Šta je novo?

Kako rucno napraviti Alias?

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pitanje je prosto - kako rucno da napravim alias?
Znam da mogu klikom na nesto da napravim alias ali u mom slucaju, imam direktorijume koji se nalaze unutar direktorijuma na kojem ja nemam write/modify prava i kada bih pokusao da napravim alias od tih foldera unutar, dobio bi Permission denied poruku.

Dakle, kako rucno da napravim alias ili da modifikujem postojece (zbog putanje)?

Zar ne postoji komanda u UNIX-u za to?

Postoji komanda ln, ali ne znam da li je to ekvivalent Aliasu u MAC OS?

Probao, to je to. Alias = ln

Ne baš, alias se veže za inod fajla, symlink za putanju. Preimenuj ili pomeri original, alias ga i dalje nepogrešivo nalazi, symlink pokazuje u prazno (osim ako mu ne podmetneš fajl sa istom putanjom).

Ti pricas o "ln" vs "ln -s" :)

Prvo je drugo ime za fajl, a drugo symbolicki link :)

Ti pricas o "ln" vs "ln -s" :)

Prvo je drugo ime za fajl, a drugo symbolicki link :)
Ne, ja pričam o "alias" vs "ln -s", ali može da se primeni i na "ln" vs "ln -s". Moja je greška što sam se odmah prebacio na "-s", jer hard linkove nikada ne koristim, jednostavno su suviše konfuzni, i sa jednim nemaš pojma gde ti je u stvari fajl i šta ti je original, a da ne pominjem sa više hard linkova na jedan fajl.

Trikić.. tasterima Cmd+Alt se od fajla kreira njegov alias.

Nemam ja mac, ali posto je Mac OS u stvari Unix pretpostavio sam da je isto...

Mene je alias asocirao na komandu alias u shellu kojom pravis alias za neku naredbu...

@milke

jel moze malo vise o razlici izmedju harddlinka i symlinka?

(kako fizicki izgledaju ovi aliasi, koje su razlike, kako funkcionisu...?) bio je price o tome kad se pojavio TimeMachine, ali sam je nekako preskocio :S:

Poslednja izmena:
@milke

jel moze malo vise o razlici izmedju harddlinka i symlinka?

(kako fizicki izgledaju ovi aliasi, koje su razlike, kako funkcionisu...?) bio je price o tome kad se pojavio TimeMachine, ali sam je nekako preskocio :S:
To bi ti mnogo bolje objasnio neki hard core Unixovac, ali evo jednog pristojnog osvrta na Time Machine, koji sadrži i deo koji objašnjava razliku između hard i sym linka i šta su u stvari oni. Iz istog se može videti razlog zašto se Epl odlučio za nešto što do sada niko (nijedan Unix) nije, a to je da se hard link može napraviti i ka direktorijumu.

Alias dođe nešto između; dovoljno pametan da razume promene imena i putanje originalnog fajla, ali (slično kao i sym link a za razliku od hard linka), jasno pokazuje da je u stvari reč samo o vezi ka originalu (i u UI-ju i u CLI-ju), kada obrišeš original alias postaje nevalidan, za razliku u hard linka, gde fajl postoji sve dok postoiji i jedna referenca (link) na njega.

Hard linkovi su ponekad dozvoljeni i na linux/unix masinama, ali samo root-u, jer se moze napraviti teska papazjanija kruznim linkovanjem i sl :)

kako je to divno :)

na windowsu me je najvise nerviralo sto ne mozes da promenis ime fajla ako je fajl otvoren (od strane nekog programa). kao u kamenom dobu... :mad:

na Macu, ne samo da mozes to da uradis (promenis ime dok je fajl otvoren), vec mozes da ga premsetis na neko drugo mesto! aplikacija u kojoj je taj fajl otvoren ce sve to uredno ispratiti :)

Poslednja izmena:
Hehe i mene to nervira. Ili kad ne mogu da ga obrisem, pa moram da trazim po task manageru sta bi moglo da ga drzi... :)

ma nema veze :) unix je pre 3 decenije postavio sve na zdrave osnove.

onda su 80tih dosli PC racunari (mikroracunari) koji su "zaboravili" na sve ono sto je UNIX imao (multiuser, multitasking, zasita memorije, hardlinkovi :) (stvarno, od kad postoje na unixu hardlinkovi?)) da bi posle dve decenije sve to ponovo "otkrili" :) (neki posle deceniju, neki posle dve... ;))

Poslednja izmena:
Vrh Dno