Šta je novo?

Kako pojacati signal na AP?

Sta je sa druge strane tj. kakva antena ?

Da li imas cistu opticku vidljivost ?

Da li su antene bas usmerene jedna ka drugoj , da li si pogodio polarizaciju ?

Sa druge strane je bazna stanica od provajdera. Ima opticku vidljivost. Moja antena je usmrena ka baznoj stanici a ne znam gde je BS usmerena :) A sto se tice polarizacije ne znam sta je to :D Ali namestao je lik cija je bazna stanica :D

Internet radi normalno, brzina je 90% vremena onolika koliko treba. A jaci signal mi je potreban jer ne mogu da ostanem kod njih ako nemam jaci signal. Dakle dal mogu ja nesto da ucinim da pojacam taj signal do bazne stanice time sto bih kupio neku drugu (jacu) antenu ili ugradio neki pojacivac (ako to postoji) ?

Mora maximalni signal -40 db, ne 40. Ne znam koliko je za dobar signal al trebalo bi bolji nego sto imam, evo SS pa vidi koliko mi fali otprilike.
Najbolje kad bi mi neko linkovao sta da kupim da bih dobio taj maximalni signal, naravno da ima da se kupi kod nas.

Nevolja je u tome da još uvek ne znaš njihovu stranu priče.
Zavisno od toga koja je snaga njihove bazne stanice, njenog eventualnog usmerenja itd. Probaj da ih nazoveš i raspitaš.
Tvoja udaljenost od njih je poznata kao i to da imaš optičku vidljivost.
A onda kada su ti poznati svi relevantni faktori onda će ti ljudi sa foruma reći da li možeš dobiti 40db signal i sa kojom opremom.

Lik je rekao da treba da ugrade neki panel da bih mogao da imam njihov net, a posto imaju malo korisnika na toj baznoj stanici cisto sumnjam da ce samo zbog mene da ugrade to.
Sta treba da pitam? Mislim rekli su da nemam dovoljan signal i to je to, mislim da sa njihove strane nece nista da urade pa da vidim jel mogu ja sa moje nesto da uradim da bih zadrzao taj net?

Vidi, iskreno ja nisam stručnjak za ovu tematiku.
Ali bih rekao da ne vredi da uzimaš naslepo skupu opremu dok ne znaš da li ćeš sa njom postići cilj.
A ljudi će ti tačno znati preporučiti odgovarajuću opremu za tvoj cilj ako znaju više podataka.
Snagu bazne stanice i ostalo.
Kada se sve to zna onda je moguće odredjenije reći da li i kojom opremom možeš dobiti ono što želiš.

Lik je rekao da treba da ugrade neki panel da bih mogao da imam njihov net, a posto imaju malo korisnika na toj baznoj stanici cisto sumnjam da ce samo zbog mene da ugrade to.
Sta treba da pitam? Mislim rekli su da nemam dovoljan signal i to je to, mislim da sa njihove strane nece nista da urade pa da vidim jel mogu ja sa moje nesto da uradim da bih zadrzao taj net?

Malo mi to nije jasno, OK uredu imaš slab signal, treba da prošire baznu stanicu sa panel antenama ali neće samo zbog jednog korisnika, sve je meni jasno ali nikako nije ko sve drži WISP u današnje vreme.

Osnovna stvar jeste da jedan WISP ponudi najbolje rešenje za svog korisnika tj. da mu predoči optimalno rešenje za problem koji postoji i koji korisnik želi da prevaziđe kako bi ostao i dalje koristio uslugu.

Primer: Ugrdnja kod jednog od provajdera, lepo su ljudi došli i izmerili sve što je potrebno, i ponudili rešenje odmah u startu ta i ta oprema vam je potrebna, sa slabijom opremom nećemo da priključujemo korisnika jer ne garantujemo da će sve raditi kako treba. Uredu koje je rešenje to i to, koliko toliko i stvar rešena.

Treba lepo svog provajdera da pitaš koju opremu preporučuju sa njihove strane da bi imao kvalitetan signal i koje rešenje je najbolje. (bez tip-a jeftinijih varijanti, i slično).

Poslednja izmena:
Signal ti je dobar moglo bi malo jace -68,65 dBm CCQ ti je 99 posto sto je dobro.
Probaj da mu pristupis na ip adresi

192.168.1.20
username: ubnt
password: ubnt

kartica wireless output power, mozes da pojacas ili smanjujes dok ne dobijes idealan odos dBm-CCQ

Output power sam stavio na 25 dB, sto je max. Ne znam na sta ovo mislis CCQ

Client Connection Quality (CCQ) post 7 imas na slici odnos signala i protoka treba da bude optimalno 100 posto,ono sto mozes da probas da stavis
samo A mod mislim da i provajder koristi isti

Output power ti nije potreban. Koliko sam ja upućen , a korisnik sam wisp-a, output power bi trebala da je izlazna snaga antene. E ja imam airlive antenu koja ima zasebne input i output antene pa nisam siguran kako to ide na ubnt, ali ako je jedan modul za obe antene onda bolje povećaj dolaznu snagu. Ispravite me ako grešim...

Dolaznu snagu ne kontrolise on,samo prima signal od provajdera koji kaci korisnike na Mikrotik a Airlive je drugaciji uredjaj

Znaci to treba da bude 100% ono sto je gledao lik? Ja sam svo vreme mislio da treba da gledam koliko dB ima :) A gde je taj A mod, sta treba da gledam. Cackam nesto po opcijama al nesto sumanjam da moze da se popravi ovako preko podesavanja...

802.11 mode tebi je sada A/N mixed stavi samo A.
Ako nemas problem sa nestabilnoscu ili diskonektovanjem bolje ne diraj nista

Ako ti sve radi kako treba ostavi i ne diraj.

Jel si skenirao da vidis kako vidis druge sektore na BS?

Jel si probao da izmestis/pomeris nano da vidis sta se desava sa signalom?

Verovatno ima nesto ispred sto zaklanja..

Ako nista ne pomogne uzmes neku parabolu(voltplus p5524) + neki MT(411 sa CM9 karticom) i resio si problem :)

pozdrav, Marko

A na slici 48/36 Mbps znaci bolje ti ne treba osim ako neces 100/100 Mbps :D

A na slici 48/36 Mbps znaci bolje ti ne treba osim ako neces 100/100 Mbps :D

Data rate-ovi sto mu pisu ne mora da znace nista :)

Primer.. sa druge strane isto neki ubnt sektor(bullet, airgrid i sl.) -> na sektoru 20 i vise korisnika.. mislis da ce mu raditi kako treba? :)

U tom i jeste problem kod njega je signal dobar a i ne zali se na pad protoka,e sad za broj korisnika na baznoj to mora da pita provajdera :)

4 coveka ima na baznoj stanici. Kazem net je dobar, ne prekida, brzina skoro pa uvek max koja bi trebala da bude. Al kazu signal slab i da zbog toga ne mogu da ostanem kod njih, a verujem da za 1 korisnika sigurno nece kupovati nov panel. A ovo "Ako nista ne pomogne uzmes neku parabolu(voltplus p5524) + neki MT(411 sa CM9 karticom)" ne razumem sta si hteo da kazes sa tim? Ja bih da probam ako moze nekako sa moje strane da se pojaca taj signal. Ne bih da menjam provajdera jer mi treba bar 3 mbps ul, hocu da strimujem :)

Mikrotik 411 sa CM9 i Voltplusova parabola jeste mnogo ozbiljnija oprema ako je oprema njihova trazi da ti zamene

@doggmania

Signal u oba smera mora biti podjednak.
Mozda tvoj uredjaj vidi signal sa bazne stanice -72 , ali je pitanje sa koliko BS vidi tebe.
Ako je ispod -75 onda treba cackati,ako je izmedju -60 i -70 onda nema potrebe bilo sta da dirate.

Da bi imao signal -40dBm izmedju antena mora postojati idealna vidljivost i moraju biti idealno usmerene.

Inace airGrid 5G23 na 5-6 kilometara bez prepreka pri signalu oko -65 bez problema moze da "izvuce" 15-20/15-20M.

Dobili smo oko 17/21M. Ne znam batalio sam izgleda da nema nista od toga...

Nazad
Vrh Dno