornost. U SAD gde se prilicno trgovine obavlja postom, prilican procenat posiljki stigne sa neispravnim uredjajima , a sto bude posledica neodgovarajuceg transporta. Tamo se mnogi zale da njihovi radnici poste bukvalno bacaju (na gomilu) pakete sa osetljivim uredjajima. Nije uvek aljkavost rezervisana samo za Srbe.

Verujem da ce paket nekako vec isplivati vremenom. Odete ngde na odmor avionom i propadne vam uzitak zato sto se zagube koferi - ne desava se uopste retko. Sa paketima verovatno jos cesce. Al` na kraju vecinom sve dodje na svoje mesto.

perce je napisao(la):
MIslim da je neko vec postovao jedan slucaj na slicnu temu(ne daj boze da zeleni zube prodjes tako). Narucio je Microsoft wireless (ako se ne varam)tastaturu i misha od negde preko, i stigla mu samo tastatura u raskupusanom paketu. Kada se zalio na carini, posto je paket imao xy tezinu, a urucen sa xy-n, tj bez misha, carinici mu rekli da je paket kalirao :wall: :wall: :wall:
E toliko o carinskoj sluzbi u zemlji Srbiji :bottle: :bottle: :bottle:

To ti je iz SK a ne odavde. I to iz rubrike koju uredjuje MK, znaci ne uzmati zdravo za gotovo.

Misko78 je napisao(la):
To ti je iz SK a ne odavde. I to iz rubrike koju uredjuje MK, znaci ne uzmati zdravo za gotovo.
Izvinjavam se. Zaista nisam mogao da se setim odakle je. U svakom slucaju hvala sto si me podsetio:)

Izgleda da vi zaboravljate u kakvoj zemlji zivite.Jednoj mojoj poznanici,koja je preko Nekermana narucila neku jaknu i jos neke dzidza-bidze,stize paket razvaljen,bez jakne,a u racunu pise da je jakna poslata.Naravno,uracunata u cenu.Ode zena u postu da se zali,kada joj tamo kazu da to nije do njih vec do Nekermana.Kada je zvala Nekerman,oni joj kazu da su poslali,sto se vidi i iz racuna,i da je tu posta odgovorna.Naravno,u posti nece ni da cuju.Sve ovo nema neke veze sa tehnikom,i narucivanjem preko interneta,ali vam samo govorim kakve se stvari desavaju,tako da od nekog narucivanja preko neta jos uvek nema nista,dok se stanje ne popravi.

Apostol je napisao(la):
Izgleda da vi zaboravljate u kakvoj zemlji zivite.Jednoj mojoj poznanici,koja je preko Nekermana narucila neku jaknu i jos neke dzidza-bidze,stize paket razvaljen,bez jakne,a u racunu pise da je jakna poslata.Naravno,uracunata u cenu.Ode zena u postu da se zali,kada joj tamo kazu da to nije do njih vec do Nekermana.Kada je zvala Nekerman,oni joj kazu da su poslali,sto se vidi i iz racuna,i da je tu posta odgovorna.Naravno,u posti nece ni da cuju.Sve ovo nema neke veze sa tehnikom,i narucivanjem preko interneta,ali vam samo govorim kakve se stvari desavaju,tako da od nekog narucivanja preko neta jos uvek nema nista,dok se stanje ne popravi.

Aman dosta pljuvanja po drzavi, te drzava ovo te drzava ono. Sto ta tvoja poznanica nije vratila paket koji preuzima tek kada plati kada je videla da je otvoren. Svi pricaju neke primere iz trece ruke. Sa caletom predstavljam firmu VPI (gramofoni) i gomilu puta sam porucivao preko poste i carine i to robu koja je 50x skuplja od jakne ili procesora pa nikada nista nije falilo. I za sebe sam porucivao i lampe za pojacala i objektive za Nikon aparate i sta ti ja znam i to odavno pre interneta i sada preko njega.

Evo, proslo je 2 (dva) meseca od slanja, pa nista.
Koja su vama pocetna slova u broju posiljke koja je stigla, i da li to zavisi od toga jel' osigurana? (LC.....US, RR....US, ili nesto drugo)

Misko78 je napisao(la):
Aman dosta pljuvanja po drzavi, te drzava ovo te drzava ono. Sto ta tvoja poznanica nije vratila paket koji preuzima tek kada plati kada je videla da je otvoren. Svi pricaju neke primere iz trece ruke. Sa caletom predstavljam firmu VPI (gramofoni) i gomilu puta sam porucivao preko poste i carine i to robu koja je 50x skuplja od jakne ili procesora pa nikada nista nije falilo. I za sebe sam porucivao i lampe za pojacala i objektive za Nikon aparate i sta ti ja znam i to odavno pre interneta i sada preko njega.

Zato sto,kada ti donesu paket na kucnu adresu,da bi ga uzeo moras da platis.I onda se zalis.A zamisli,pare ne vracaju.Sto se tice toga sta si ti porucivao,svaka ti cast,i nadam se da nista nece nikada da ti zafali.I to nije prica iz trece ruke,vec od zene koju znam dugo godina.A sa posiljkom Zelenog Zuba se nesto ocigledno desilo.

@Zeleni zub A da probas da ti sledeci put posalju preko DHL-a?Platis vise,ali ti posiljka sigurno stigne.Naravno,ako ti se isplati da to radis.

Poslednja izmena:
Misko78 je napisao(la):
Da samo vecina carinskih i drugih sluzbenika nemaju pojma ni sta su, ni cemu sluze lampe za pojacala, niti oni od toga imaju bilo kavu upotrebnu vrednost, tako da im ta roba nije aktuelna za uzeti/ukrasti ili nazovite to kako hocete.

perce je napisao(la):
Da samo vecina carinskih i drugih sluzbenika nemaju pojma ni sta su, ni cemu sluze lampe za pojacala, niti oni od toga imaju bilo kavu upotrebnu vrednost, tako da im ta roba nije aktuelna za uzeti/ukrasti ili nazovite to kako hocete.

A objektivi?

Au bre stvarno ne mogu vise da citam ovo!

Narucio sam jedno 90 paketa od juna prosle godine do sada. Vrednost paketa je bila od 15-700e i nikada (N.I.K.A.D.A.) mi se posiljka nije izgubila. Rok za prijavljivanje nestale posiljke iz USA je 90 (D.E.V.E.D.E.S.E.T.) dana, ako ide zemaljskom postom. Kradja posiljke od strane sluzbenih lica je u svakoj drzavi, pa i nasoj, najstrozije kaznjivo i nema vise zezanja sa tim.
Svi paketi koje sam dobio bili su otvoreni na carini (bez mog prisustva naravno), pregledani, ponovo zapakovani, a gde je paket pocepan bili su zalepljeni belom lepljivom trakom sa natpisom CARINA!
Na paketima cija vrednost ne prelazi 100e (sa postarinom), je obavezno bio stiker "oslobodjeno od placanja carine" i placao sam samo 80 dinara za carinski pregled (na vratima prilikom preuzimanja). Oni paketi koji su carinjeni (vrednost preko 100e), bili su propraceni propisnom carinskom deklaracijom (obracunato prema vazecem kursu na dan stizanja na carinu), koja sadrzi carinsku osnovicu (cine je vrednost robe+postarina) + carinu , a na sve to obracunava se i PDV u iznosu od 18%.

Bilo mi je vise muka od citanja ovakvih postova gde se iznose neke neproverene price, a i mi kao narod smo skloni tome. "Znas, svastika od moje prijateljice ima zaovu koja je cula od komsijine snaje..."

Ni jednom se nije desilo da me carina odvalila po usima vise nego sto sam ocekivao, i cifra moze da bude samo manja ili da prodje bez dazbina (ako je sluzbenike mrzelo da pregledaju).

Prema tome zapamtite jednom zauvek:

1. Carine su oslobodjene sve posiljke vrednosti do 100e (sa transportom), za robu koja je dozvoljena za uvoz.

2. Kao i u svakoj drugoj oblasti greske su moguce, posiljke se gube(retko) ali i to se resava osiguranjem iste.

3. Jetrve, zaove, surnjaje, pasenoge i ostalu "familiju" ne pominjite vise :d

simpson H je napisao(la):
Au bre stvarno ne mogu vise da citam ovo!

Hvala bogu da se javio neko ko ima iskustva sa slanjem i primanjem robe iz inostranstva preko carine i naravno poste. Kao sto rekoh na ovaj nacin vec jedno 10_tak godina kupujem robu sto cale sto ja sam. I nikada nista nije falilo.
Evo jednog svezeg primera, poslao sam avionom pojacalo Mastersound 52B na servis i upgrade u Italiju i tamo je otislo bez problema i isto tako se i vratilo.
Ovo sto je Simpson napisao nek ide u FAQ da se vise ne razglaba o tome kako nasi carinici i postari kradu i koji su uslovi za oslobadjanje od carine i sl. I novogodisnja cestitka se zagubi pa stigne posle 20 godina, greske su neminovne u bilo kom poslu pa i u carinskom i postarskom

Nazad
Vrh Dno