Šta je novo?

Kako prebaciti RAID sa kompa na komp?

Petar_Pan

Čuven
Učlanjen(a)
11.11.2003
Poena
604
Cao svima.
Imam jedan problem.Do sada sam imao Abit NF7-S i na njemu 2 diska od po 80 Gb vezanih u Raid striping modu.Sada cu da menjam plocu i procesor ali zelim da zadrzim moja 2 hard diska i sadrzaj na njima. Da li na novoj ploci koja ce takodje da ima RAID sata kontroler mogu da se koriste moja 2 diska? Mislim znam da mogu, ali da li mogu da zadrzim sve ono sto je sada na njima, bez da izgubim ista osim systemske particije koju i onako moram da obrisem i da reinstaliram system na nju? Ako mogu dacu vam specifikaciju o kojoj se ploci radi i koji kontroler ima na sebi pa mi recite sta i kako da radim. Znaci za sada pitanje, da li mogu ova 2 diska da iskoristim na novoj ploci i novom kontroleru bez da izgubim podatke!?
Hvala

Hmm.. Mislim da je moj ortak odradio slicnu stvar kadamu je crkao kontroler.. Pitacu pa cu ti reci.. Verujemda ce se u medjuvremenu jos neko javiti..

Petar_Pan je napisao(la):
Cao svima.
Imam jedan problem.Do sada sam imao Abit NF7-S i na njemu 2 diska od po 80 Gb vezanih u Raid striping modu.Sada cu da menjam plocu i procesor ali zelim da zadrzim moja 2 hard diska i sadrzaj na njima. Da li na novoj ploci koja ce takodje da ima RAID sata kontroler mogu da se koriste moja 2 diska? Mislim znam da mogu, ali da li mogu da zadrzim sve ono sto je sada na njima, bez da izgubim ista osim systemske particije koju i onako moram da obrisem i da reinstaliram system na nju? Ako mogu dacu vam specifikaciju o kojoj se ploci radi i koji kontroler ima na sebi pa mi recite sta i kako da radim. Znaci za sada pitanje, da li mogu ova 2 diska da iskoristim na novoj ploci i novom kontroleru bez da izgubim podatke!?
Hvala

Najverovatnije mozes. Zapisi sve podatke vezane za RAID niz pa podesi isto na novoj ploci (zapamti i koji ti je prvi a koji drugi disk fizicki po kontrolerima).

Nista nece da ti smeta da probas bez instalacije i formatiranja.

U najgorem slucaju (ili za svaki slucaj odmah :D ), uzmi iskopiraj sve na neki IDE disk.

Pa kad je vec tako mozda je bolje da napravis backup svega sto ti treba. Formiras raid od nule na novoj ploci i na sve golo instaliras OS i vratis bekapovane podatke. Mislim da ti je to najsigurnije ako imas uslova tj. jedan disk "viska" (npr. komsijin :)) koji ces da upotrebis za to...

Pozdrav...

Koliko ja znam ne mozes, zato sto sistem (diskovi) trazi identicni RAID kontroler (kao onaj na kom je formiran RAID niz).Druga je stvar da imas RAID PCI karticu koju prebacis sa diskovima na novu plocu i sve radi po starom.
U svakom slucaju javi sta si uradio.

"More and more modern motherboards are being fitted with onboard RAID controllers. The Promise chip supplied with some boards is no more than a 'scaled-down' version. Unlike the full PCI card version, it provides no support for combined RAID level 0 and 1 or a JBOD setup (several different hard disk types configured as a single hard disk). Onboard solutions are also less flexible in the event of a problem. If you are using a PCI card RAID controller to mirror your files and your motherboard develops a fault, you can install the controller and hard disks in another PC and carry on working. If the RAID chip is integrated with your motherboard, however, you will need to find another identical board before you can access your data."
http://www4.tomshardware.com/storage/20021112/

Da da istina je..

Ortak je imao RAID diskove i poseban RAID kontroler na PCI kartici pa je tako preneo svoj RAID niz na drugi komp.. To je ujedno i jedini nacin da ovo uspe! To je to..

Pozdrav matici..

:)

Sale

Velika je vjerovatnoca da uspije akose prelazi na integrisani RAID istog proizvodjaca. Meni je sa HPT uspijevalo stim da je uvijek bio u pitanju 370.

Nazad
Vrh Dno