Šta je novo?

Kako pojacati signal - 1 wifi router 2 kucje

Mirko BGD

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2005
Poena
319
pozz
burazer i ja smo uzeli adsl,i dobili jetspeed router od telekoma i to je to! e sad router se nalazi kod njega, i on ima super signal i sve... medjutim kod mene je signal SLAB! kako mogu da pojacam signal kod mene? sta je i da li je potrebno ista da kupim od opreme... neki kabal jos jedan router bilo sta :)

hvala :)

Pre nego se upustimo u dalje rešavanje problema imaj na umu da je wifi zamišljen kao tip komunikacije za koji je potrebna optička vidljivost između uređaja da bi signal imao zadovoljavajuće kakakteristike. Nepostojanje optičke vidljivosti a posebno prepreke u obliku zidova od tvrđe konkstukcije (beton, cigla) višestruko smanjuju daljinu prostiranja i zonu pokrivenosti signalom.
Takođe nisi detaljno opisao gde se nalazi njegova kuća u odnosu na tvoju, gde se nalazi ruter u njegovoj kući i ima li u blizini przora koji gledaju na tvoju kuću, gde se nalazi tvoj računar i koliko vas metara i zidova deli itd? Npr. neka jednostavna skica sa svim preprekama i približnim distancama bi bila poželjna.

hvala na brzom odgovoru evo je skica:

bez-naslova.jpg

prostor izmedju kuca je nekih 10ak metara

Postoji li mogucnost da premjesti ruter kod balkonskih vrata....?

To i nije neko značajno rastojanje ali u slučaju slabe opreme eto problema. Prva stvar koju treba da pokušate je da se taj ruter prebaci bliže tvojoj kući. Ako to nije moguće probaj da se konektuješ na njegov ruter sa nekim USB HiPower wifi adapterom, dosta su jači od kartica ugrađenih u bilo koji lap-top. Ako ni to ne pomogne mora se ubaciti AP sa dodatnom usmerenom antenom ka tvojoj kući spojen na taj JetSpeed ruter LAN kablom.

Samo neka prebaci ruter blize terasi i mislim da ces resiti problem. Eventualno jedno 20-25m kabla i da se vezete preko LAN-a. Ne znam kakav je taj ruter sto ste dobili po pitanju signala, verovatno bi neki drugi imao jaci signal jer to bas nije neka velika udaljenost i trebalo bi da radi.

ruter blize tvojoj kuci, i lan kabl, ili ako on ne koristi wireless, onda mozes da usmeris signal sa windsurferom ka sebi (kucaj "windsurfer wifi"), da ga malo pojacas, ili da se otvorite za neku panel antenicu, ili da napravite jacu omni antenu, ima raznih nacina

Ako imas antenicu na telekomovom ruteru, proguglaj termin windsurfer meni je to pomoglo, moze preko 30-40% da pojaca signal.
windsurfer.jpg

Nemoj da se naljutis na pitanju, ali od cega si napravio windsurfer?

Ovaj WA5110G je nesto jaci od prosecnog, verovatno i od tog jetspeeda za koji nemam podatke, ali to nije garant nekog velikog kvaliteta. Mada ako sada radi lose, sa njim bi mozda bilo podnosljivo.

treba da stavis aliminujum preko tog kartona, ako nisi to uradio, nije ni cudo sto ti nije pomoglo. najbolje je da umrezis kablom, a ako bas zelis da imas vajerles, onda kupi neki AP, pa ga zakaci na burazerov ruter

nasao sam klip na YT koji objasnjava kako se pravi wind surfer, pratio njegai napravio ga... naravno da sam koristio alu foliju, lepak i karton... ;) dakle sve propisno odradjeno, ali signal varira!!! od 2-5 crta nikako nemiruje...

upravo mislim na taj AP sta god on bio... mislio sam da stavim ovaj tpLink kod mene u kucu, da on uhvati signal od jetspeeda, sigurno hvata, min 2 crte, da ga pojaca i distribuira dalje tako da mogu na njega da se nakacin normalno sa notebookom, TVom itd u celoj mojoj kuci :)

Tebi treba neki AP koji će da radi u repeater modu, a kako sam video pomenuti TP-Link to podržava. Međutim, TV nećeš moći povezati osim ako TV ima WiFi.

Ne moras obavezno da kupis samo AP, mozes da kupis i ruter, pa ga nakacis na njegov ruter i napravis svoju mrezu (lan i wlan) koja je odvojena od njega, npr. U svakom slucaju je bolje kupiti ruter, pa ga prolagoditi potrebama, nego samo AP, koji moze da se koristi samo kao ap, a ako pametno izaberes ruter, na koji mozes da stavis neki dd-wrt ili openwrt, dobijas mnogo vise mogucnosti. Pogledaj na sajtu dd-wrt-a koji modeli su podrzani i sta ima da se kupi kod nas. TP-link nesto wr740n, tako neka oznaka, kosta kao i AP, a moze da se stavi WRT na njega (mislim da na njih moze lagano da se stavi wrt, preko tftp-a, ili cak samo preko flasha iz originalnog softvera (pogledaj na njihovim sajtovima, imas i uputstva za sve)

Ako možeš da odvrneš tu malu antenicu na ruteru, postavi neku usmerenu antenu od 15db tako da je usmerena prema tebi i komšiji.

Najbolja opcija ti je extender (poseban uredjaj, vidi link gore koji je postavio zooro, koji pojacava signal rutera)... Extender kada se podesi dovoljno ga je samo ubosti u struju i to je to... Morao bi da stoji ili kod balkonskih vrata ili kod tebe u stanu (kod prozora) ako je signal dovoljno jak... Ukoliko je signal kod tebe slab (kod prozora), onda ako stavis extender kod sebe nece ti mnogo pomoci... Imaj to u vidu... Ovo bi mogli da realizujete i mozda bi tako najbolje ispalo kada bi ruter stajao kod balkona a extender na tvom prozoru (poenta je pribliziti sto vise ova dva)...

Druga opcija ti je ruter koji ce raditi kao extender, takozvani WDS (to ja koristim), sto ti ne bih preporucio jer je dosta problematicno i klijenti na ruteru koji radi kao extender imaju duplo manji protok...

Nazad
Vrh Dno