Šta je novo?

Kako se formira...

ICE

Čuven
Učlanjen(a)
30.12.2001
Poena
695
baterija na laptopu? Jel prvo instaliram OS pa onda gledam tamo u power options koliko se bat napunila ili ne treba ni da palim komp nego ga odmah prikljucim na struju i drzim neko vreme? Da,i prodavac mi je spominjao da treba da pritisnem neku rupicu na laptopu al ga nisam skontao za sta to sluzi? Pozdrav

Formiras je slicno kao na mobilnom.....znaci napunis ga skroz prvih 12 sati,pa posle starujes komp. pustis da radi nesto zahtevnije i ostavis ga na bateriji,a pri tome u power options iskljucis i hibernaciju,i kritcne alarme i sve,znaci da se ugasi kad dodje do zadnjeg grama baterije......tako tri puta i sve OK.....
Posle toga (s obzirom da je sigurno li-ion baterija) punis po zelji kako hoces (ne moras skroz da je praznis i sl),ali preporucljivo je da barem jednom u mesec ili dva,skroz ispraznis bateriju....

I to je to,nista koplikovano ni strasno.....

Ne znam na kakvu je rupicu mislio taj prodavac?!

Ja na svom nikakve rupice nemam :D

P.S.Bolje je da prvo stavis OS,jer kad bi napunio skroz i startovo npr. DOS i cekao da se ugasi......smorio bi se kao tri zmaja :d

Inace odmah ga ukljuci na struju,pa stavljaj OS,i namestaj sve.....

Poslednja izmena:
Pozdrav, moja baterija na Thikpad-u 600e, ponasa se nepredvidivo

Pozdrav, moja baterija na Thikpad-u 600e, ponasa se nepredvidivo.
Na pocetku je trajala u u prodeku sat vremena, pa se jednom prilikom ispraznila za pet minuta pri uobicajenom rezimu. Ispraznio sam je i napunio nekoliko puta i posle toga i punjenje i praznjenje traje duze od pokazivanja na indikatorima.
Da li postoji ser :p vis za "oporavak" baterija?

Twix je napisao(la):
Formiras je slicno kao na mobilnom.....znaci napunis ga skroz prvih 12 sati,pa posle starujes komp. pustis da radi nesto zahtevnije i ostavis ga na bateriji,a pri tome u power options iskljucis i hibernaciju,i kritcne alarme i sve,znaci da se ugasi kad dodje do zadnjeg grama baterije......tako tri puta i sve OK.....
Posle toga (s obzirom da je sigurno li-ion baterija) punis po zelji kako hoces (ne moras skroz da je praznis i sl),ali preporucljivo je da barem jednom u mesec ili dva,skroz ispraznis bateriju....

I to je to,nista koplikovano ni strasno.....

Ne znam na kakvu je rupicu mislio taj prodavac?!

Ja na svom nikakve rupice nemam :D

P.S.Bolje je da prvo stavis OS,jer kad bi napunio skroz i startovo npr. DOS i cekao da se ugasi......smorio bi se kao tri zmaja :d

Inace odmah ga ukljuci na struju,pa stavljaj OS,i namestaj sve.....

Baterije za lap-top i mobilne telefone poodavno ne zahtevaju formiranje.
To je bilo neophodno u vreme kada su se koristile Ni-Cd tj. niklkadmijumske baterije koje su imale tzv. memorijski efekat, tj. celije u bateriji koje se duze vreme nisu praznile ni punile postaju neupotrebljive pa otuda pravilo za njih da se uvek prazne i pune do kraja, a ne samo prvih nekoliko puta. Prelaskom na modernije baterije, prvo Ni-MH (nikl-metal-hibrid) a posle i Li-Ion (Litium-jonske) taj efekat se vise nije javljao pa samim tim ni potreba za bilo kakvim formiranjem baterija.
Druga je stvar sto kod nas neupuceni prodavci mobilnih telefona i dalje preporucuju formiranje baterije, a posle ako baterija otaze zbog fabricke greske ili nekog drugog razloga oni tvrde kako je kupac nije pravilno formirao.

Sto se tice te rupice na bateriji, mozda je prodaac mislio na mali taster koji baterije za lap-top obicno sadrze a sluzi za prikazivanje stanja baterije, tj. upali se skala od LE dioda.

ICE, a da ti nama prvo kazes koji je to laptop:)
Posto pominjes prodavca cenim da je to nov laptop a to znaci upravo ovo sto je Vuk rekao - ne potreba da formiras bateriju. Samo je pre prvog koriscenja napuni tj nemoj da je ubacis dok je nova pa da cekas da se isprazni tih nekoliko procenata koliko fabricki ima u njoj...
Ako ti ne bude trebala duze vreme napuni je skroz pa je isprazni do 50% i tako je cuvaj. Jednom mesecno ponavljaj ovo...

Vrh Dno