Šta je novo?

Kako poslati novac u inostranstvo?

radax

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
20
Bilo je puno tema kako naplatiti novac iz inostranstva, ali mene interesuje obrnuto: Kako da pošaljem novac nekome u inostranstvo?

Western Union kod nas ne podržava slanje, pa me interesuje da li postoji pametan način da pošaljem novac (recimo u Italiju na lično ime - uz najmanje troškove)?

Hm, da li može da taj neko u Italiji otvori račun u npr. Banci Intesa, a ti ovde u istoj banci uplatiš devize na taj račun, pa da ih on podigne tamo?!

Ne verujem da to može tako... Sigurno bi me u banci provalili da je račun u Italiji...

Nisam ni mislio da ih ti nešto foliraš - lepo kažeš "moj burazer ima otvoren račun u Italiji u vašoj banci, broj taj-i-taj, mogu li da uplatim novac ovde, a da ga on podigne tamo?!"

Ako me sećanje ne vara, prošlog leta je tako moja drugarica slala, tj. uplaćivala pare na ili sa Tasosa (bem li ga, moram da je pitam) u Nacionalnoj banci Grčke...

Ove filijale banaka koje posluju kod nas nemaju nikakve veze sa bankama u inostranstvu. To su najbolje iskusili oni koji putuju po inostranstvu i moraju da placaju velike provizije na transfer novca iako su "u svojoj" banci tamo napolju.

Iz licnog iskustva mogu da kazem da je najniza provizija u Komercijalnoj banci. (0.8% od sume ili 350 din za manje od toga)
Potrebno je da otvoris devizni racun (knjizicu) i da nabavis podatke onoga kome uplacujes:
ime i prezime, SWIFT kod njegovog racuna, ime banke, adresa banke, BIC/IBAN kod banke

Nisam ni mislio da ih ti nešto foliraš - lepo kažeš "moj burazer ima otvoren račun u Italiji u vašoj banci, broj taj-i-taj, mogu li da uplatim novac ovde, a da ga on podigne tamo?!"

Ako me sećanje ne vara, prošlog leta je tako moja drugarica slala, tj. uplaćivala pare na ili sa Tasosa (bem li ga, moram da je pitam) u Nacionalnoj banci Grčke...

Tvoja kombinacija možda može da funkcioniše ako drugar u Italiji ima na primer VISA karticu i račun u bilo kojoj našoj banci, na koji ja mogu da mu uplatim novac, a on da ga podiže/troši u Italiji.

Da, ali onda plaća proviziju zbog podizanja keša, right?!

u principu bilo koja banka moze da posalje novac bilo gde, samo treba da odes od banke do banke i pitas koliko uzimaju za proviziji i koliko za otvaranje racuna.
da posaljes samo novac, a da nemas racun ne znam kako moze iz juge.
dag je vec napisao kako...

Mozete ako imate neku karticu preko www.moneybookers.com
Slanje dzabe, podizanje para sa naloga je 2.4$ ...

Wire transfer je druga opcija, dakle treba da pokupis podatke (IBAN, SWIFT key, ime, prezime, adresa) primaoca, odes do banke i uplatis...

pozz.

Duke kada saljes nekome taj neko isto mora dima moneybookers account ?
Kada ti pare stignu na moneybookers account sta onda ?

Naravno da mora imati mb nalog. Slanje sa naloga na nalog je dzabe... Potrebno je da dodas karticu na nalog i da posaljes pare. Treba ti samo e-mail adresa primaoca, tj adresa koja je registrovana na moneybookersu.

Kada pare stignu na mb nalog, mozes da kupujes preko neta, na sajtovima kod kojih je mb podrzan, mozes da prebacis pare na svoju karticu (to zadovoljstvo kosta 2.4$), mozes da prebacis na svoj bankovni racun (devizni, moze onaj koji je vezan za tu karticu, moze i neki drugi)... to je to.

A koji je najsigurniji nacin da se prenese malo veca svota novca? Znaci u inostranstvu imam racun na svoje ime. Svota je malo poveca tako da je jako bitna i provizija.. Da li moram da otvaram racun u banci u Srbiji? Ili mogu samo da im kazem da uplate na taj i taj.
Mozda sam sada lupio glupost ali nisam imao iskustva u ovom.
Imam jedino devizni racun u Societe Generale, moram da odem da vidim kako je kod njih.

Pa ako vec imas racun u inostranstvu, vidi da li mozes uzeti neku karticu uz taj racun koju mozes koristi ovde. Mozda ti nece odgovarati zbog provizije pri skidanju kesa (ako ti u tom obliku treba).
Mozes kod nas otvoriti devizni racun, sto je uglavnom besplatno i poslati novac sa stranog na nas racun tzv. doznakom. Posto vec imas jedan raspitaj se za proviziju.
Kod Komercijalne banke npr:
Provizija Banke za ovu vrstu usluge iznosi:

# Na partiju oročene štednje sa rokom oročenja 12, 24, 36 meseci
Bez naknade
# Za iznose do 10.000 evra
0,40% min. 200 dinara
# Za iznose preko 10.000 evra
0,30%
# Za iznose preko 100.000 evra
0,20% max.20.000,00 dinara

Poslednja izmena:
Ma saljem novac u inostranstvo.. :)

Procedurqa je gotovo ista, misilm da samo moras da das izjavu da saljes novac nekome ko ti je u krvnom srodstvu :). Ne znam da li postoji kolicinski limit.

Bilo je zabranjeno slati devize van zemlje u vreme kad sam ja bio u Srbiji. Da li se sada nešto izmenilo?

1. Mozes na posaljes wire transfer preko banke, treba da imas otvoren devizni racun u toj banci. Koliko se secam postoje ogranicenja u smislu da ti treba predracun za to sto placas (invoice), i da ne mozes da placas igre na srecu i jos neke stvari - treba proveriti sta jos.

2. AKo mislis da placas nesto preko neta, mozes putem odgovarajuce kreditne kartice npr. VISA. koju mozes da dobijes u nasim bankama.

Ja sam imao iskustva sa click and buy sistemom (http://clickandbuy.com), nesto nalik na paypal, koji podrzava internet karticu vojvodjanske banke (kartica sa naznakom for internet use only). Novac se pulati na devizni racun i automatski je vidljiv na vasoj kartici vojvodjanske banke, a na netu unosite broj click&buy racuna.
Postoje 2 zamerke vezane za click and buy:
1. Nema puno sajtova koji podrzavaju ovaj sistem
2. Provizija je ala dafina

Ne znam zashto komplikujete. Devize se bez problema mogu uplatiti nekome na rachun u inostranstvu, preko IBAN-a. Banka ce vam traziti rachun, a ako ga nemate, jednostavno ga napravite :)

Ne znam zashto komplikujete. Devize se bez problema mogu uplatiti nekome na rachun u inostranstvu, preko IBAN-a. Banka ce vam traziti rachun, a ako ga nemate, jednostavno ga napravite :)

Meni nisu hteli da prime uplatu preko IBAN-a u raiffaisen banci, naime hteo sam da uplatim kotizaciju za neki rad, gde su organizatori zahtevali da se navede ime prvog autora i rada kao komentar (valjda da bi znali ko je uplatio). U banci su mi rekli da posto ne placam za sebe po zakonu o deviznom poslovanju on ne mogu da mi uplate novac (ja nisam autor rada). Izuzev ako sam ovlasceno lice (organ, sta li vec), sto ja kao pojedinac po njima ne mogu biti ???
Na moju primedbu da sam vec ranije za slicne stvari koristio Visa Virtuon karticu i da nije bilo nikakvih problema i da posto sticajem okolnosti ova konferencija ne nudi online uplatu nemam drugu mogucnost, gospodja je samo slegla ramenima.
Ako zaista zakon sprecava ovu vrstu uplate, kako onda Visa Virtuon kartica izmice zakonu? :eyebrows:

Da malo podignem temu...treba rodjaku u Berlin hitno da posaljem eure pa me interesuje da li je doslo do kakvih promena od prosle godine?! Znaci koja je procedura i kako to najlakse odraditi?

Da li i kako mogu da saljem pare odavde u Crnu Goru (vece iznose)? I da li moze iz CG da se salje ovamo (isto tako veci iznosi)?
P.S. I koliko se max para moze izneti iz CG?

Nazad
Vrh Dno