Šta je novo?

Kako radite back up

gordan84

Slavan
Učlanjen(a)
10.10.2008
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
5800x
GPU
4070 Ti
Do sada sam radio bukvalno narezivanje svih fajlova na DVD-ove svakih 5-6 mjeseci.

Međutim, vidim da je ovako nepraktično a i čemu služe back up softveri.

Konkretno me instersuje šta vi koristite, imate li neki program preporučiti za back up?
Ako sam back up-ovao folder sa npr. projektima, da li će taj softver prepoznati one fajlove i foldere na kojima je vršena dorada u međuvremenu? Kako to uopšte funkcioniše?
Ako sam radio izmjenu na nekom fajlu volio bih da narežem i folder u kom se nalazi taj fajl a ne samo fajl; da li je to moguće u tom softveru za back up?

Glupo mi da uvijek narezujem sve, a potrajalo bi mnogo (možda je čak i nemoguće) da izdvajam šta imam narezano a šta je novo.

Ima vise programa za back up, a Acronis True Image je jedan od najpoznatijih i najboljih. Nije tezak za koriscenje i posle malo vezbanja ces se pitati kako si mogao da zivis bez njega. :)

Mozes da uradis back up prakticno bilo cega - celog diska, odredjene particije (ako radis back up sistemske particije moras da napravis i butabilni disk pomocu koga ces moci da odradis restore sistemske particije. Mozda zvuci komplikovano, ali je sve vrlo jednostavno, sa nekoliko klikova), sistemskih podesavanja, email poruka i podesavanja ili bilo kog foldera koji sam odaberes. Svaki back up moze da bude full ili incremental, svaki zadatak moze da se automatski obavlja u odredjeno vreme. Sve ovo prati jos niz raznih opcija koje ces vremenom upoznavati.

Da ne duzim oko necega sto mozda vec znas, ali neki uobicajeni scenario koriscenja programa bi bio:

1. Kada, nekom prilikom, budes instalirao Windows i one programe "bez kojih ne mozes da zivis", kao i sva najvaznija podesavanja, uradis back up sistemske particije. Ako ti se bilo kada dogodi neka infekcija virusom ili da Windows poblesavi, jednostavno uradis restore (traje petnaestak minuta u proseku) i ponovo si na pocetku.

2. Napravis novi zadatak u Acronisu i odredis foldere koje zelis redovno da back up-ujes (moze da bude cela particija D, na primer, ili odredjeni folderi) i izaberes u koje vreme zelis da ih Acronis back up-uje. Acronis napravi back up fajl sa ekstenzijom .tib. Kada zelis da napravis restore, izaberes opciju Restore u Acronisu, izaberes back up fajl koji ti je potreban i to je to.

3. Nije neophodno, ali je korisno da imas dva hard diska i da back up fajlove cuvas na oba. Uvek moze da se dogodi da jedan vrisne. Zato ljudi narezuju diskove jer su tako narezani sadrzaji prilicno bezbedni. Sa dva hard diska mislim, ipak, da je mogucnost da ostanes bez back up-ovanih fajlova samo teorijska.

Takodje se slazem,da je varijanta sa 2HDD sasvim dovoljna ako se bitni podaci drze na oba diska.
Mene zanima da li ima neki mali i lagan program koji bi radio backup tako da odrzava jednako stanje u zadatim direktorijumima,tj da oni budu sinhonizovani,jer mi se cesto desi da ono sto stavim na jedan disk zabroavim na drugi i obrnuto,pa mi je posle rucno veliki posao da to izjednacim?

Ja sam koristio Fbackup 4, stavi taj i taj folder i on kopira jednom nedeljno (zakazano) na drugi hard.
Nije los, samo meni dugo radi program jer backup-uje 20ak gb pesama i slika.

Rsync

Nije lep, i nema GUI, bar ga ja ne koristim ali moguce i da ima. Uvek koristim rsync (pod linuxom, pod windwosom, kopiram sa jedne particije na drugu, kroz mrezu na eksterni HDD, sihronizacija NAS-ova u firmi.....)
Uvek sam uspeo da uradim ono sto mi je trebalo.
Pa eto neka ga kao predlog.

Acronis True Image je fenomenalan program! Mnogima se cini da je komplikovano koristiti ga, ali nije. Ima dobrih tutorijala na Netu i onda je lako snaci se...

Vrh Dno