Šta je novo?

Kako Sacuvati Bateriju Na Laptopu?

[SAJ]ber Kurajber je napisao(la):
Pa zar je 3 srafa toliki problem?!
Nego, kako da sokiram bateriju? Ima drugarica neki lap koji nece vise da puni pa ozbiljno sumnjam u to da je baterija bila flat prazna par dana pa zato nece vise.

Probaj da nakacis punjac i da onda ukljucis kompjuter. Kada se ukljuci, trebalo bi da otpocne i punjenje. Ako ne onda... :crash:

Ako ni to ne uspe nemoj da :crash: vec skokni do nekog servisa mobilnih telefona da je oni povrate a ako ni to ne uspe onda je elektronika ugasila bateriju jer je dosegla svoj zenit od 300-500 punjenja!
Mozda nisi trebao da punis stalno bateriju i prelazis da radis na njoj ako vec imas stek pored sebe,ja nisam tako radio i eto sta je epilog,mislim da je najbolje bas onako kako sam ti napisao u prethodnom postu,kad je puna radi na njoj SAMO ako nemas struje,kad zavrsis ugasi napajanje da ne stoji na napajanju a naravno pozeljno je ne ostavljati je pored izvora toplote,na suncu u kolima...
Pozdrav ,)

dbaja je napisao(la):
Probaj da nakacis punjac i da onda ukljucis kompjuter. Kada se ukljuci, trebalo bi da otpocne i punjenje. Ako ne onda... :crash:

Paaa ako je baterija prazna vec, jelte, a je bih hteo da koristim lap moracu da ukacim na punjac pa tek onda da ga palim jer nikako drugacije ne ide... ;)
Nego, pokusacu sa da mu dam direktno 19V u bateriju malo (princip + na +, - na -) samo kad provalim koji je plus a koji minus na bateriji jer ima 6 kontakata :S:
Kad bi neko znao skratio bi mi muke. Cisto da probam. Mozda ozivi pa makar trajala 15 min. :trust:

@dbaja u tvojim opisanim uslovima bateriji nema spasa, jednostavno ce trajati koliko traje... mislim da je to nekih 100-150 ciklusa (tolko je bese deklarisano za ibm, ako se dobro secam, ne tvrdim) dok ne padne na pola, a posle toga sve manje i manje svakim sledecim punjenjem... ti tih 150 ciklusa dosegnes za maks 10-tak meseci i onda si vozdra...

neko je predlozio vadjenje iz struje kad se lap iskljuci, a da je na struji kad je ukljucen, to mi se tek jako ne svidja... kolko sam ja eksperimentisao sa kevinim ibm-om, on se ponasa ovako:
-ako je stalno ukljucen, nece vuci bateriju, ali ce baterija lagano gubiti punjenje i onda ga treba naravno nekad isprazniti i napuniti... naravno moja keva to ne radi, ali njoj lap na bateriji ionako ne treba...
-ako se skine sa struje, pa isprazni na npr 7%, on ce kad se odraditi pun ciklus punjenja i to je ono sto treba odraditi da bi baterija duze traja...
-najopasnija varijanta je isprazniti lap na 80%, pa ga puniti, jer on opet odradi ceo ciklus, a mogao je npr da radi jos sat-dva na bateriju...
-u ovoj varijanti, znaci da radi na struji, spusti se na npr 97%, pa onda se otkaci sa struje, npr stoji dan dva i onda se opet zakaci na struju, on ce biti negde na 93% (npr zbog internog sata i ko zna cega) i ako se ponovo zakaci na struju on odradi novi ciklus punjenja, sto je u ovom slucaju apsolutno besmisleno...

danijel00 je napisao(la):
@danijel000-najopasnija varijanta je isprazniti lap na 80%, pa ga puniti, jer on opet odradi ceo ciklus, a mogao je npr da radi jos sat-dva na bateriju...

Vidi, mislim da si u zabludi u vezi ovog. Ima nekih tekstova koji za LiIon baterije kazu da se u ovom slucaju "ne racuna" ceo ciklus. Kazu ovako: ako bateriju praznis jednom za svih 100% pa napunis i ako je praznis 10 puta po 10% pa napunis, u oba slucaja racuna se samo jedan ciklus. LiIon baterije dobro podnose manja trosenja i manja punjenja, a losije podnose kompletno praznjenje i punjenje.
Ja primecujem korektnije prikazivanje stanja baterije ako je punim na ukljucenom lapu, dok pri punjenju uz iskljucen laptop on napuni kao skroz. Kad ukljucim laptop, pise da je na 96%...smesno.

Mislim da tu nije stvar u"podnosenju"praznjenja vec u tome kako elektronika racuna ciklus,i mislim da je po toj logici covek u pravu,ako ga ispraznis do,recimo,70% i ponovo napunis,mislim da elektronika to racuna kao jedan ceo ciklus i da je zato bolje koristiti do recimo 5-7% kapaciteta pa onda puniti da bi onih 300-500 punjenja doslo sto kasnije i baterija bila upotrebljiva sto duze!
Pozdrav ,)

dbaja je napisao(la):
Vidi, mislim da si u zabludi u vezi ovog. Ima nekih tekstova koji za LiIon baterije kazu da se u ovom slucaju "ne racuna" ceo ciklus. Kazu ovako: ako bateriju praznis jednom za svih 100% pa napunis i ako je praznis 10 puta po 10% pa napunis, u oba slucaja racuna se samo jedan ciklus. LiIon baterije dobro podnose manja trosenja i manja punjenja, a losije podnose kompletno praznjenje i punjenje.
Ja primecujem korektnije prikazivanje stanja baterije ako je punim na ukljucenom lapu, dok pri punjenju uz iskljucen laptop on napuni kao skroz. Kad ukljucim laptop, pise da je na 96%...smesno.

IBM ima brojac ciklusa, tako da definitivno nisam u zabludi, a sta kazu me ne pogadja preterano...

sto se ovog drugog tice, to je bas to sto sam ti rekao, znaci napunjena baterija curi lagano, ali se ne aktivira novi ciklus punjenja dogod je utaknut u struju...

Lomnica_city je napisao(la):
Mislim da tu nije stvar u"podnosenju"praznjenja vec u tome kako elektronika racuna ciklus,i mislim da je po toj logici covek u pravu,ako ga ispraznis do,recimo,70% i ponovo napunis,mislim da elektronika to racuna kao jedan ceo ciklus i da je zato bolje koristiti do recimo 5-7% kapaciteta pa onda puniti da bi onih 300-500 punjenja doslo sto kasnije i baterija bila upotrebljiva sto duze!
Pozdrav ,)

Ne znam, tako sam koristio prvu bateriju koja je bila u novom laptopu. Trajala je manje od godinu dana (oko 10-11 meseci). Istina, koristio sam laptop skoro svaki dan. Radio je na punjacu i baterija je koriscena dok ne signalizuje da je 7% kapaciteta i sam se iskljuci. Sutradan je opet radio na punjacu dok se ne napuni i opet, kad mi je trebao van kuce (posla), koriscena je baterija do 7%. Izgleda da je dosla do tih minimalnih 300 punjenja i tu je otkazala. Sada sam kupio novu pa bih da znam da li moze potrajati duze i kako. Samo bez vadjenja iz laptopa.

Jednostavno nije tehnicki moguce da izdrzi vise jer si dosao do kraja zivotnog ciklusa svakodnevnim praznjenjem baterije i jedini nacin da ti sto duze traje je da je ne koristis svaki dan vec kad je napunis da koristis i dalje napajanje koliko god i kad god mozes a bateriju kad samo bas moras i trajace ti sigurno duze!
Pozdrav ,)

To je to... Jos samo nesto, da li punis bateriju uz iskljucen ili ukljucen racunar? Sta bolje odrzava pravilnu kalibraciju baterije?

Jednostavno nije tehnicki moguce da izdrzi vise jer si dosao do kraja zivotnog ciklusa svakodnevnim praznjenjem baterije i jedini nacin da ti sto duze traje je da je ne koristis svaki dan vec kad je napunis da koristis i dalje napajanje koliko god i kad god mozes a bateriju kad samo bas moras i trajace ti sigurno duze!
Pozdrav ,)

Slažem se. Meni baterija traje evo već četvrtu godinu. Nisam je ništa posebno pazio i mazio. Jednostavno, kad sam u kancelariji laptop je stalno na priključen na punjač (baterija je naravno u laptopu), kada sam van kancelarije ili kod kuće laptop je stalno na bateriji. Nisam se bavio preciznim merenjem smanjenja njenog kapaciteta, ali i dalje imam oko 2-2.5 sati autonomije. Laptop je Compaq Evo N600c i koristi se svaki dan (osim ponekad nedeljom).

Moram da priznam da sam juce testirao svoju bateriju u hp nc8000,koja je stara skoro dve godine......sa ukljucenim wireless-om (naravno u batt. modu,znaci monitor zatamnjen,iskljucenje hdd nakon 3 minuta i slicno) uspeo je da izgura 4 sata i 15 minuta sto je veoma impresivno (naravno u zadnjih 2-3 meseca sam ga po dva puta mesecno skroz praznio,i punio).......naravno u pitanju je samo surf internet-om i malo kucanja word fajla.....znaci bez fizikalije...
Inace na laptop-u 90% radim na struji.

delorian je napisao(la):
Da li:
1. drzati napajanje stalno ukljuceno?
2. da li raditi sa baterijom pa kad se isprazni do kraja, propisno napuniti
3. izvaditi bateriju

Baterije definitivno imaju problematican vek
sva misljenja su dobrodosla

nikada nisam koristio prenosne racunare ali znam za problem baterije, jedino sto mozes da uradis je da u control panelu Power options podesis profil za laptop
znaci ono kada spustis poklopac da legne u hibernaciju, iskljuci hdd snacices se jednostavno je. :)

Bez uvrede ali... ako nisi koristio prenosne racunare netreba da dajes ovakve savete!Nije cilj da ti racunar ode u hibernaciju i da ti baterija traje ceo dan vec da radis na laptopu cesto,i na struji i na bateriji,a da ne moras da kupujes bateriju svake godine!
2 dbaja:
Ja punim laptop najcesce kad je ugasen jer mi je vrlo retko prazan kad mi zatreba pa da ga punim i koristim istovremeno ali mislim da nema neke drasticne razlike,ni u zivotnom veku baterije ni u kapacitetu kao sto kod mobilnih telefona vecina tvrdi da im sa punjenjem ugasenog baterija drzi pola dana-dan duze,to jednostavno nije moguce tako da na tebi ostaje da ga punis kad ti odgovara,stim sto se naravno duze puni dok radis na laptopu jer baterija dobija manje struje!
Pozdrav ,)

Bez uvrede ali... ako nisi koristio prenosne racunare netreba da dajes ovakve savete!Nije cilj da ti racunar ode u hibernaciju i da ti baterija traje ceo dan vec da radis na laptopu cesto,i na struji i na bateriji,a da ne moras da kupujes bateriju svake godine!

ok bez, ali rekao sam to bas zbog cuvanja baterije ako je decko na putu ili tako nesto a nije u mogucnosti da je dopuni putem punjaca ili da radi na struji da nebi palio i gasio non stop ili jos gore da radi non stop resenje je hibernate when the lid is closed :) MCSE 70-270 exam

Poslednja izmena:
E do mojega i msce :D

Cim zatvoris Lid,automatski se gasi ekran sto je OGROMNA usteda,a u power profiles mozes da ukljucis da se nakon 2 minuta gasi i hdd,a standby nakon 10....

Hibernate nije praktican kad se zatvori ekran,jer masu puta i dok pomeras/prenosis laptop moras da zatvoris ekran,a onda ti hibernate ode na zivce...

Bez uvrede,ali msce = glupost (bar u ovom slicaju)...

Vec 5 godina posedujem laptop (naravno vise modela sam promenio),i realno sam ga koristio i po terenu i po office-u.....
Konfiguracija power profila (+ zatamnis ekran na 60%) i imace odlicno vreme baterije...

To je nesto drugo,razumem te potpuno ali ovde se zeli dati savet za sto duzu upotrebu baterije koliko je to fizicki moguce do njene elektronske smrti!NHF ;)
Pozdrav ,)

Sale je napisao(la):
Slažem se. Meni baterija traje evo već četvrtu godinu. Nisam je ništa posebno pazio i mazio. Jednostavno, kad sam u kancelariji laptop je stalno na priključen na punjač (baterija je naravno u laptopu), kada sam van kancelarije ili kod kuće laptop je stalno na bateriji. Nisam se bavio preciznim merenjem smanjenja njenog kapaciteta, ali i dalje imam oko 2-2.5 sati autonomije. Laptop je Compaq Evo N600c i koristi se svaki dan (osim ponekad nedeljom).

Evo da se dopunim, kad sme već naterali da mu "štopujem" vreme :)
Uključen sa baterijom punom 100% u 9:58, isključen sa baterijom na 9% u 13:45. Znači nekih cca 3:45 min rada u Excelu, Wordu i neka sitnija kopiranja sa HDD na Flash i obrnuto. U međuvremenu ekran nije gašen i stalno se aktivno radilo na računaru. Power profil je podešen da gasi HDD posle 10 min neaktivnosti, pa verujem da se ustvari svo vreme vrteo. Instaliran Intel SpeedStep koji prema potrebi obara takt procesora dok radi na bateriji.

Nazad
Vrh Dno