Šta je novo?

Kako povezati PC sa LCD TV-om da bi se dobio full PROGRESSIVE SCAN pri gledanju 720p

easyyu

Čuven
Učlanjen(a)
26.12.2003
Poena
619
Ako vec postoji ovakva tema, sorry za dupliranje nisam nasao.
Imam Samsungov LCD LE-40B651 model.Na sebi ima LAN konekciju uz pomoc koje mogu da streamujem sa PC-a filmove.
Kada ih gledam preko integrisanog playera koji se nalazi u LCD TV-u, filmovi u 720p rezoluciji (progressive scan) se reprodukuju na LCD TV-u tako da slika bas "curi", kao da gledam kroz prozor sto predstavlja veoma veliko zadovoljstvo jer imam utisak kao da je slika stvarna.

Ovo NIKAKO ne mogu da postignem reprodukcijom sa graficke kartice sa PC-a.
Google-am evo vec nedelju dana ali bez rezultata!

Graficka kartica mi je ATI Radeon HD 3450 sa 256MB/http (u stvari to je ASUS kartica).
Izlazi iz graficke su DVI (monitor spojen na njega), Y,Pb,Pr i VGA.
Koristim zadnje drivere za za graficku (Ati v10.6).

PC je povezan preko Y,Pb,Pr sa LCD-om. Pokusao sam sve moguce rezolucije iz Catalyst-a sve moguce playere ali slika je ocito intrelaced jer "ne curi" kao kada streamujem sa integrisanim playerom u TV-u.
Sa samom rezolucijom na LCD-u nemam problema niti sa overscan-om ili underscan-om.
Pokusao sam i povezivanje proko VGA kabla na LCD TV, ali isto se desava kao i sa Y,Pr,Pb konekcijom.
Trenutno koristim "extended" nacin provezivanja secundary monitora. Probao sam i clone kao i soluciju da je LCD TV primary monitor. Rezultat isti -> opet ne dobijam progressive scan pri reprodukciji 720p filmova i divx-a sa PC-a.

Molim za pomoc kako da resim ovaj problem!?
Da li je uopste moguce dobiti progressive scan sliku sa PC-a?
Da li je problem do graficke kartice, playera, codec-a?

Svaki komentar je dobrodosao...

Ja imam isti TV. Graficka kartica mi ima dva DVI izlaza, sa TV-om vrsim povezivanje pomocu DVI-HDMI kabla. Sa slikom nemam nikakvih problema, namestio sam rezoluciju 1080p u podesavanjima.

To kada je slika "tečna", tačnije pokreti možda nema veze sa interlace prikazom slike već sa onim 1080/24p True Cinema (zapravo 24Hz kako je na filmu). Možda PC izbacuje 60Hz (1080/60p)?

To kada je slika "tečna", tačnije pokreti možda nema veze sa interlace prikazom slike već sa onim 1080/24p True Cinema (zapravo 24Hz kako je na filmu). Možda PC izbacuje 60Hz (1080/60p)?
Pa..probao sam sve moguce rezolucije..
Probao sam i 720p iz ATI Catalyst-a kao i 1080i@60Hz opet nista.
Zanima me kako je moguce dobiti tu "tecnu" sliku sa kompa kao sto i TV-ov player reprodukuje.

Ja imam isti TV. Graficka kartica mi ima dva DVI izlaza, sa TV-om vrsim povezivanje pomocu DVI-HDMI kabla. Sa slikom nemam nikakvih problema, namestio sam rezoluciju 1080p u podesavanjima.

Nemam ni ja nikakvih problema sa slikom :)
Mislim da me uopste nisi ni skontao o cemu pricam..ili nisi primetio VELIKU razliku izmedju dve vrste reprodukcije.

Pa malo je nejasno sta autor podrazumeva pod tim "ne curi".
easyyu, da li na ovo mislis?
Sad sam probao, cak i kad stavim na 1080i na racunaru, i pustim interlaced snimak, TV to deinterlacuje. Znaci, na monitoru slika bude slicna kao na ovom primeru, a kad prebacim na tv, ove linije se jedino vide samo kada pauziram video, pa cak ni tada nisu toliko izrazene kao na monitoru.

Ako je u pitanju judder zbog 24/60Hz konverzije onda tu Motion Plus pomaze. Kod integrisanog playera je po defaultu namesten cini mi se na smooth, to jest na najvece vrednosti, a za ostale izvore je ugasen.

Nemam ni ja nikakvih problema sa slikom :)
Mislim da me uopste nisi ni skontao o cemu pricam..ili nisi primetio VELIKU razliku izmedju dve vrste reprodukcije.

Pa da, ti onda pricas o judderu, sto nema veze sa progresive/interlaced, zato te nisam skontao. :)
Probaj onda sa motion plus-om to da namestis.

Pa malo je nejasno sta autor podrazumeva pod tim "ne curi".
easyyu, da li na ovo mislis?
Sad sam probao, cak i kad stavim na 1080i na racunaru, i pustim interlaced snimak, TV to deinterlacuje. Znaci, na monitoru slika bude slicna kao na ovom primeru, a kad prebacim na tv, ove linije se jedino vide samo kada pauziram video, pa cak ni tada nisu toliko izrazene kao na monitoru.

Ako je u pitanju judder zbog 24/60Hz konverzije onda tu Motion Plus pomaze. Kod integrisanog playera je po defaultu namesten cini mi se na smooth, to jest na najvece vrednosti, a za ostale izvore je ugasen.
Ne..nije o tome rec..
Meni je slika istog kvaliteta i prikaza kao i na PC monitoru kada skines neki 720p.
Pod slika curi podrazumevam jako mocan osecaj, pomalo nestvaran, kao da gledas kroz prozor a ne u TV jer su pokreti toliko prirodni.
Recimo kamera stoji. Scena, covek prolazi ispred nje. Prilikom prolaska nema ni najmanjeg zaostajanja pixela prilikom pomeranja objekta (u ovom slucaju coveka) i stices utisak da su pokreti jako neobicni i stvarni.

Gde bih mogao da trazim Motions + recimo u VLC Playeru?
Thx inace za savete i sto mi pomazes..

Da, razumem te sad o cemu pricas. To se na TV-u podesava.
Menu > Picture Options > 100Hz Motion Plus. Tebi je verovatno na off, pa stavi na nesto drugo, vidi sta ti najvise odgovara.

Da, razumem te sad o cemu pricas. To se na TV-u podesava.
Menu > Picture Options > 100Hz Motion Plus. Tebi je verovatno na off, pa stavi na nesto drugo, vidi sta ti najvise odgovara.
Joj..care svaka ti cast :D:D:D pa bilo mi iskljuceno..:mad:
Napokon resen problem..Mnooooo thx.:p
Sad mi samo malo trza pri brzim scenama..ali to cu vec resiti sa filtrima.

Nego..slika mi je malo losijeg kvaliteta nego sa integrisanog TV player-a ali to je sigurno zbog kartice.
Koju graficku karticu mi preporucujes koja je jeftina, a moze da izbaci 1920x1080i kao i film u toj rezoluciji da reprodukuje?

Kvalitet slike ne zavisi od kartice, vec od toga kako je povezan sa tv-om. Najbolje je povezati preko HDMI-a (ako imas na kartici) ili DVI-a (napisao si da je zauzet). Preko Y,Pb,Pr i VGA saljes TV-u analogni signal, zato je slika malo losija.

@easyyu

Taj efekat o kome pricas da je slika "tecna" upravo pokusava da se izbegne, jer su pokreti nerealni i ubrzani i dobija se efekat kao da je film sniman amaterskom kamerom i ima izgled sapunice. Tebi je verovatno bila opcija na Smooth pa si dobijao taj utisak tecne slike. Ukusi su razliciti, 90% ljudi ne vole ovaj efekat vec vole da gledaju film onako kako ga je reziser zamislio a ne od njega da prave sapunicu.

Slika trza jer algoritmi koji pokusavaju da ubace nepostojeci frejm izmedju dva frejma su prilicno agresivni pa "cepaju" sliku i prave gadne artefakte na najvecem podesavanju, u tvom slucaju Smooth.

Razlog iz kojeg se koristi 100hz opcija je da se poveca pokretna rezolucija. Pokretna rezolucija direktno utice na detaljnost slike pri brzim pokretima. Sa manjom pokretnom rezolucijom ce se javljati Blur u brzim scenama, pa 100hz opcija upravo to pokusava da ispravi komplikovanim algoritmima.

Za postizanje 650 linija pokretne rezolucije bez dobijanja efekta amaterske kamere ( a ovaj efekat se tebi dopada ali svejedno cu napisati zbog ostalih koji ga ne vole ), treba podesiti 100hz motion plus opciju na sledeci nacin, biranjem opcije Custom:

Blur reduction staviti na 8
Judder reduction staviti na 0 (ova opcija upravo dodaje efekat amaterske kamere o kome pricamo )

Zasto 1920x1080i?. Sada mi opet nisi jasan :D. Ti treba da juris 1920x1080p @ 60hz, gde tv radi konverziju filmskog materijala iz 24fps (24hz) u 60hz koriscenjem tehnike zvane 3:2 pulldown. Takodje mozes da stavis i direktno 1920x1080p @24hz jer tv podrzava native 24hz i time dobijas najblizu sliku kakva je u bioskopu, ali opet tebi se svidja malo tecnija slika, tako da ti ovo nije korisno.

btw. pod hitno se snadji da tv povezes hdmi kablom.

@easyyu

Taj efekat o kome pricas da je slika "tecna" upravo pokusava da se izbegne, jer su pokreti nerealni i ubrzani i dobija se efekat kao da je film sniman amaterskom kamerom i ima izgled sapunice.
E tako je..jako lep opis..bas je o tome rec...

Za postizanje 650 linija pokretne rezolucije bez dobijanja efekta amaterske kamere ( a ovaj efekat se tebi dopada ali svejedno cu napisati zbog ostalih koji ga ne vole ), treba podesiti 100hz motion plus opciju na sledeci nacin, biranjem opcije Custom:

Blur reduction staviti na 8
Judder reduction staviti na 0 (ova opcija upravo dodaje efekat amaterske kamere o kome pricamo )
Ok..probacu.

Zasto 1920x1080i?. Sada mi opet nisi jasan :D. Ti treba da juris 1920x1080p @ 60hz, gde tv radi konverziju filmskog materijala iz 24fps (24hz) u 60hz koriscenjem tehnike zvane 3:2 pulldown. Takodje mozes da stavis i direktno 1920x1080p @24hz jer tv podrzava native 24hz i time dobijas najblizu sliku kakva je u bioskopu, ali opet tebi se svidja malo tecnija slika, tako da ti ovo nije korisno.
Kako da dobijem 1080p? Tv podrzava 1080p ali bilo kako kada extend-ujem sliku preko Y,Pb,Pr kabla TV mi prijavljuje 1920x1080i @60Hz.
Da li je do graficke ili do kabla?

btw. pod hitno se snadji da tv povezes hdmi kablom.
Eventualno da kupim DVI->HDMI konvertor ili da kupim novu graficku!

Kvalitet slike ne zavisi od kartice, vec od toga kako je povezan sa tv-om. Najbolje je povezati preko HDMI-a (ako imas na kartici) ili DVI-a (napisao si da je zauzet). Preko Y,Pb,Pr i VGA saljes TV-u analogni signal, zato je slika malo losija.

Graficka mi nema HDMI konektor :(

Moraces da kupis grafu sa dva DVI ili jednim DVI i jednim HDMI, svejedno. Dao si tolike pare za televizor a zezas se sa analognim signalom, ne ide jedno sa drugim :)

Moraces da kupis grafu sa dva DVI ili jednim DVI i jednim HDMI, svejedno. Dao si tolike pare za televizor a zezas se sa analognim signalom, ne ide jedno sa drugim :)
Slazem se da cu trebati drugu graficku..
Koju mi preporucujete a da je sto jeftinija??

Vrh Dno