Šta je novo?

Kako prodati ideju?

Shomy#1

Slavan
Učlanjen(a)
25.03.2008
Poena
330
Pozdrav svima,
kao što naslov teme sugeriše, potrebna mi je pomoć da naplatim ideju koja mi se vrzma po glavi.
Reč je o servisu iz domena usluga i koji kao takav ne postoji u svetu, bar da ja znam. Sa ljudima od poverenja sam razgovarao na tu temu i svi smatraju da zaista postoji veliki potencijal.
Od redovnog posla, koji nije iz IT domena, ne stižem da se upustim u istraživanje cele materije pa me zanima odakle početi, kako se zaštititi i slično.

Unapred hvala.

Po meni jedini nacin zastite je da dobijes patent.
Glavno je pitanje je sta od te ideje moze da se patentira i ge posto se patentni zakoni razlikuju po pitanju zastite ideja dosta.

Nema zastite Kinezi ce ti odma iskopirati :p Doduse ako kopiraju Apple zasto ne bi i tvoju ideju? Nisam protiv ljudi koji imaju ideje, cak ih i podrzavam u tome ali tajkuni i velike korperacije se vode logikom "samo zato sto imas ideju ne znaci da tebi pripada" nazalost...

Ne zarađuje se na ideji već na njenoj realizaciji. Pogotovo danas kad se krade na sve strane.

Pa taj fazon. Ali problem je u tome sto je tesko realizovati nesto bez velikog kesa. Iskustvo iz prve ruke. I onda naleces na problem prevara i raznih mucenja. A da stvar bude jos gora cak da imas patent ovde probaj da ostvaris to pravo sa ovim "nasim" zakonodavstvom... A tek sto ti patent ne vazi nigde sem ovde, i plus sto Kinezi mogu da te kopiraju :p

Naravno, na kraju se uvijek svede na novac. Ako si u stanju da nadjes nekoga ko ce ti pomoci pri realizaciji ili da ti ucestvujes u samom procesu onda sve to ima nekog smisla. Bitna je prica o realizaciji, pravljenju poslovnog plana, organizaciji i tako dalje, jer ako dobro krenes i ispostavi se da ti je ideja bila dobra i sve to prodje primjeceno od strane ciljane grupe korisnika ili koga vec ne gine ti rat sa konkurencijom (realno svi imaju konkurenciju sem Taptalka :p), a kad malo bolje skontas sta ti tada znaci taj patent? Zabranices nekome da napravi to isto sto si ti napravio?

• Like
Reagovanja: M J
Od redovnog posla, koji nije iz IT domena, ne stižem da se upustim u istraživanje cele materije pa me zanima odakle početi, kako se zaštititi i slično.
Ne moze se i stisnuti i p...

Ako mislis da ti je ideja dobra i ako imas nekog ko ce te finansijski izdrzavati dok tu ideju ne razvijes, go for it - https://www.wikihow.com/Patent-an-Idea

U svakom slucaju, niko sa strane ti nece dati pare za "golu" ideju - moras imati nesto opipljivo i registrovano na svoje ime da bi te ozbiljno shvatili...

@Censored
Baš suprotno, imam troje dece koji zavise od mene... svaki rizik je isključen!

Verujem da kad bi našao novac za razvoj bilo bi me briga za kopije. Je ne znam za kopije Airbnb-a... a ovo po meni ima takav potencijal.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

@Shomy#1, kao što je @Censored rekao "Ne moze se i stisnuti i p..."

Ako smatraš da je ideja dobra, probaj da je pantentiraš, a posle traži investitore.

• Like
@Shomy#1, kao što je @Censored rekao "Ne moze se i stisnuti i p..."

Ako smatraš da je ideja dobra, probaj da je pantentiraš, a posle traži investitore.

Za patentiranje je potrebno mnogo novca. To što će nešto da patentira u Srbiji može "mačku o rep" da okači. Mora da se plate patenti u USA, EU zemljama (možda je to sad na nivou EU jedan patent, mada čisto sumnjam), itd. Ako patentira samo u Srbiji to Amer može da preuzme i patentira na svoje ime u Americi i da ga "pojede" kao onom filmu (evo linka ka filmu dole).

Kao što su već gotovo svi napomenuli, nije važna ideja, važna je realizacija. Ako ti je samo do ideje napiši naučni rad, ako ti je do realizacije onda ti treba novčana podrška, tj. investitor. E sad, kako ćeš da ubediš nekoga da investira u tu tvoju ideju, pa tako što moraš da budeš i trgovac. :D

Zanimljiv je sledeći film, nije važna ideja, a to on i dokazuje na istinitom primeru:

The Founder - http://www.imdb.com/title/tt4276820/

Doduše, oni su još nešto i uspeli da zarade.

Poslednja izmena:
  • Like
Čak i da se sve patentira treba da zna da velike kompanije ne prezaju od toga da gaze po patentima manjih kompanija i pojedinaca. Imaju armije advokata koji su u stanju da razvuku/razvodnje proces do postizanja nagodbe, ako uopšte i dođe do suda jer je za to potrebno da vlasnik patenta uoči da je on pogažen.

Poslednja izmena:
Ideja je sama za sebe nebitna, dok nemas konkretan projektni plan pored nje (realizacija po fazama, tim koji stoji uz tebe, plan akvizicije korisnika, naplata po fazama i slicno).

Po meni, razmisli o tome da otvoris firmu, angazujes nekoga ko ima dokazano startup iskustvo (napravio je nesto sto je prodao i ostvario profit), potpises sa njim ugovor (NDA ili sta vec) i das mu da za odredjeni procenat vlasnistva to progura kroz standardni startup proces.

Ovo sve vazi pod uslovom da nemas vremena/skilove/zelje/hrabrosti da se time sam bavis (a kao sto ljudi napisase, startup kao second job jako tesko uspeva :( ).

Ideja je sama za sebe nebitna, dok nemas konkretan projektni plan pored nje (realizacija po fazama, tim koji stoji uz tebe, plan akvizicije korisnika, naplata po fazama i slicno).

Po meni, razmisli o tome da otvoris firmu, angazujes nekoga ko ima dokazano startup iskustvo (napravio je nesto sto je prodao i ostvario profit), potpises sa njim ugovor (NDA ili sta vec) i das mu da za odredjeni procenat vlasnistva to progura kroz standardni startup proces.

Ovo sve vazi pod uslovom da nemas vremena/skilove/zelje/hrabrosti da se time sam bavis (a kao sto ljudi napisase, startup kao second job jako tesko uspeva :( ).
Hvala svima na odgovorima.
Najverovatnije ću i pokušati nešto kao što je Dušan predložio.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Svako od nas ko provede na WC solji vise od 10 minuta dobije jednu takvu ideju kao sto ti imas.
Ideje su same po sebi bezvredne.

Realizacija je jedina razlika izmedju uspeha i pustanja toplog vazduha u atmosferu.

Ako ti nisi spreman da rizikujes i ulozis sebe u ideju i razradu biznisa oko nje,
zasto mislis da ce neko drugi da vise vrednuje tvoju ideju ili nedajboze da investira ijedan dolar u tebe i nju.

Ako mislis da ces samo sa idejom da dobijes neke pare, mozes 100 puta da je patentiras, neces nista dobiti.

Ako ipak odlucis da otvoris ideju prema javnosti i testiras koliko ljudi veruje u nju,
onda sam napravi neki promotivni video materijal i okaci na kickstarter i moli se da ces dobiti neke pare za njenu realizaciju,
Ali ces opet ti morati licno da se potrudis da je realizujes do kraja ili bar dok se ne pojavi neki opipljivi proizvod/rezultati.

Na kraju ako je ideja neka megalomanska i za realizaciju zahteva neke ogromne pare koje ti nikada neces moci skupiti (citaj nekoliko miliona evra pa navise),
onda bolje zaboravi na sve.

• Like
Koliko sam skontao, pokretač teme nema ideju za proizvod, nego za uslugu. Dakle, neće on da patentira sijalicu, već da pokrene nešto tipa Booking, Airbnb, Viber, Skype, Uber, StockPhoto, eBay, Bitcoin, Amazon... Svako malo IT potkovan zna koliko je komplikovano pokretanje ovako nekog servisa.

Ali ideje tog tipa ne možete patentirati. A svako ko je imao ovakvu ideju za spomenute servise, davno u vreme povoja IT-ja, i to onda izgurao da radi, genijalno. Ideja sama da, ali realizacija, još genijalnije, plus mnogo rada i sreće.

Imao sam i ja davno ideju, tek što sam skontao šta je zapravo smartphone i koje su mu mogućnosti, te moja ideja beše apliakcija sa pozivanje taxi-ja, koja bi objedinila više udruženja i pojadinaca. Ali videh i da bi pokušaj realizacije zahtevao ozbiljan tim posvećenih ljudi, i tako, nisam imao vremena da se time bavim. I pojavi se Uber. :D

Ali i dalje, po meni, fali aplikacija za naše lokalne taksi-je, koja će da se nametne svima.

Poslednja izmena:
Kakve veze ima da li je proizvod ili usluga?

Svi biznisi se isto prave, nema veze da li je e-business ili brick & mortar.
Imas prihode i imas troskove, cilj igre je da imas vece prihode od troskova, tj da ostvaris profit.

Ako dovoljno verujes u svoju ideju,
onda ces ili da sednes i da naucis vestine koje su potrebe pa da ga sam napravis,
ili da prodas imovinu (ako imas) ili se zaduzis kod zelenasa ili tetke, pa da platis da ti to neko napravi i izreklamira.

Ko hoce da se j**e bez da mu udje, bolje da se drzi onoga sto trenutno radi.
Niko nije zaradio bilo kakve pare, a da se pritom nije pomucio za njih (osim dobitnika na lotou).

Pravljenje sajtova nije posebno tesko, Zuckeberg je napravio fejs sedeci kod kuce.
Sada imas gomilu wordpress template-a, samo ti treba ideja.
Koliko samo ima nasih ljudi koji lepo zaradjuju na dropshipping-u (a da u tom biznisu nisu nit luk jeli, nit luk mirisali).
Pravi problem je sve to izreklamirati i onda jahati dovoljno dugo na kreiranom hype-u da ti to na kraju postane isplativo.

BTW, ta tvoja ideja o taksijima je odavno pokusana.
Ja licno sam do 2014 drzao 2/3 svih taksista u Srbiji pod kontrolom u onome sto sam radio.
Na kraju su mi dosle cike odgore i objasnile neke stvari.

Pre dve godine je jedna grupa programera naivno pokusala slican projekat.
Pokusali su da dobiju medijsku paznju, pa da se izbore protiv nepravde i da izguraju sve to, ali na kraju nisu uspeli.
Na kraju su shvatili sta znaci poslovanje u Srbiji (kao i ja dve godine pre njih, iako sam poznavao prakticno sve iz taxi biznisa u Srbiji i bio jako uticajan u tom biznisu).

Mislim da previse pricam, opet cu dobiti poziv odgore. :mad:

Poslednja izmena od urednika:
Upravo tako, vodjenje biznisa u Srbiji podleze nekim drugim zakonima fizike :)
Ako ideja nije primenljiva globalno, moj prijateljski savet je da odmah odustanes.

U suprotnom, napravi prvo mali biznis plan, vidi sta je sve potrebno od resursa, kreiraj biznis case. Ideja ako je dobra, ne znaci da mora da se zastiti da bi se na njoj zaradilo, dovoljno je da je realizujes medju prvima.
Meni se cesto javljaju ljudi sa idejama, ali niko od njih nije spreman da da par hiljada eura za realizaciju iste, vec bi svi da to urade sa tudjim parama. Startup je odlicno resenje za takve, ali je i za njega potrebno uloziti sebe i malo novca, sto ljudi opet nece, a hteli bi da nadju finansijera ali da mu ne otkriju previse detalja da ne bi bili pokradeni. Tesko to funkcionise pod takvim uslovima.
Ako ne pokusas neces sigurno uspeti.
Srecno i ne odustaj dok ne probas, nemas puno da izgubis.

Nije tu Srbija nesto posebna u odnosu na druge zemlje.
Isti je nacin vodjenja biznisa i u regionu.
Pogledajte kako se Uber proveo kada je pokusao u Hrvatskoj.
Ili ako cemo iskreno i u velikim evropskim zemljama tipa Francuska itd...
Jedini razlog zasto je Uber uspeo u Americi je zato sto su ti likovi imali dobru zaledjinu da to izguraju protivnom svim sindikatima i kompanijama koje tu vladaju.

Poslednja izmena od urednika:
A evo koliko je zapravo teško, i koliko para treba, da patent koji već imate, sačuvate i upotrebite. Klik!

Vrh Dno