Nisam ni sanjao da je potrebna tolika nauka da bi se spalilo nešto
Lepo ti to polij vodom i gotovo, ne mora puno, a biće izuzetno efikasno.
uh oh, imam ja reshenje -
na zadnjem kraju katodne cevi, nalazi ti se elekctron gun. on ispaljuje elektrone koji se se usmeravaju ka ekranu uz pomoc magnetnih ili elektrostatickih polja. problem kod prvobitne proizvodnje CRT-a je bio taj shto electron gun takodje proizvodi i jone, koji su mnogo tezi od elektrona, te oshtecuju ekran. zato su proizvodjachi smislili reshenje -
electron gun je pozicioniran pod blagim uglom u odnosu na osu katode. tako se dolazi do efekta da joni koji nisu u stanju da budu usmereni od strane el stat polja odlaze u pogreshan smer od ekrana, a elektroni bivaju umsereni uz pomoc el stat polja u ekran.
i pritom, u katodnoj cevi ti se nalaze magneti koji sluze kao magnet trap za jone.
ti uradi sledece -
otvori TV, i usmeri electron gun direktno u ekran (videcesh ugao, uglavnom je spushten po vertikalnoj osi oko 30 stepeni), i pritom, povadi sve magnete iz katode da ne bi zaustavljali jone.
tvoj drugar nece primetiti da magneti fale, slika ce biti dobra josh maks dva dana, i onda - zbogom teve.
i tu je naravno uvek ona stara metoda -
ili mu pusti kasetu sa japanskom klinkom u beloj 'aljini, za sedam dana ce sam Teve da mu se pokvari

:d