Šta je novo?

kako resiti internet?

• Začetnik teme Začetnik teme Lucas
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lucas

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
705
Koj je trenutno po vama najbolji skydsl provajder?
EON nudi 500mb surfa i 1024mb downloada mesecno brzinom 768Kbps (surf), odnosno 2mbps za download.
Ako bi uzeo josh LIGHT 100 paket kod SBB-a, imao bi opako brzu vezu, nezavisnu od telefona za ~19e

mozda ima neki skynet provajder koj nudi bolje uslove?
da li mi je dovoljno 500mb surfa mesecno?
nikad nisam merio protok - koliko vi trosite mesecno?
Ovo bi ispalo oko 16.5mb surfa + 35mb downloada, dnevno.

Jel dovoljno to?

Druga varijanta bi bila kod SBB-a, za 1500din mesecno, bez ogranicenja protoka, ali brzinom 64kbps, sto je deset puta manje nego prva varijanta...

Sta bi vi uzeli?

Poslednja izmena:
Ako do sada nisi non-stop bio online, mislim da ces uskoro postati okoreli zavisnik od net-a. Evo ja recimo sam non-stop preko GPRS-a i jedva nekako uspevam da se suzdrzim od surfa...
64kbps preko SBB-a ce te sasvim zadovoljiti za surf pa i za igranje online 😉 (znam dva lika koji su zadovoljni SBB-om)...
Hocu da kazem, razmisli sta ti je potrebno od svega a mislim i da je 16.5MB surfa dovoljno ogranicenje da ne "visis" pored kompa po ceo dan vec svega par sati.
Poz!

druga varijanta je bolja ako nisi toliko zaludjen downloadom..

download vs igranje
odluci sam sta ti je bitnije, sa obe varijante ces lepo surfovati...

Cekaj, jel' pricamo ovde o satelitskom netu? Ako pricas o satelitu, onda se neces oprostiti od modema. Takodje, nista od igranja preko satelita, satelit je dobar samo za download.
Koj je trenutno po vama najbolji skydsl provajder?
Ovo je kao da si pitao koji je kod nas najbolji eunet provajder. Skydsl je vec provajder sam po sebi, isto kao i EuropeOnline (EON), a mislim i SkyNet takodje. Znaci, daj malo preciznije sta ti treba ustvari.

Ja sam na IKOM kablu sa obracunom protoka, samo da ti kazem da bilo kakav ozbiljniji surf ne dolazi u obzir sa tih 16,5MB. Ja pokusavam da se maksimalno ogranicim iako sam non-stop online, posecujem recimo samo tri foruma ( znaci tu ima vrlo malo slika i slicnih stvari ), i jos 3-4 dosta staticna sajta, znaci mnogo toga se vuce iz cache-a posto je stalno isto - i potrosnja mi je samo za to oko 15MB. U proseku, ne mogu da se spustim ispod 20MB dnevno nikako.

leksa je napisao(la):
Ako pricas o satelitu, onda se neces oprostiti od modema. Takodje, nista od igranja preko satelita, satelit je dobar samo download.
Pa moze da se oprosti od modema ako, kao sto kaze, koristi kabl za up vezu. Razmatram i ja tu mogucnost, mislim da je to jeftinija varijanta u slucajevima gde kablovski provajder obracunava protok po paprenim cenama.

Da li je moguce preko satelita povecati surf kvotu na racun download kvote ? To bi bilo neko srednje idealno resenje.

Ja se izvinjavam ali nije mi jasno sta ce ti satelit u toj prici sa SBB-om. Na satelit imas 1Gb dl za ceo mesec. To ces na sbb da skines za tri noci dl-da. Jeste duze traje - ali koji ti je to download toliko vazan a da je velik 1 GB i da moras da ga dobijes u roku od 4 sata? Sve sitnije stvari ces veoma lako da skidas i preko 64k - od pesama pa nadalje (mali programi i slicno) - pa 1 MB skidas za 2.5 minuta preko 64k veze. I u svemu tome satelit ce ti pomoci kako? Imas ogranicenje protoka koje je premalo za bilo kakav ozbiljniji internet a i ne mozes da ga koristis za ozbiljnije stvari (video conferencing i sl. - posto je ping prevelik preko satelita). Tako da je mozda ulaganje u satelit pod tim uslovima cisto bacanje para.Naravno citava ova prica je ako uzimas flat kod sbb-a. Ako uzimas odredjeni protok onda si ogranicen protokom pa si ogranicen. Ja licno gledam jedno 4 stranice dnevno. Skinem jedno 10 pesama nedeljno i isto toliko programa (u ovo ukljucujem update antiviusa i slicno). Mislim da bi u roku od jedne nedelje potrosio sav protok kod satelita a u sledecoj nedelji i ogranicenje kod provajdera. A za flat varijantu koja je mozda nesto sporija bi imao ceo mesec internet po mnogo manjoj ceni...

😉 Ali na satelitu mozes da doniras zonu, pa onda taj 1gb postaje mnoooogo gb 🙂 Ako se ima para, najjeftiniji flat + sat je najbolje resenje, ali nije bas jeftino, ja na primer nisam spreman da to uradim, ne daju mi se tolike pare...

leksa je napisao(la):
Cekaj, jel' pricamo ovde o satelitskom netu? Ako pricas o satelitu, onda se neces oprostiti od modema. Takodje, nista od igranja preko satelita, satelit je dobar samo za download.

Ovo je kao da si pitao koji je kod nas najbolji eunet provajder. Skydsl je vec provajder sam po sebi, isto kao i EuropeOnline (EON), a mislim i SkyNet takodje. Znaci, daj malo preciznije sta ti treba ustvari.

pojam skydsl sam upotrebio jer sam ga video na par mesta, u kontekstu interneta preko satelika pomocu sky2pc kartice.

Satelit pravi veliki lag, jer je veza do njega spora. Ako si imao neka iskustva sa satelitom, znash da on funkcionise tako sto podatke do recimo EON servera salje jednim putem (obicno modemom), a prima satelitski.
Iako se obicno telefonski modem koristi kao nacin za slanje podataka satelitu, to nije jedini nacin. Umesto 'obicnog' telefonskog modema, moze da se upotrebi i kablovski modem. Upravo o tome sam ja razmisljao.
U tom slucaju, zahtev za odredjenim fajlom se salje preko kablovske, a taj fajl prima preko satelita. Naravno SBB ne racuna poslate nego primljene mb, tako da ja ni jedan od uplacenih 100mb necu potrositi. Pritom cu imati jako brzu vezu ka internetu - posebno pogodnu za igranje.
Dakle - satelit ne pravi lag, lag pravi modem pomocu koga se salju zahtevi za paketima.

Inace pitanje u vezi provajdera sky2pc usluga, trebalo bi da zvuci nekako ovako (kad se upotrebe pravi termini 😉)
'Postoji li neki provajder koj daje neogranicen protok 🙂 ili barem veci od eon-a'

Poslednja izmena:
Skot je napisao(la):
Ja se izvinjavam ali nije mi jasno sta ce ti satelit u toj prici sa SBB-om. Na satelit imas 1Gb dl za ceo mesec. To ces na sbb da skines za tri noci dl-da. Jeste duze traje - ali koji ti je to download toliko vazan a da je velik 1 GB i da moras da ga dobijes u roku od 4 sata? Sve sitnije stvari ces veoma lako da skidas i preko 64k - od pesama pa nadalje (mali programi i slicno) - pa 1 MB skidas za 2.5 minuta preko 64k veze. I u svemu tome satelit ce ti pomoci kako? Imas ogranicenje protoka koje je premalo za bilo kakav ozbiljniji internet a i ne mozes da ga koristis za ozbiljnije stvari (video conferencing i sl. - posto je ping prevelik preko satelita). Tako da je mozda ulaganje u satelit pod tim uslovima cisto bacanje para.Naravno citava ova prica je ako uzimas flat kod sbb-a. Ako uzimas odredjeni protok onda si ogranicen protokom pa si ogranicen. Ja licno gledam jedno 4 stranice dnevno. Skinem jedno 10 pesama nedeljno i isto toliko programa (u ovo ukljucujem update antiviusa i slicno). Mislim da bi u roku od jedne nedelje potrosio sav protok kod satelita a u sledecoj nedelji i ogranicenje kod provajdera. A za flat varijantu koja je mozda nesto sporija bi imao ceo mesec internet po mnogo manjoj ceni...

ja satelit i svu opremu vec imam - korstio sam eon ranije, pa reko da ne skuplja prasinu 😉 a i privlaci me 0.7mbps 😛

drapin je napisao(la):
Da li je moguce preko satelita povecati surf kvotu na racun download kvote ? To bi bilo neko srednje idealno resenje.

Nazalost ne. Moguce je uplatiti neki kesh pa na racun toga povecati kvotu 🙂
Pre jedno tri godine - kad sam ja bio clan eon-a, kvota uopste nije postojala - maximalan surf + download ogranicen na 700mb po paketu 🙂
A bilo je i programa tipa filefetch koji znatno povecavaju dw.

S'obzirom da imam sve sto je potrebno, a i da bi imao verovatno jedan od najbrzih linkova u bg-u, razumljivo je da razmisljam o ovome 🙂

Da li postoji neki prog koj meri protok? I onda kaze na kraju koliko sam mb prevukao za mesec dana...?

Shta je bre ovo 🙂 posle gomile postova o EONu opet niko nishta ne razume 🙂

Ajmo ovako...onih 1GB na EONu je naravno bulja, i ne sluzi nichemu, ali doniranjem toga (i ko je lud da to ne uradi), dobijesh skoro sve shto se uopshte pojavi na wa*ez 'trzishtu', shto znachi preko 500Gb mesechno, mnogo vishe nego shto bilo ko i snima uopshte na CD/DVD...512Mb surfa je u tom sluchaju skoro dovoljno, jer necesh nishta raditi osim samog surfa...Moze da se doplati fastsurf, pa 5Gb koshta 50€, i nije vezan za mesechni ciklus, moze se koristiti dok se ne potroshi...
S obzirom da softver morash da nabavish negde, napravi rachunicu koliko mesechno dash para za njega....Shto se tiche SBBa, on radi mnogo loshe, i necesh se usreciti sa DLom, pogotovo necesh skidati cele divx-ove, ili nedaj boze DVDR, shto je na EONu svakodnevno bez muke....Bitno je 'shta tebi treba'...SBB i EON se ne mogu nikako porediti, i najbolja kombinacija je uzeti oba, jer onda imash i igranje, i ne placash vishe nikad ni jedan film, igru ili program....

sbb radi odlichno btw, ping na cs serverima od 15-50 po evropi, na bnetu 50 za sc i wc3..dl radi konstanto 7-8kb/s

@driver
koj si sbb paket isprobao? (kolko kbps)
ovaj od 0.5mbps bi trebao da leti - mislim pola mega po sekundi moze da pravi lag jedino ako oni nemaju dovoljan externi link, dakle kad bi to stvarno bilo pola mega... ihihi 🙂

Poslednja izmena:
BTW to doniranje ima neke veze sa filefetch-om?

Nazad
Vrh Dno