Šta je novo?

Kako postati ISP ?

Emmy

Slavan
Učlanjen(a)
29.05.2004
Poena
304
Interesuje me kako postati ISP, da li mozete da prenesete neka konkretna iskustva ?

Nesto mi govori da neces dobiti odgovor tako lako... mada bi bilo lepo cuti kako to ide kod nas, koga sve treba podmititi a koga izlomiti za ovaj posao.

Iznajmiš od Telekoma SMIN kapacitete za početak.

E AJDE .......

Da bi neko postao ISP prvo treba da se registruje u sudu da moze da radi kao preduzece d.o.o. ali da delatnos kojom ce se baviti bude upisana u sudski registar sa sifrom 699 (Telekomunikacije). Mozes kupiti knjigu sudskih registara i probnaci tu sifru.

Da bi neko otvorio firmu mora da deponuje kod svoje banke 5.000 eura (koje kasnije moze potrositi kupovinom opreme preko racuna).

Zatim treba prijaviti radnike (najmanje dva) registrovati njih itd... treba naci kucu koja ce se baviti knjigovodstvom (jer mnogo je veliko cimanje da sam to radis).

Posle toga ISP - Internet service provider treba da odredi sam za sebe cime ce se baviti (wireless access, hosting services, dial-up, itd...)

Treba uraditi jos i sledece:
- Doneti odluku u okviru preduzeca o cenovnoj politici
- Napraviti ponude za firme
- Napraviti sablon profakture/fakture
- Napraviti websajt
- registrovati domen
- zakupiti link od nekog veceg provajdera
- Kupiti ruter/switch i ostalu terminalu opremu (u zavisnosti od ponude)
- Registrovati prostor za rad (sacekati inspekciju, trzisnu )

Mislim ima tu zaista gomilu posla koje treba uraditi... koje se ne vidi ovako na prvi pogled.

Mislim da je realan broj za manji ISP (koji se bavi samo recimo hostingom) treba najmanje 5 ljudi u pocetku.

eto toliko!

najpre treba da procenis koji su ti servisi najisplativiji, napravi neko malo istrazivanje trzista. Recimo, ako je losa infrastruktura a ima mnogo zainteresovanih onda pucas na wireless i sl. E onda u akciju.. :)

btw. zar je sada 5.000 eura? bese 5.000 USD.

D.O.O. bi trebao da je 10.000 eur ili su me lagali :)

ima i drugih vrsta preduzeca koja se mogu otvoriti a da nemora da se deponuje novac ako smo vec kod toga. Ali mislim da je to samo manji trosak u odnosu na ono sto treba da se ulozi u samu opremu za internet providing, osim ako neko hoce da bude neozbiljan (a takvih provajdera imamo i previse) ili ako hoce da bude mikro provajder. U same troskove bi racunao i coveka cije je znanje na nivou od 1000E mesecna plata min koji bi odrzavao sve sisteme. A mislim da se iznajmljivanje pristupnih telefonskih linija plus ruter sa 30 modema racuna u startu u nekim desetinama hiljada pocetnog ulaganja. Kod mikro provajdera to je vec manja cifra ali se sa istom ozbiljnoscu mora pristupiti poslu. Tome dodaj i sve ovo sto je bluestar napomenuo i ...

milanbb je napisao(la):
D.O.O. bi trebao da je 10.000 eur ili su me lagali :)

Lagali su te ;) DOO je još uvek 5K, s tim što pola mora odmah a pola može valjda u narednih dve godine.

Što se tiče provajdinga: računaj da ti je potrebna investicija od MINIMALNO 10-20000 EUR: nekoliko računara -- servera (mail, web, DNS, access) i radnih stanica za administratore i osoblje; svičevi; barem jedan ruter (2-3000€); softver; rekovi; sređen poslovni prostor (obavezno sa klimatizacijom i sl.).

Pa na to dodaj mesečne troškove, minimum još nekoliko hiljada mesečno: iznajmljena veza 500-1000€ , zakup pristupnih linija, troškovi firme, porezi, dažbine, plate... Sve u svemu, ozbiljne pare su u pitanju, sam izračunaj koliko korisnika je potrebno da bi se sve isplatilo.

Najjednostavnija (i verovatno najjeftnija) moguća varijanta je da kreneš sa preprodajom SMIN-a ili kao Wireless provajder.

Kakav link je potreban i kome se treba obratiti za to (recimo wireless za jedno 500 korisnika)?

U vreme kada je NET022 (oni su bili lokalni provajder na 022 podrucju) izasao iz mrtvih negde 2001. godine (inace ih je NeoBee pre izvesnog vremena progutao...cim je krenuo SMIN), oprema koju su koristili je vredela oko 150.000DM. Bar mi tadasnji vlasnik tako rece...

Vrh Dno