@dbaja u tvojim opisanim uslovima bateriji nema spasa, jednostavno ce trajati koliko traje... mislim da je to nekih 100-150 ciklusa (tolko je bese deklarisano za ibm, ako se dobro secam, ne tvrdim) dok ne padne na pola, a posle toga sve manje i manje svakim sledecim punjenjem... ti tih 150 ciklusa dosegnes za maks 10-tak meseci i onda si vozdra...
neko je predlozio vadjenje iz struje kad se lap iskljuci, a da je na struji kad je ukljucen, to mi se tek jako ne svidja... kolko sam ja eksperimentisao sa kevinim ibm-om, on se ponasa ovako:
-ako je stalno ukljucen, nece vuci bateriju, ali ce baterija lagano gubiti punjenje i onda ga treba naravno nekad isprazniti i napuniti... naravno moja keva to ne radi, ali njoj lap na bateriji ionako ne treba...
-ako se skine sa struje, pa isprazni na npr 7%, on ce kad se odraditi pun ciklus punjenja i to je ono sto treba odraditi da bi baterija duze traja...
-najopasnija varijanta je isprazniti lap na 80%, pa ga puniti, jer on opet odradi ceo ciklus, a mogao je npr da radi jos sat-dva na bateriju...
-u ovoj varijanti, znaci da radi na struji, spusti se na npr 97%, pa onda se otkaci sa struje, npr stoji dan dva i onda se opet zakaci na struju, on ce biti negde na 93% (npr zbog internog sata i ko zna cega) i ako se ponovo zakaci na struju on odradi novi ciklus punjenja, sto je u ovom slucaju apsolutno besmisleno...