Šta je novo?

Kako ovo ohladiti?

Ser Gile

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2008
Poena
319
Konfiguracija je iz potpisa, i hteo sam da postavim par pitanja jel resenje nisam mogao naci na benchu. Evo je slicica ploce i hteo bih da malo ohladim taj deo (kako se vec zove). Malo se greje malo sam klokovao procesor koji sa box kulerom ne prelazi 40C, prilikom maltretiranja u igricama. Nisam merio temperature pod Prime-om, ali sve je to u normali.

Znaci sta da radim da bih ovo ohladio, na chip set sam postavio neki ventilator na hladnjak, ali sve mi to nekeko nije u redu(malo se hladnjak klima jel je nakacen sa onim zabicama sa oprugom). Otvoren sam za sve predloge.

Okacicu veceras slike kako to sve za sada izgleda.

Prilozi

• mb_productimage_ga-ma770-ud3_v.2.0_big.jpg
    mb_productimage_ga-ma770-ud3_v.2.0_big.jpg
    192.4 KB · Pregleda: 172
Poslednja izmena:
Ako mi verujes i ja isto to pokusavam da smislim vec neko vreme. Bio sam do radio kluba i trazio bakarne hladnjake ali nisam nasao nista sto bi pasovalo tako da je ta varijanta otpala.
Ono sto ostaje kao opcija je da juris neku pokvarenu GA plocu koja ima kuler preko mosfeta pa da odradis transplantaciju. E sada to je isplativo jedino ako imas nekoga ko moze to da ti nabavi za neke sitne pare a ako zelis nesto bas dobro onda pogledaj sledeci link..

http://itsvet.com/proizvod/thermalright-hr-09u-type-2/comp_comp_cooler/618/573

Ja se razmisljam da li da uzmem ali bih voleo da cujem neke komentare iz iskustva, kako se ponasa i kako radi. Pa ako se odlucis dopisi koju rec ovde:)

EDIT::)

Izgleda da cu ipak ja prvi da probam HR-09, javljam se..

Poz

Poslednja izmena:
Znači greje ti se naponska sekcija, a CPU ne?
Jesi li probao sa dodatnim ventilatorom? Neka 8ica ili 9ka, zavisi koliko imaš mesta, i fiksiraš je za otvore za vent na zadnjem delu kućišta. Tako hladiš ceo PCB, a smanjiće se i temperatura procesora.

Najprostije bi bilo da stavis neki kuler za procesor, tipa CM Hyper TX [1,2 ili 3] ,a i dobar deo kulera novije generacije usmerava vazduh bas u taj deo ploce,tj, naponsku jedinicu za procesor.
pozz

Prilozi

• CM Hyper.gif
    CM Hyper.gif
    56.2 KB · Pregleda: 83
Pa ne pregreva se preterano, Ali bih malo jos nesto kloknuo, a znam da je naponska jedinica problematicna sto se tice grejanja. Hvala na idejama ali ako ima jos predloga...

A da i vise bih voleo neki kuler tu da upasujem nego da ih hladim uz pomoc cpu coolera. Mada u tom slucaju bolje staviti CM GeminII

Poslednja izmena:
@zelko.d

Na intelu mozda, za amd je potrebno malo maste(barem u mom slucaju:))..

Poslednja izmena:
re:

Ja sam na nekim plocama dodavao sa parcetom lima [poput izlaznih limova za slotove,koji se skidaju ili pokidaju,prilikom ugradnje pci kartica],jednu 8-cu,koja duva na cipset. Nije neka nauka,a efikasno je.
Mada ne znam koliko Vam se to greje,kad ne bi neki od tih kulera pomogao?
Kod mene je [na Intelu] CM Hyper UC,koji je kao i vecina ,univerzalan za sva novija podnozja i bas poprilicno usmerava vazduh i u tu stranu.Obaska sto se vrti na 1100 obrtaja,pa se skoro i ne cuje.:D

Generalno resenje je da uzmem neki kuler za procesor koji usmerava vazduh i na naponsku jedinicu, i to ce biti to, ok. Videcu koliko mi se tacno greje naponska jedinica pa cu da odlucim. Ja sam nekako mislio da kupim neki kuler kao za chipset na primer pa da ga instaliram.

^
Znas sta je najveci problem kod amd-a. Sto ti treba kao sto sam i napisao malo maste da bi se montirao neki od kulera slicnih ovom mom.Na sta mislim moze da se vidi ovde..

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=195116

..problem kod amd-a(barem za ovaj tip kulera)je sto mora da se stavi ili okrenut na gore ili na dole jer pipe-ovi blokiraju snalu da se okrene na stranu osim ako se ne upotrebi malo maste.

E sada mozes da uzmes neki od onih TT maxorb ili njemu slicnih cooler-a koji ce da duvaju i levo i desno ali ne znam koliko ce pomoci hladjenju samog mosfeta a za procesor nisu nista losiji od box-a.

Ne znam na sta mislis kada kazes kuler, da li hladnjak ili ventilator. Link za hladnjak sam ti ostavio mada jeste mozda malo skuplje resenje ali je i dobro resenje a ako mislis na ventilator, ti najbolje znas kakav ti je raspored u kucistu i da li mozes da montiras neki ventilator negde da duva direktno u mosfet..

Poz

^

Citao sam i to, jos ranije, malo ce biti problem napraviti to, ali videcu, jos nisam odlucio koji kuler za procesor da uzmem. Bacam slike kucista i onoga u njemu veceras

A za kuler mislim na neki metalni hladnjak, pa na njega nekeko da zbudzim ventilator

Poslednja izmena:
Pa generalno to cu i ja da uradim ali malo drugacije. Stavicu TR HR-09 i na zadnjoj stranici kucista ce da bude 12ca koja ce da izvlaci vazduh i istovremeno da pirka malo preko HR-09 i to bi trebalo da bude i vise nego dovoljno da ohladi taj deo.
Ne verujem da ces uspeti da montiras i ventilator u tom delu. Samo hladnjak bi trebao da bude dovoljan. Sacekaj dan dva da ja montiram ovo sam naumio pa cu da ti kazem kakvi su rezultati:)

Poz

Ovako nesto bi moglo da se nabudzi.:)

large.jpg

Ili ovo.
http://www.xilence-lab.de/News-Details.23+M548cacaff1d.0.html?&L=1

COO-XPRAM.jpg

Naravno TR Mosfet cooler je bolje resenje ali prilicno skuplje.

Poslednja izmena:
Garson ti je dao najbolje moguće rešenje. Međutim, ukoliko posle višečasovnog rada možeš da staviš prst na mos-fet i ne opečeš se, dodatno hlađenje ti je apsolutno nepotrebno.

Kao sto sam rekao evo trenutnog stanja u mom kucistu. Hvala garsonu na savetu, mislim da ce to biti ok resenje ali sacekacu i marcusa da vidim sta ce se desiti kod njega.

Prilozi

• P1010017.jpg
    P1010017.jpg
    483.3 KB · Pregleda: 130
Treba da kupish ovo ThermalRight HR-09U Type 2 Heatpipe Mosfet
budi veoma pazljiv sta od metala stavljash tamo to su ti naponske jedinice
ako ti nesto sklizne tokom vremena (oni mali za vga sto se lepe oce nekad jer tu moze
i preko 100c da ti bude ako o.c.) sjeb. sve.

ima kod nas u firmi A*** ove TR 09u ti pasu na te rupe koje ti imash i da ne brinesh,

Thermalright%20HR-09S-Type%203%20MOSFET%20Heatsink.jpg

ako se odlucish za uradi sam tipa isecem balvan aluminijuma obavezno stavi neke termal padove ispod ako mislish da ima mogucnosti
da napravish kratak spoj mada se ja ne bi *****avao, uostalom ako radi ne treba da cackash nista te naponske zato bi ladio uopste
njihova radna temperatura opusteno moze i do 110 stepeni bez da im fali nista. (krace traju)

Poslednja izmena:
Nemojte da kupujete pasivne hladnjake nećete ništa dobiti ili ćete dobiti veoma malo.
Kupite neki ventilator.
Ako hoćete da budete maštoviti OVO bi moglo lepo da se nabudži. ;)

Meni bi odgovarali neki "visoki" samolepljivi, jer izmedju Vendette2 i rear fan-a ima lepe promaje, ali i nema bash mesta za neki drugi fan, a i da ima, samo bi remetio postojeci airflow.

Nemojte da kupujete pasivne hladnjake nećete ništa dobiti ili ćete dobiti veoma malo.
Kupite neki ventilator.
Ako hoćete da budete maštoviti OVO bi moglo lepo da se nabudži. ;)

SJAJNA ideja, ako mi proradi masta mislim da cu to da "nabudzim". DAnas razmisljam kako, pa cem vidim...

Bolje umesto ovog TT Cyclo krsa staviti 2xRevoltec 50mm fanove ili neke od 60mm (ima u radio klubu :)).

Evo i mene da ne bude da sam slagao:)

Tek sam juce uspeo da svratim do BH pa je to glavni razlog sto se nisam ranije javio.
Pre nego sto kazem nesto na samu temu moram prvo da pohvalim i da se se zahvalim, narocito mancha-i,chinaski-om i spacemaster-u kao i ostalim momcima tamo a naravno i Goci.

A sada malo na temu. Sto se tice samog hladnjaka HR-09 moram da kazem da je malo siri i da ne moze bas da upadne tek tako. Prilikom ubedjivanja da nalegne na odgovarajuce mesto, niz prvi elektrolit je povucena tanka crta ali to naravno nije za zabrinjavanje, samo mala ogrebotinica. Hladnjak moze da se nalepi ili da se dodaju mali nosaci pa da se prikaci za plocu mada mislim da sa njima ne postoji mogucnost da bi mogao da stane tamo gde je predvidjeno.

E sada ono sto je mene najvise i interesovalo je kako ce ovaj hladnjak da radi. Pa ono, ne znam sta da vam kazem. Ne mogu da kazem da se nesto drasticno promenilo u performansama. Da je nesto doprineo kloku, mislim da jeste ali samo 100Mhz mada mislim da uz malo podesavanja moze i da dodje do 4Ghz ali to cemo jos da vidimo. Test na dodir je vise nego zadovoljavajuci posto je hladnjak sam skoro potpuno hladan a oni R50 (ne znam ni kako da ih nazovem) su osetno hladniji tako da sa te strane sam i vise nego zadovoljan.

Okacicu par slika ali su sa mobilnog nazalost pa su malo mutne ali sta da se radi..
Ako ima neko pitanje rado cu da odgovorim a kasnije cu i da okacim slike iz HWmonitora.

Poz

Prilozi

• DSC00060.jpg
    DSC00060.jpg
    501.5 KB · Pregleda: 73
  • DSC00062.jpg
    DSC00062.jpg
    419.2 KB · Pregleda: 58
  • DSC00063.jpg
    DSC00063.jpg
    504.9 KB · Pregleda: 59
  • DSC00064.jpg
    DSC00064.jpg
    321.3 KB · Pregleda: 47
  • DSC00065.jpg
    DSC00065.jpg
    381.9 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena:
Jos koja slika..
I jos printscreen sa podesavanjima. Jos nisam ovih 3.9Ghz testirao sa linx-om na ovim podesavanjima. Sa memorijom na 800Mhz i 1.425v za procesor je blokirao jedno 2 minuta od pokretanja linxa a videcemo sta ce sad da kaze.
I dalje je tu ona fantomska temperatura od 82 stepena koja me izludjuje ali sta da se radi..
I mislim da onaj cyclo nece moci da se nadbudzi bez mnogooooo maste:)

Poz

Prilozi

• DSC00066.jpg
    DSC00066.jpg
    506.8 KB · Pregleda: 52
  • DSC00067.jpg
    DSC00067.jpg
    495.3 KB · Pregleda: 49
  • Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    207.5 KB · Pregleda: 74
Poslednja izmena:
...Test na dodir je vise nego zadovoljavajuci posto je hladnjak sam skoro potpuno hladan...

Možda nije leglo kako treba pa nemaš dobrar prenos toplote.

Mislim da je vazduh i dalje bolje rešenje. Samo pasivno hlađenje, nikako ne može biti efikasnije od vazdušne struje.

@marcusnbg ideja je na mestu, mislim da sam smislio nesto slicno, ne znam kako cu da okacim hladnjak na mosfete jos uvek ali snaci cu se, pa ce to da bude ok.

@donpaya da sam hteo to da hladim vodom, temu ne bih ni postavljao, to je najlakse resenje, ali po koju cenu;)

@DuleC

Nemoj mancha da te cuje, on je montirao:) Salim se, lepo je montirano i lepo naleze i oseti se pri dnu toplota ali posto ova 12ca nazad duva ko blesava i vuce vazduh preko njega dobro ga hladi. Jako malo mesta ostaje i male su sanse da se montira bilo sta funkcionalno.

@DonPaya

Glupo je plocu od 60 evra i procesor od 89 hladiti vodom. Mozes da uzmes vodene igracke koje nece odraditi posao kako treba a ako uzmes nesto sto valja onda si napravio tezak overkill.
Neko ce da kaze i da je glupo sto sam ja stavio na plocu od 60 evra HR-09 i HR-05 koji zajedno kostaju 35 evra ali sta cu, lozim se na aksesoare. Dao sam i vece pare za mnogo vece budalastine(hr-05\09 nisu uopste), i po meni je ovo najbolje resenje za hladjenje mosfeta bez koriscenja maste tako da...

@Ser Gile

Ne znam koliko ces uspeti da namontiras nesto funkcionalno. Imas box cooler pa imas malo mesta za manevrisanje ali sa nekim vecim vec ces imati mnogo problema..

Poz

Poslednja izmena:
^
Slazem se, mislim da sam smislio nesto, samo jos da vidim kako da postavim, box cu da zamenim, uzeo sam neki kuler(necu da kazem koji) malo cu da ga modujem, pa cu da postavim slike kada sve to bude leglo.Pozdrav.

Vrh Dno