Šta je novo?

Kako proveriti polovan laptop

dexrobi

Slavan
Učlanjen(a)
08.11.2009
Poena
310
Imam priliku da kupim za 150e tosiba satelit L300 sa T3200 Intel cpu koji radi na 2.0ghz. Spolja izgleda ocuvan ali kako da ispitam unutrasnjost? T.J. Ponecu od kuce flesku sa nekim programima za testiranje stabilnosti,e sad mi vi recite koji programi mi trebaju? Treba mi nesto da proverim da nepregreva cpu i sta vec. Hvala na svakoj pomoci.

HirenBoot CD kao jedno od mogucih resenja...

Mada licno mislim da nema potrebe da ista nosis. Upali komp, udji u Win, cackaj malo po Netu, pisti neku igricu malo, pusti neku HDD dijagnkstiku eventualno.. Ne pregreva se to nista preterano.
Pa i u radnji kad kupujes ne nosis flesh niti se ti laptopovi pregrevaju...

Sto rece sh0ne, nema tu sta posebno da se proverava. Ja bih poneo od programa Linx i Core temp, pustis ga da izvrti 20 krugova linx-a, i to je to. Mozes jos eventualno hard disk da proveris, da vidis da nema bad sectore. Skini HDD Tach i pusti ga nek iskenira hard disk. Jedini je problem sto ti treba za te testove preko 2 sata da ih odradi :)

Ponesi flešku ili miša da proveriš ispravnost SVIH usb portova.Ponesi i hiren-boot cd i neki dvd da proveriš hdd i sam cd uređaj.
Pusti neki hd yt klipić i tako to...Nema mnogo toga da neće.

SpeedFan, da proveris temperaturu komponenti. To je najosnovnija stvar po meni, da se ne pregreva. Isto tako, proveri wear level baterije pomocu nekog programa. Posle ovoga proveri i da hdd da nema loše sektore, i ako je sve ok uzimaj :)

Uzeo sam na probu par dana Dell Latitude D430. Mali laptopic ima Intel U7700 radi na 1,33Ghz,integrisanu grafu,2Gb ram na 667 ili 533 neznam kako bese,i HDD 60 GB. Uz njega dobijam rezervnu bateriju,kamericu,mikrofon,torbu,misa i externi DVD Dell to je od njega original u pakovanju idu lap i dvd zajedno. Ima li neko pojma valja li ovo stogod? Kolko sve ovo vredi? Pustao sam mojima da gledaju turske serije preko bezicnog neta na bateriji je izdrzao nepuna 2h i nabio je temperaturu do 85-86 C. E sad neznam dali je to normalno ili ne. Nasao sam da taj procesor ima toleranciju do 100 C ,nije nov,65nm proces,pitanje je i koliko je pun prasine unutra. Ali i da pustim testove neznam do koliko je normalno,podnosljivo ili pred gi crk? Hvala svima

Vidi i hdsentinel sta kaze, to sto se greje moze da bude da je pun prasine, a moze da bude i da nema provetravanje ako si ga stavio na krevet ili nesto meko? A zavisi i od laptopa

Kad duze radi na bateriju, vise se greje, jer baterija takodje odaje toplotu. 2h trajanja baterije za polovan laptop je vrlo solidan rezultat. Latitude serija je dobra, i taj model je svuda odlicno ocenjen.

Prašina je najveći neprijatelj laptopova! Kad se uveriš da je laptop ispravan i rešiš da ga pazariš, pravac u servis na komplet čišćenje i zamenu termalne paste.

Nazad
Vrh Dno