Šta je novo?

Kako overklokovati intel celeron 1,7 ???

deshacam

Slavan
Učlanjen(a)
26.08.2004
Poena
309
Potrebno mi je objasnjenje korak po korak ali bukvalno dali mogu i na koji nacin da klokujem procesor !!!!???
Ovo su podaci, molim vas nemoj da vas mrzi da mi pomognete, HVALA unapred !!!

CPU Properties
CPU Type Intel Celeron 4, 1733 MHz (17 x 102)
CPU Alias Willamette Lite, Willamette-128
CPU Stepping E0
Instruction Set x86, MMX, SSE, SSE2
Original Clock 1700 MHz
Engineering Sample No
L1 Trace Cache 12K Instructions
L1 Data Cache 8 KB
L2 Cache 128 KB (On-Die, ATC, Full-Speed)
Motherboard Name Gigabyte GA-8IR2003
Real Clock 102 MHz (QDR)
Effective Clock 408 MHz
Bus Type DDR SDRAM
Bus Width 64-bit
Real Clock 136 MHz (DDR)
Effective Clock 272 MHz
Real Clock 68 MHz (QDR)
Effective Clock 272 MHz
Bandwidth 272 MB/s
Module Name Nanya M2U25664DS88B3G-6K
Module Size 256 MB (1 rows, 4 banks)
Memory Type DDR SDRAM
Memory Speed PC2700 (166 MHz)
Module Width 64 bit
Module Voltage SSTL 2.5
Error Detection Method None
Highest CAS Latency 2.5 (6.0 ns @ 166 MHz)
2nd Highest CAS Latency 2.0 (7.5 ns @ 133 MHz)
Video Adapter nVIDIA GeForce4 MX 460
Memory Size 64 MB
GPU Clock 250 MHz
RAMDAC Clock 350 MHz

Poslednja izmena od urednika:
Nisam siguran da ti se isplati zezanje sa tim kršem od procesora. ;) Procedura je vrlo jednostavna, odeš u BIOS i nađeš podešavanje za FSB takt koji bi trebalo da ti je 100Mhz pa povećavaš lagano i proveravaš stabilnost u Win, recimo, digneš sistem na 105, pustiš neki burn-in program i vidiš da li može da progura bar 10 min bez problema, vratiš se u bios, digneš na 110, pa opet i tako dok ne krene da brlja, onda spuštaš takt i produžavaš vreme testiranja dok ne nađeš max tak koji može da izdrži par desetina sati pod opterećenjem i to je to.

imao sam nekad davno taj proceseor, svi su govorili da nije baš za overclock zbog willamette jezgre ali sam svejedno izgurao 2.3ghz sa njim, mislim da je to bilo nekih 135fsb...

Naravno bitno je da vodis racuna o temperaturi..za to kolko tolko(kazem zato sto nije 100% tacan)moze da ti pomogne program Motherboard Monitor 5...instaliraj postavi dashboard i prati temperature,voltaze i sl. tokom testova stabilnosti..
p.s. koje napajanje imas?

Poslednja izmena:
Dobro je da bar postoje sanse :) ali problem je KAKO?
Zakljucan mi je fsb t.j. cpu ratio ako je to to !!!
U predhodnom postu sam okacio koja je maticna t.j. koji bios, sta tacno treba da ucinim da bi otkljucao fsb???

deshacam je napisao(la):
Dobro je da bar postoje sanse :) ali problem je KAKO?
Zakljucan mi je fsb t.j. cpu ratio ako je to to !!!
U predhodnom postu sam okacio koja je maticna t.j. koji bios, sta tacno treba da ucinim da bi otkljucao fsb???

Motherboard Name Gigabyte GA-8IR2003

Ono, ne znam baš kako konkretno izgleda tvoj BIOS, ali bi trebalo da ima i opciju za FSB koja se zove User defined ili Custom, pa kad promeniš sa Default na to, onda dozvoljava menjanje FSBa.

Anyway, samo polako sa povećanjem taktova, prati temperature, kao što su ostali pomenuli i strpljivo testiraj stabilnost da ne preteraš. Možeš i SpeedFan da skineš za merenje temp, kudikamo je jednostavniji od MBM.

E ovako..u BIOSu nadji "Frequency/Voltage control" tu udji i videces na prvom mestu stoji line sa imenom "CPU host clock control" to stavi na Enable.Ispod toga imas line(CPU host frequency[mhz])tu ces postepeno dizati FSB.

(ako mozda ne znas FSB x multiplayer=CPU frequency).
Nadam se da sam ti bar malo pojasnio.. :wave:

Poslednja izmena:
Vidim da zelite da mi pomognete, pa da razjasnimo stvari !!!
Ovo su stavke koje imam u BIOS-u :
CPU Click Ratio [17x]
CPU Host Clock Control [Enable]
CPU Host Frekquency (MHz) [133]
Fixed PCI/AGP Frequency [33/66]
Host/DRAM Clock ratio [Auto]
Memory Frequency (MHz) 354
PCI/AGP Frequency (MHz) 33/66

Kao sto se vidi meni je stvaran CPU Host Frekquency (MHz) 102 a ovde je [133]
hocu da kazem kada ga menjam nista se ne desava u BIOSU mogu da ga menjam od 100 do 355 ali nema nikakvih promena. Isto tako mogu da menjam i mnozilac ali se takodje nista ne desava :( sta god da stavim kada se podigne windows razultat je 17x mnozilac i 102 fsb.
Nadam se da ste razumeli u cemu je problem !!!
Laicki meni ovo deluje kao zakljucan procesor, e a kako ga otkljucati ?? Negde sam cuo da na maticnoj postoje jumper-i koji bi trebalo da otkljucaju ali gde se nalaze i u koji polozaj treba da se postave nemam pojma.
Hvala svima na dosadasnjim odgovorima !!!

Hmmmm..jesi ti siguran da si posle podesavanja kliknuo na line "Save and exit" ili tako nesto???

:) Naravno da sam siguran :) Neko je negde pisao o tom slucaju, o tim ne-promenama!!!
Mislim da je 17x102 sudjeno :(

Nesto mi se cini da je nesto zaboravljeno da se uradi ..ali mi ne pada na pamet sta :trust:

pogledaj u uputama od matične jel ima opcija otključavanja fsb-a jumperima

Nazad
Vrh Dno