Šta je novo?

Kako sacuvati Winxp

• Začetnik teme Začetnik teme zaxxon
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zaxxon

Čuven
Učlanjen(a)
30.07.2004
Poena
630
Problem je u sledecem kako da ogranicim deristu od nepune 3. godine koriscenje kompa, napravio sam nalog za njega medjutim zanima me kako da ga sprecim da moze da brise i cacka po sistemu. Idealno bi bilo da ima pristup samo desktopu i programima koje mu dozvolim...

U Exploreru->Tools->Folder Options. Iskljucis Use simple file sharing. Dobices Security tab za svaki folder i fajl. Onda podesavas privilegije kako hoces.
:type:

Kao prvo, podesi da je njegov account Limited user, time ces spreciti neke ozbiljnije "kvarove" na samo XP-u. Za sigurnost podataka, poslusaj Cwele-ta 😉

zaxxon je napisao(la):
Problem je u sledecem kako da ogranicim deristu od nepune 3. godine koriscenje kompa.Idealno bi bilo da ima pristup samo desktopu

Bez ljutnje. Idealno bi bilo da mu das igracke primerene njegovom dobi.
Ako i dalje nasrce na :type: , sledi :smackbum: .

Poslednja izmena:
Postoje i razni programi za 'limitovnje' winxpa, npr. preko njih mozes da iskljucis Start dugme, desni klik, itd... E sada samo da se setim koji su ti programi :trust: Moze i nekako iz Win-a da se podesi...

Najgore je sto on u ovoj dobi koristi misa savrseno i naravno sve ga zanima sve cacka. Stavio sam limited account ali ako neko zna program da mogu da podesim da mu je dostupan samo desktop i odredjeni broj programa...

Poslednja izmena:
Pokusaj sa Hide Folders XP....evo i kratak opis:

"Ako delite isti racunar s kolegama na poslu ili clanovima porodice, razmislite o
instaliranju ovog programa koji ce obezbediti privatnost vaših podataka.
S nekoliko pritisaka miša ucinicete pojedine direktorijume nevidljivim i nepristupacnim svima koji ne poseduju lozinku.
I sam program je naravno skriven. Iako se vidi u listi poslova, njegovo izvršavanje ne može biti prekinuto (demo verzija nema ovu mogucnost), a cak i ako se deinstalira, direktorijumi koji su bili nevidljivi nece se pojaviti.
Nije moguce ni brisanje skrivenih direktorijuma, cak i ako su sakriveni u vidljivim direktorijumima.
Nažalost, nije moguce skrivati direktorijume iz kontekstnog menija pritiskom na desno dugme miša, ali se željeni direktorijumi mogu lako sakriti prevlacenjem na odgovarajuci prozor.
Dodeljena kombinacija tastera trenutno "otkljucava" izabrani direktorijum, pa on postaje vidljiv za sve korisnike. Verzija programa na disku je besplatna ali nema zaštitu pomocu lozinke..."
Ako se malo snadjes, onda nije vise demo i ima sve funkcije

Prilozi

• Hide.webp
    Hide.webp
    22.1 KB · Pregleda: 74
Stani jel to znaci kad idem sa svog naloga moram kucati sifru za pristup skrivenim dir. zar ne postoji nesto da se vezuje za account tako da ne razmisljam dok neko drlja po kompu...

zaxxon je napisao(la):
Stani jel to znaci kad idem sa svog naloga moram kucati sifru za pristup skrivenim dir. zar ne postoji nesto da se vezuje za account tako da ne razmisljam dok neko drlja po kompu...

Postoji....druga particija i drugi OS, u kome instaliras Hide Folder, posakrivas sve sto oces, ukljucujuci i celu tvoju particiju, i nemas brige sta deriste ili neko drigi drlja...

Pazi kad ne mogu da verujem da je Win tako los kad ja ne mogu da odredim sta se sme raditi a sta ne.
Ace Rimmer je napisao(la):
Uvjek imaš Linux kao opciju 😉
Imam instaliran Linux ali sta mogu kad se podmladak navadio na Win i igrice

pokrenes gpedit.msc , otvori se kozola windows-a tu mozes poiskljucivati mnogo stvari , ali sva podesavanja koje napravis vaze ZA SVE korisnike ukljucujuci i administratora .
poz

Ipak je najlakse namestiti Security za odredjenu grupu foldera i nema cimanja sa ovim ili onim. Prosto a efikasno. Ako klinja nema pristup nekom folderu onda ne moze nista da uradi povodom toga.

zaxxon, Windows XP dozvoljava da u sitna crevca podesiš apsolutno sve što svaki korisnik može ili ne može da uradi, za to ti ne treba nikakva druga aplikacija. Recimo, kada su pre par godina moji roditelji drndali mene zato što burazer nije učio, već je po ceo dan igrao igrice, ja sam mu stavio user account, ugasio mu mogućnost da pokreće ijednu instaliranu igru, sprečio ga da pokreće bilo kakvu instalaciju da ne bi mogao da ubacuje nove igre i onemogućio mu pristup control panelu i sistemskim folderima. Kada me je dodatno iznervirao nalog sam mu preimenovao u "******" i podesio tako da ne može da mu promeni ime. 🙂

Ono što tebi treba se nalazi ovako: Control Panel > Administrative tools > Local Security Policy, pa tu malo pročačkaj i pogledaj User Rights Assigment. Tu ćeš lako podesiti tačno šta svaki tip korisnika sme ili ne sme da radi na računaru. Naravno, prvo napravi user nalog za sina i svoj zaštiti lozinkom. Uradi i ovo što ti je rekao Cwelle u drugom postu i moći ćeš ladno da je*eš kevu malom uništitelju. :d

Takođe nije loša ideja ni da napraviš još jednu particiju i na njoj instaliraš još jedan Windows za maloga. Kada ga on razvali, samo otvoriš boot.ini u notepad-u, obrišeš liniju u kojoj se pominje drugi Windows, a onda formatiraš tu particiju i spičiš novi Windows na nju instalacijom iz svog Windows-a. Prosto i efektno.

Nije mi jasno ili ja nesto ne radim dobro ili ne koristimo isti Win. Cacko sam i ranije po Local Security Policy medjutim ja tamo ne mogu da nadjem kako da ubacim za odredjeni nalog sta sme a sta ne sme na racunaru. Mislio sam da je problem sto sam sve radio sa svog (user) naloga, pa sam probao kao administrator medjutim tamo nemam opciju za sharing. Jedna zanimljiva stvar kad idem sa user naloga po defaultu mi je stavljen sharing na particije ali kad stisnem taster permission izbaci poruku da je to za potrebe administratora itd znaci ne mogu da pristupim.

Poslednja izmena:
zaxxon, obrati pažnju šta ti ljudi kažu. Prvo moraš u Folder options da otčekiraš simple file sharing, nakon čega dobijaš security tab u properties svakog foldera. U njemu možeš da staviš kome je dostupan pristup folderu.
Klincu napraviš običan user nalog koji nudi najniži stepen privilegija. Onda u Local Security Policy tačno definišeš šta user može ili ne može da radi. Podrazumeva se da za sve ovo moraš imati administratorske privilegije. Valjda si logovan kao administrator na svom rođenom računaru?

Namesteno je da nema sharinga na folderima ali ja i dalje mogu da pristupim sa naloga koji klinac koristi(limited user)

U properties svakog foldera ti je sada pored taba Sharing i tab Security, a u njemu možeš da do detalja podesiš šta svaka grupa korisnika može da uradi sa tim folderom. Ako u tim podešavanjima ne možeš da se snađeš, ne gine ti da moraš da pozoveš nekog iskusnijeg da ti to odradi ili da odvojiš vremena da prostudiraš Access Control u Help-u Windows-a.
I da ne zaboravim, da bi ti sve ovo radilo moraš da koristiš NTFS fajl sistem. Ne radi pod FAT32.

Eto nadjeno je sta je problem kod mene je sve na fat32:wall: :wall: :wall:
jel vredi da konvertujem u ntfs sa partition magicom koliko je sigurno posto imam gomilu manje vise bitnih stvari...

@zaxxon

Konvertuj particiju sa Win-om u NTFS nekim aplikativnim software-om (prethodno uradi back-up, nikad se ne zna...), pri čemu ćeš sa NTFS-om dobiti dodatne security mogućnosti, pa ti probaj.

p.s. nadam se da je u pitanju Win XP Pro ili Server, pošto je upravo najveća razlika između Home i ova dva u security opcijama, između ostalog.

I da, umalo da zaboravim, morbius je sve rekao.

Ćaos.

Poslednja izmena:
Hvala na svemu problem je resen kad sam konvertovo particije...

Nazad
Vrh Dno