Šta je novo?

Kako prodati preko weba?

freeminder

Slavan
Učlanjen(a)
04.02.2007
Poena
301
MIslim verovatno je svima jasno vec iz naslova teme sta hocu da vas pitam!

Naime,dobio sam mogucnost da prdajem kojekakve zezalice,suvenire,dzidza-bidze po interesantim cenama za Inostrano trziste (slobodno citajte ekonomski razvijene zemlje)

E sad...javila mi se ta ideja da otvorim web radnju,ali avaj...i dalje je Srbija u ocima "zapadnih cistunaca" vreca zla i iskvarenosti u kojoj protuve cekaju iza svakog klika misa da orobe njihove kreditne kartice...izgleda da u nasem oku vide trn a u svom ne vide Slepercinu kuvane bukve....

Pa bas zbog tih predrasuda na PayPal-ovoj listi nepostoji Srbija,kao zemlja za koju se moze izvrsiti transakcija novca...

Zanima me,da li na netu osim PayPal-a postoji servis koji to isto obavlja a da postoji mogucnost isplate za Srbiju?

I takodje me zanima da li neko od ovih domacih inostranih banaka (Raifasen,Banca Intesa itd...) nudi mogucnost da to uradim to jest da prodajem proizvod pa ako neko hoce da ga kupi tj naruci da prvo obavi transfer novca na moj racun a zatim ja njemu lepo posaljem sta je narucio?

Nadam se da ce biti nekih konstruktivnih predloga iako sam pocetnik na forumu!

Koliko ja znam, ni jedna srpska banka ne radi procesiranje platnih kartica. Cak i da radi, kao fizicko lice ne bi mogao da dobijes tu mogucnost, vec iskljucivo kao firma, i to pouzdana firma.
Druga mogucnost je(ali ne verujem da jos postoji u srbiji) je da dobijes posterminal u koji sam ukucavas broj kartice, ali onda imas problem da teras ljude da na tvom sajtu ostavljaju brojeve kreditnih kartica, a to opet znaci da moras i te kako da vodis racuna o sigurnosti podataka i da izdvojis novac za neki sigurnosni sertifikat.

I u razvijenim zemljama dobijanje te mogucnosti nije lako, firma mora da postoji neko vreme, da ima dobru istoriju poslovanja, mora da se plati setup, na racunu moras uvek da imas odredjenu kolicinu novca kao sigurnost njima da ce moci da refundiraju klijente koji nisu zadovoljni tvojim uslugama/proizvodima.
Najlakse bi bilo ako imas nekoga ko ima registrovanu firmu u nekoj normalnoj zemlji, pa da se s njm dogovoris, ali opet ti nemas apsolutnu kontrolu nad tim - novac je cudo.
Moze neko i kao fizicko lice da otvori paypal nalog, ali opet moras da mu verujes da ce ti redovno prebacivati novac kako bi mogao da placas dobavljace.
pogledaj moneybookers.com, mozda mozes nesto da iskopas, ali odmah da ti kazem da su njihove provizije bezobrazno visoke, oko 8% cini mi se.

Sajt mora obavezno da sadrzi kontakt detalje prodavnice - adresu, telefon, fax, email adresu za podrsku, uslove garancije, uslove vracanja robe i sl. bez toga retko ko ce ti nesto kupiti.
Ima jos mnogo toga o cemu treba voditi racuna, ideju web prodavnice nije tesko ostvariti,ali ima mnogo stvari o kojima treba voditi racuna, pa bi pre bilo kakvog pocinjanja trebalo da sve, ali sve stavis na papir i na sva pitanja imas odgovore pre nego krenes u akciju. Na primer - ko ce ti napisati opise proizvoda na engleskom/nemackom, kako ces da izvedes multijezicnost ili prikazivanje vcene u vise valuta?

Shto se tice jezika web prodavnice samo mislim na Engleski jezik ... USA,UK,Australia... i ko koristi internet naravno da ga zna koliko toliko,a sto se tice pravopisa to nema problema poshto imam uz sebe lika koji ga zna u dusu....

JEdino ostaje kao opcija buraz u Svedskoj,mada j.bes ti to kada moram nekog gnjaviti...

Ne znam koliko para imas ali razmisli i o off shore varijatni. Firme u Panami recimo za nesto preko 1000$ mogu da dobiju CC procesiranje od tamosnjih banaka!
Dakle, srbija je potpuno preskocena u tom slucaju!

Moze iz inostranstva da se salje novac na devizne racune fizickih lica. Posto je meni to potrebno za biznis preko weba, procesljao sam malo i naleteo na 2checkout.com koji radi procesiranje kreditnih kartica i za srbiju. Otisao sam do Raiffeisen banke u kojoj imam racun i pitao ih kakav mi je devizni racun za to potreban. Njihov odgovor je bio da moze racun uz koji je vezana VISA Virtuon kartica i omogucava transakcije u oba pravca. Kao primer naveli su mi njihovog klijenta koji non stop visi po kladionicama u svetu a pare mu se slivaju na racun u pomenutoj banci.
Dozivotna clanarina za 2checkout.com je (cini mi se) $50.

zanimljivo, izgleda da stvarno moze da se otovri nalog iz srbije - ima i gorih od nas - iran, sirija....
ipak 5,5% provizije + $10 po transakciji nije malo, ali ok, kad nema bolje.
jedino ne znam kako proveravaju da li firma zaista postoji, i da li sajt vec mora da bude spreman kada se aplicira.
U svakom slucaju, nekakav napredak jeste.
Ne razumem kako taj lik moze pare od kladionice da prima preko 2checkout-a - to znaci da mu kladionica dobitak placa njihovom kreditnom karticom na racun njegove "firme". jako neobicno ako je tako, jer bi on onda morao da ima svoj sajt,pa da neko uradi checkout preko njega kao kod klasicne kupovine.
jel ima neko da radi naplatu na ovaj nacin?

zanimljivo, izgleda da stvarno moze da se otovri nalog iz srbije - ima i gorih od nas - iran, sirija....
ipak 5,5% provizije + $10 po transakciji nije malo, ali ok, kad nema bolje.
jedino ne znam kako proveravaju da li firma zaista postoji, i da li sajt vec mora da bude spreman kada se aplicira.
U svakom slucaju, nekakav napredak jeste.
Ne razumem kako taj lik moze pare od kladionice da prima preko 2checkout-a - to znaci da mu kladionica dobitak placa njihovom kreditnom karticom na racun njegove "firme". jako neobicno ako je tako, jer bi on onda morao da ima svoj sajt,pa da neko uradi checkout preko njega kao kod klasicne kupovine.
jel ima neko da radi naplatu na ovaj nacin?

Gde pise 10$? Na sajtu 2checkout kazu:
2CO receives a wholesale rate discount of 5.5% plus $0.45 off the retail price of each total order.

Nazad
Vrh Dno