Šta je novo?

Kako sacuvati dual boot...

Vince Carter

Čuven
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
649
Imam dual boot Windows Me/XP(NTFS), i naravno dve particije. Hocu da reinstaliram Me (mozda bih i formatirao C: particiju), pa hocu da mi ostane dual boot, ali kako to postici?

Ovo pitam jer sam prethodno pokusao nesto slicno, kada sam kupio novi hard, napravio dve particije na njemu (kakve su bile i na starom) i 'rucno' iskopirao sve fajlove na odgovarajuce particije, ali je proradio samo Me (dual boot meni se nije pojavio), a pri pokretanju instalacije XPa nije video XP instaliran na drugoj particiji , pa nije ponudio repair/reinstall ili sta vec, pa sam morao da ponovo instaliram XP (sto bih sada rado izbegao). Iz ovog poslednjeg pretpostavljam da samo kopiranje svih fajlova koji su bili u rootu C:a nece pomoci.
Savet?

Ne znam da li ce ti ovo pomoci, al` i ja sam nedavno imao slicnu situaciju: prebacivao sam dual-boot sistem sa jednog na drugi hard. Kada sam kopirao particiju na particiju, sistem nije proradio. Medjutim, kada sam kopirao opcijom hard-na-hard (iz Norton Ghosta), sve je proradilo kako treba. Ghost te, inace, pre pocetka kopiranja pita da li zelis da ti particije na novom hardu budu iste velicine kao na starom, ili zelis da im promenis velicine. File system je takodje prekopirao u obliku kao na starom hardu.

Zorro je napisao(la):
Ne znam da li ce ti ovo pomoci, al` i ja sam nedavno imao slicnu situaciju: prebacivao sam dual-boot sistem sa jednog na drugi hard. Kada sam kopirao particiju na particiju, sistem nije proradio. Medjutim, kada sam kopirao opcijom hard-na-hard (iz Norton Ghosta), sve je proradilo kako treba. Ghost te, inace, pre pocetka kopiranja pita da li zelis da ti particije na novom hardu budu iste velicine kao na starom, ili zelis da im promenis velicine. File system je takodje prekopirao u obliku kao na starom hardu.

Dobra ideja, ali sada nemam dva harda, sve moram da obavim na istom, a ne mogu da ghostujem C: particiju jer nju i treba da eliminisem tj Windows na njoj.

A jesi li probao da boot.ini fajl iz c: sacuvas na disketi, formatiras c:, instaliras ME (ili samo reinstaliras ME), i na kraju vratis boot.ini u c: ?

Koliko se secam, jedino ovo sam svojevremeno uradio u varijanti ME na c:, 2000 na d:, formatiranje c: & reinstalacija ME, a 2000 ostaje "po starom".

A jesi li probao da boot.ini fajl iz c: sacuvas na disketi, formatiras c:, instaliras ME (ili samo reinstaliras ME), i na kraju vratis boot.ini u c: ?

Pored boot.ini treba sačuvati ntdetect.com i ntldr.

Mozda je moguce nesto zbudziti sa xp-om, mada teoretski bar do sad bez ghost-a nije moglo, posto su se uvek osnovni fajlovi za dualboot drzali na c particiji, tako da mogucnost formatiranja c particije odpada, ntldr,ntdetect,boot.ini su osnovni i formira ih xp pri svojoj instalaciji , tj. pri formiranju dualboot-a. Isto je bilo i sa nt-om (onda je c particija morala da bude fat16), win2k i bilo kakvim mixom os-ova (osim linux-a jer se on zeza sa mbr-om, odnosno lilo).

Zašto bi formatiranje otpalo. Posle samo treba da vrati sačuvane fajlove na c: i to je to.

Vince, poslusaj robiju i neces imati problema. Postupak je OK. Inace i da ne uradis naknadno kopiranje potrebnih fajlova, pokrenes Win 2000 sa diska da bootuje i ides na repair i izaberes boot deo ili i ostale repair mogucnosti. Probaj ovaj postupak i pre instalacije i videces nasta mislim.

Robija, Gedzo...
Problem je u tome sto mislim da samo kopiranje fajlova iz roota C-a nece uspeti, kad nije uspelo ni u situaciji koju sam prethodno pomenuo: tada sam na praznom disku napravio dve iste particije kao na starom, kopirao sve fajlove na odgovarajuce particije, znaci i boot.ini, ntldr itd. ali se sistem ponasao kao da je instaliran samo Win Me koji se normalno dizao, ali bez ikakvog nagovestaja dual boota, a pri pokretanju instalacije XPa nije video instalaciju na drugoj particiji (kao recimo ni BootMagic instaliran u Me-u), mozda zato sto je NTFS u pitanju, mada su svi fajlovi ukljucujuci i ntldr bili na mestu. Cudno. :confused:

Gedza je u pravu samo sto mislim da repair treba uraditi 2 puta, pre oko godinu dana sam imao slicnu situaciju na jednoj masini i vracanje fajlova nije pomoglo ali sam na nekom sajtu procitao da treba uraditi repair instalacij ( ali dva puta !!!) i tako je uspelo, jer se samo tako pravilno formiraju fajlovi koji nedostaju.

RamOne je napisao(la):
Gedza je u pravu samo sto mislim da repair treba uraditi 2 puta, pre oko godinu dana sam imao slicnu situaciju na jednoj masini i vracanje fajlova nije pomoglo ali sam na nekom sajtu procitao da treba uraditi repair instalacij ( ali dva puta !!!) i tako je uspelo, jer se samo tako pravilno formiraju fajlovi koji nedostaju.

Ali u situaciji koju sam pomenuo instalacioni program XPa nije ni video instalaciju na drugoj particiji (a trebao je, valjda), pa samim tim nije ponudio ni repair, ni reinstall, samo novu cistu instalaciju, a 'imam neki osecaj' :D da ce isto biti i sada...

Vince Carter je napisao(la):
Ali u situaciji koju sam pomenuo instalacioni program XPa nije ni video instalaciju na drugoj particiji (a trebao je, valjda), pa samim tim nije ponudio ni repair, ni reinstall, samo novu cistu instalaciju, a 'imam neki osecaj' :D da ce isto biti i sada...
Da i meni se "javlja", nisam siguran sta bi moglo da uradi, da li ide kao na ranijim os-ovima, xp je previse automatizovan, zato mi se ne svidja.

Za Vinca:
Tada si imao probleme jer si kopirao NT sistem na drugi disk, a sada kazes da njega ne treba da diras. NT se ne ponasa isto kao Win98. Win98 mozes kopirati, a za NT (pogotovo NTFS) se to ne moze uraditi tek tako. Za ovo sto si ti trazio resenje ti je vec dato.

Gedza je napisao(la):
Za Vinca:
Tada si imao probleme jer si kopirao NT sistem na drugi disk, a sada kazes da njega ne treba da diras. NT se ne ponasa isto kao Win98. Win98 mozes kopirati, a za NT (pogotovo NTFS) se to ne moze uraditi tek tako. Za ovo sto si ti trazio resenje ti je vec dato.

Ahaaa, moguce, moguce, probacu.
Hvala.

Nazad
Vrh Dno