Šta je novo?

Kako podesiti adsl ruter za vnc pomocu iPad-a?

manganoid

Cenjen
Učlanjen(a)
21.05.2010
Poena
155
iPad, ADSL hg520c i VNC kontrola, da li je moguće?
Pozdrav svima,
Evo jedno pitanjce, nadam se da nije nemoguće ali nisam našao odgovor po froumu. Naime, imam adsl preko telekoma sa ruterom huawei hg520c koji sam dobio od njih i koji je klasično LAN kablom povezan za integrisanu ethernet karticu na desktop računaru. Imam i iPad pa me sad zanima da li bi mogao da koristim neki VNC program da kontrolišem moj desktop računar pomoću iPada a preko hg520c rutera ili mi za to treba poseban wifi uredjaj. Ja sam probao više programčića na ipadu i na pc i jedino što radi je teamviewer, ali to on postiže preko interneta, a ja bih hteo da to radim samo preko Wifi-ja, preko vnc servera. Da li treba nešto da podesim u setovanjima rutera?
Hvala unapred

Manganoid

Ne razumem zasto ne bi mogao i na kakav poseban wifi uredjaj mislis? I teamviewer i Splashtop remote koji ja koristim rade preko lokalne mreze i cela procedura je skidanje aplikacije za desktop, podesavanje sifre, skidanje aplikacije za iPad i njeno pokretanje.

KOd mene je problem shto bilo koju aplikaciju da pokrenem prvo ne vide moj komp, osim WiFiTouchpad koji vidi ime mog kompa i port 192.168.1.10. napominjem to je HUAWI hg520c adsl ruter koji koristim za internet i koji sam dobio od telekoma po default-u. KOmp mi radi pod Win XP SP3. Probao sam i Real VNC Server na PCju koji kada mu pokrenem TESt kazhe da se uspeshno nakachio na njihov server preko IP: 192.168.1.10, ali NAPOMINJE sledeće:

Connection test succeeded.
VNC Server and your network are correctly configured to accept connections over the Internet.
However, please note that VNC Server appears to be behind a NAT router with IP address 178.222.134.116. If you are connecting from outside your LAN, then you will need to use this IP address.

Šta da radim?

Nesto ti onda definitivno nije dobro podesen ruter, okaci slike iz control panel-a router-a pa cemo videti sta bi tu mogao biti problem.

Ako su iPad i racunar u istoj mrezi onda VNC treba da radi bez problema. Mozda bi trebalo da fiksiras IP adresu racunara da je dhcp ne bi promenio posle izvesnog vremena. Medjutim, ako su ipad i racunar na razlicitim mrezama onda je potrebno port-forward na routeru.
TeamViewer i slicni koriste relay server, pa podesavanja prakticno ne postoje.

E, vala, znam svašta da radim sa kompovima i na njima ali mreže su mi oduvek bile noćna mora. Ono koliko sam shvatio do sada od vaših odgovora i sam čeprkajući po netu jeste sledeće:
- imam samo jedan PC u stanu i on je pod WinXPom
- imam samo jedan huawei hg520c ruter koji sam dobio po default-u od telekoma i koji koristim za ADSL i IPTV i koji je LAN kablom spojen za PC (izlaz 1) i lan kablom spojen za STB kod TV-a. Ruter takodje u sebi ima wireless.
- imam iPad koji je wirelessom povezan, valjda, za ruter preko čega i idem na net i kucam ovu poruku sada, i , pretpostavljam, da ta wireless konekcija ne zavisi uopšte od kompa
Ne kapiram kako dhcp funkcioniše, ali mislim da je to nešto (protokol il šta li) koji menja ip adrese. Meni odgovora promena adrese preko ip changer-a u JDownloader-u jer tako mogu da skidam stvari sa rapidshare i sl. U onoj poruci koju sam naveo ranije, real VNC pokazuje drugu IP adresu iza NATa (probao sam i nju, bez uspeha). Svejedno, ovih par dana nisam koristio jdownloader, pa samim tim i ipchanger rutinu, nadam se da dhcp ne menja sam adresu jer nisam gasio ruter ne pamtim od kad. Pitanje konkretno @yooyo: šta znači biti u istoj mreži i kako to da proverim?
Evo i slika sa setovanja rutera: (u attachmentu).

Prilozi

• VNC.7z
    199.9 KB · Pregleda: 33
Poslednja izmena:
Ruter ti je dobro podesen ali ti desktop racunar ne dobija IP adresu preko DHCP-a pa samim tim i iPad i ne moze da ti se konektuje na desktop jer nisu u istoj mrezi. Daj podesavanja mreze desktop racunara.

@SnakeEyes, gde se nalaze podesavanja desktop racunara? Izvini , mozhda zvuchi glupo, ali ne znam gde je ta stavka?

xp - control panel, network connections, local area connection, tcp/ip
win7- control panel, network and sharing center, local area connection

u oba sluchaja desni klik na ili : dva monitora u donjem desnom uglu koji su znak za mreznu kartu [ uglavnom] ili jedan monitor pod win7 .. desni klik i skracuje se putanja

gledaj da ti dva uredjaja nemaju istu ip adresu, da budu pod istom maskom i da gateway bude .1 uvek.. od prilike to je to !?

Ne znam tacno gde se to nalazi u Win XP-u ali evo Oki ti je objasnio. Ono sto ti treba da uradis je da stavis da ti IP adresu dodeljuje ruter automatski preko DHCP-a.

Ovaj thread treba da ide u sekciju 'Mreze'.

Desktop racunar i tablet jesu u istoj mrezi i vide jedan drugog, sudeci po setovanjima koje je covek dao na slikama. Iako tablet dobija adresu preko dhcp servera na ruteru a desktop comp ima staticku adresu, nalaze se u istom adresnom opsegu (192.168.1.x) tako da tu ne postoji nikakav problem.

Sto se tice remote kontrole windows racunara tu postoji vise izbora - moja preporuka je uvek ukljucivanje remote desktop-a koji je brz i prilicno siguran protokol. Moze i da se instalira neki VNC server na windows ako se to zeli, obrni-okreni svodi se na isto.

Btw ukoliko je rdesktop/vnc instaliran i setovan a i dalje je nemoguce povezivanje na windows, to onda znaci da je na windowsu najverovatnije ukljucen firewall.

woooow, hvala vam ljudi, ovo je vrh. stvar je bila samo u firewall-u od NOD32 kada sam ga isključio proradilo sve ko od šale. sada samo da provalim kako da imam i firewall i vnc a da se ne kose. pozdrav svima i hvala josh jednom
kuckano sa ipad-a preko real vnc :)

Svaki dan se susrecem sa ljudima koji u sustini imaju vise problema nego koristi od raznih "proverenih antivirusa". Kada ih pitam da probaju na primer da ih ugase ili disable-uju, oni odgovore pitanjem "A gde to da uradim? Ne znam ja to".

Drago mi je da si resio problem, to sam izostavio u svoj postu ali je salac, iskusno dodao to. :wave:

Nazad
Vrh Dno