Šta je novo?

Kako resetovati BIOS?

strajo3

Slavan
Učlanjen(a)
10.07.2007
Poena
309
Kako to uraditi ako npr. OC procesor pa neshto :crash:syebem:crash:?!

isqljuci comp skini bateriju ili jump pored nje sacekaj 5-10 sec vrati i end :p

ala ste mu objasnili.
e ovako
izvaqdis bateriju i pored baterije se nalazi jumper koji je stavljen u 1 i 2 pin (3 je slobdan)
uzmes taj jumper stavis ga u polozaj 2 i 3 (prvi je slobodan)
vratis jumper na mesto i vratis bateriju
i to je to
inace imas sve to u knjizici nf7 ploce objasnjeno pod odeljkom
clear cmos

Ne mora oba da uradi. Ili vadjenje jumpera ili vadjenje baterije

Ne mora oba da uradi. Ili vadjenje jumpera ili vadjenje baterije

ja sam bas testirao koliko mu treba da se restartuje kad izvadim bateriju na nekoj staroj ploci
trebalo mu je oko 2 dana tako da nisam siguran.
uglavnom ovako nemoze da promasi

Kako resetovati bios

Posoji i jedno jednostavnije resenje, bez potebe da se otvara kuciste, trazi dzamper ili vadi baterija:

1. Ugasis racunar.
2. Izvadis strujni kabl ili iskljucis prekidac na napajanju.
3. Pritisnes taster minus (-) na tastaturi
4. Vratis strujni kabl ili ukljucis prekidac na napajanju dok drzis pritisnu taster (-)

Racunar se dize na default podesavanjima ali obavezno moras da udjes u bios i promeni podesavanja jer su ona u biosu kao i pre iskljucivanja, pa da ti se nebi desilo opet...

Posoji i jedno jednostavnije resenje, bez potebe da se otvara kuciste, trazi dzamper ili vadi baterija:

1. Ugasis racunar.
2. Izvadis strujni kabl ili iskljucis prekidac na napajanju.
3. Pritisnes taster minus (-) na tastaturi
4. Vratis strujni kabl ili ukljucis prekidac na napajanju dok drzis pritisnu taster (-)

Racunar se dize na default podesavanjima ali obavezno moras da udjes u bios i promeni podesavanja jer su ona u biosu kao i pre iskljucivanja, pa da ti se nebi desilo opet...

Je l' ovo tacno ili je samo neka shala u pitanju ?

Tacno je, sa nekim plocama, nije bas na svim, samo ne mora da se vadi kabl i gasi prekidac na napajanju, dovoljno je jedno od ova dva.

Nije mi jasno...kako se dize na default podesavanjima ako moras da udjes u bios i promenis podesavanja jer su ista kao i pre iskljucivanja?Default je valjda default,nema sta da menja?

vrati ti sve na "nulu" sto se kaze :D

moras da podesis sat datum..sto znam...da disableujes..enableujes sta ti treba/ne treba i to tako..

^ Zato što u uputstvu ne piše da se radi OC, pa ljudi to ipak rade. :smoke:

Meni je uvek clear cmos jumper radio posao. Doduše jedno vreme sam radio bez baterije :D (jednom namestio i nisam gasio dok nisam pomerio dupe i otišao na pijacu i kupio bateriju)

Switch Rules!

Meni je uvek clear cmos jumper radio posao. Doduše jedno vreme sam radio bez baterije :D (jednom namestio i nisam gasio dok nisam pomerio dupe i otišao na pijacu i kupio bateriju)

LMAO :D

To sa jumperom kod mene isto radi, ali je potrebno vise od 5 sekundi, iako u uputstvu pise 5. Najbolja varijanta je sa tasterom - pritisnes, i gotovo ,)

Pomeris dzamper, sacekas duplo duze nego sto pise u uputstvu i kraj price. Kako vas ne mrzi da vadite bateriju? Jedino ako uspete prstima da je izvucete. :d

Pa abteriju je barem lako izvaditi. Sve što ti treba je šrafciger/olovka/hemijska i samo pomeriš onaj osigurač i ona sama ispadne.

Aj samo da kažem da na Biostar TF560A2+ radi ova fora sa -.

Ja sam jednom pokushao samo preko jumpera i nije mi uspelo chak ni nakon nekih 30 sekundi. Onda sam izvadio bateriju + jumper i odradio je clear CMOS. Nisam znao za "-" jel radi to na Gygabyte?

Pa probaj. Sta te kosta.

Na asus p5b radi "-"
Ima fora i sa insert, isto kao i sa minus, upalilo mi je nekoliko puta ali ne znam tacno koje su sve ploce bile.
Najgori trip mi je bio kada sam klokovao semprona 32bitnog :d :mad: :S:, ploca se toliko frapirala da sam morao da joj stavljam drugi cpu da se povrati :wall: , sve sacuvao u bios i tek onda podigo sa prethodnim sempronom, msi ploca bila neka nf2 delta2 jblg.

Vrh Dno