Šta je novo?

Kako pravite winXP Boot CD

• Začetnik teme Začetnik teme DS9
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DS9

Čuven
Učlanjen(a)
14.09.2000
Poena
709
Ovih dana sam probavao neke cd medije koje dobih, pa k`o velim da sebi napravim slipstream-ovanu winXP+SP1 instalaciju i da usput CD bude butabilan. Nadjoh uputstvo na nekom tweak sajtu, adekvatni (pogledati atach) image za boot, al` kad sam sve zavrsio, cd nije butabilan. Kaze ne moze da load-uje NTLDR. A sasvim sam siguran da sam ispostovao sve detalje (npr. number of loaded sectors sam promenio na 4).
Inace slipstream-ovanje je proslo bez gresaka.

E sad, nekako mi se cini da mi je botabilan cd koji bih napravio upotrebom klasicne win98 sistemske diskete (uz update-ovani FDISK za >64GB, i dodat SMARTDRV.EXE) sasvim upotrebljiv, u vecini situacija..
Dakle, koga ne mrzi da objasnjava, bilo bi super da razjasni u cemu je (funkcionalna) razlika izmedju butabilnog diska koji se dobija od "originalnog" wXP image-a, i onog koji je napravljen od npr win98 sistemske diskete. Ima li neke prednosti "originalnog" wXP boot cd-a nad onim koji je napravljen od sistemske diskete
Da li "originalan" winXP boot cd sadrzi nesto sto ima funkciju smartdrv, ili se smartdrv (i u onom cd-u koji se pravi na osnovu xpboot.ima) mora nekako "manuelno" ukljuciti.

Hvala

Probaj sa ovim linkom:
http://winxp.bink.nu/xpbootcd/

Hvala Alexandar i Stevs, u svakom slucaju.

Medjutim, (mozda sam to trebao sa naslovom da naglasim), primarno pitanje ovde je - u cemu je funkcionalna razlika izmedju boot cd-a napravljenog preko boot sectora za cd, i onog cd-a koji je napravljen od (win98) sistemske diskete.

Sta je to sto ne mogu da izvedem sa butabilnim cd-om koji sam napravio od sistemske diskete - a mogu sa cd-om napravljenim od boot sektora za winXP cd. A moze i obrnuto pitanje.

mislim da u prvom slucaju podizes OS tj. msods a u drugom slucaju nema podizanja os-a, tj setup je os. druge razlike ne bi trebale da postoje

Pa velika je razlika, jer WinXP u boot sektoru ima loader koji pokreće setup, dok kod klasičnog buta sa Win98 disketom odlaziš u DOS, odakle je malo zamršeno, ali i dalje možeš pokrenuti setup.

Hvala drustvo.
Iz ovog mi se namece zakljucak da mi je "obican" boot cd , napravljen od win98 sistemske diskete, korisniji.
Jer sa njim npr. mogu da pokrenem prvo fdisk. Uz to dobijam os kojim npr mogu da pokrenem neke programe koje smestim u neki dir. tog cd-a.
Za pokretanje instalacije wXP-a samo odem u i386 dir, i pokrenem winnt.exe

fdisk? a sta ce ti fdisk kad imas isti util unutar samog winxp setup-a?

i sa fdiskom moras restartovati racunar

U pravu si, al` fdisk sam naveo samo kao primer nekog potrebnog utila. Ideja je da covek napravi boot disk (od sistemske diskete), u kome ce biti smesteni npr. instalacioni fajlovi od 98ice i npr. xp-a, par dijagnostickih programa, neki shell tipa dos navigatora i sl.

Sa winxp boot cd -om dobija se zgodan sistem za instalaciju xp-a (i na klot disk) , al` nista vise. Ako se ne varam.

Nazad
Vrh Dno