Šta je novo?

Kako povezati dva HDD-a i dva CD-a?

outlaw

Uzvišen
Učlanjen(a)
11.01.2002
Poena
2,525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 7 5700X w/ AMD Wraith Prism LED RGB Cooler
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
16GB (2x8) DDR4 3200MHz A-DATA AX4U32008G16A-ST50 XPG
GPU
GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G
Storage
ADATA XPG SX8200 Pro NVMe SSD 512GB M.2 2280 PCIe & WD Red Plus WD40EFPX 4TB CMR
Zvuk
Creative Sound Blaster Z
PSU
BeQuiet Pure Power 12M 750W ATX 3.0
Kućište
NZXT H5 Flow w/ 4x Arctic P12 PWM PST A-RGB 0dB & 2x Arctic P14 PWM PST A-RGB 0dB circus
Monitor
Samsung SyncMaster 2443BW 24" 1920x1200
Miš & tastatura
Logitech G502 Hero & Logitech K740 Illuminated Keyboard
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S24 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
GoPro HERO12 Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Znaci, zanima me koja je najbolja kombinacija za povezivanje sledecih komponenti (znaci ono master/slave, primary/secondary):

1. HDD (Maxtor 60GB)
2. Fioka za HDD (Quantum 6,4GB)
3. DVD (LG 16/40x)
4. CD-RW (LiteOn 48/24/48x)

Za(h)valjujem na brzim odgovorima :)

Ono sto je sigurno je da HDD(maxtor) i rezac idu na odvojenim granama i to kao masteri, znaci HDD na primary master a LiteOn na secondary master. E za ostalo ne znam ali ja bih stavio dvd na secondary slave a fijoku na primary slave. Kod mene sa ovim podesavanjima(samo jedan HDD) radi sve ok.
Bilo je vec o ovome govora pa probaj na search.

Slažem se sa Dekarom, ali bih ja i razdvojio CD uređaje na posebne grane, nikad se ne zna kad će ti zatrebati on-the-fly kopiranje diskova. (Ne preteruj sa brzinom samo). Znači, moj predlog:

Maxtror - PM
DVD (LG 16/40x) - PS

LiteOn - SM
Fijoka - SS

On the fly rezanje mu nece nikad zatrebati.
Na 1 granu hdd-ovi, na 2 opticki uredjaji.
Maxtor 60gb master, sve ostalo nebitno.

Ja inace uvek kupujem raid ploce:D

zasto ne on the fly, ja ga koristim non stop.
licno mislim ovako, maxtor i quantum na jednoj grani, maxtor master, a quantuma samo gurni u fijoku do kraja kada kopirash fajlove (verovatno se sporije vrti, pa da se ne cekaju)
cdrw sec.master lg sec.slave na drugoj grani. Tj kod mene je cdrw sec.slave, slucajno je ispalo tako i ostavio sam jel radi on the fly super 32x, ali cuo sam da je bolje cdrw master.

Opet ja - ako će raditi on-the-fly (nemojte pisati više hoće, neće, šta će mu..., ja ga koristim i smatram da je dobra opcija, da li će i outlaw to je njegova stvar) poželjno je da razdvoji cd uređaje. U svakom slučaju sada ima više ponuđenih rešenja, i koje god da izabere, neće pogrešiti (jedino ako se njegov hardware pobuni).

Pretpostavljam da ti taj Qantum :) izigrva neku vrstu BackUp-a, tj. za nosanje po komsiluku, a kako se isti mloogo greje u toj fioci ne vidim potrebu da stalno bude ukljucen, pa bih ja to povezao ovako:
PM Maxtor
PS Qantum (iskljucen, pa se po potrebi ukljuci)
SM rezac
SS DVD
a ako ti ne daj boze zatreba On-the-Fly sto ne preporucujem radice na eventualno malo manjoj brzini sto i nije drastican gubitak na vremenu (~1min.). S obzirom da LiteOn iskopira disk i isti nareze uglavnom za manje od 10 min. ne vidim sta bi ti znacila usteda od par minuta - valjda je bitnije da rezanac bude sto kvalitetnije narezan, jer se kod On-the-Fly rezanja desava da ako je Source disk lose narezan i ima mnogo mali h fajlova desava da sto zbog kesiranja sto zbog lose citljivosti dolazi do usporavanja rezanja i paljenja BurnProof-a, pa rezanac moze da bude slabije citljiv (narocito na krsh citacima)...

Vrh Dno