Šta je novo?

Kako overclockovati DDR RAM?

||NeX||

Čuven
Učlanjen(a)
25.11.2002
Poena
649
Kako ste ljudine?
Evo kupio ja malo kvalitetniju ploču, ali još nemam para da kupim bolji procesor. Pa tjeram a Celyu 2400sa Zalmanom 7000AlCu sa Chieftecom 350W. A Ram mi je TwinMOS 400Mhz, koji radi naravno na 266.

Sada bi ja volio i pokušao dignuti fsb tako da radi poc na 3Ghz, a ram na 333. Ali neće da se digne sistem. Pa se pitam treba li voltažu išti dirati? Ako da, kako i koliko?

posto ti je mem, ddr400 onda jednino mozes da probas da dignes napon na cpu-u. Iz tvog posta sam zakljucio da imas 2.4B, pa nista onda mozes da probas da stavis vcore na 1.6V.

Verovao ili ne i ja imam celerona na 2,4Ghz i TwinMos DDR 400 RAM. Fora je sto moj procesor stabilno radi na FSBu od 140Mhz = 3,37Ghz na voltazi od 1,725v i na tom fsbu mozes da ½teras½ twinmos na 333Mhz i jos da mu pristojno dotegnes CAS na 2.
Kod mene super radi na setovanjima 3-3-8. POZ

milenkoc23 je napisao(la):
posto ti je mem, ddr400 onda jednino mozes da probas da dignes napon na cpu-u. Iz tvog posta sam zakljucio da imas 2.4B, pa nista onda mozes da probas da stavis vcore na 1.6V.

Ne lupaj, majke ti. Kako voltaza procesora moze da odredjuje klok rama? 😛 😛 😛 😛 😛 Ako nisi znao na intelu je klok rama uslovljen klokom fsba 😀
No offense

topuz je napisao(la):
Ne lupaj, majke ti. Kako voltaza procesora moze da odredjuje klok rama? 😛 😛 😛 😛 😛 Ako nisi znao na intelu je klok rama uslovljen klokom fsba 😀
No offense

Nije samo na Intelu, nego na svim procesorima, naravno, ako terash sve sinhrono, ali ako terash asinhrono onda i nisi bash ispao pametan....(shto na AMD-u nije bash pozeljno, ali na Intelu je sasvim normalna pojava)

Moja preporuka->ne napushavaj ljude ako nisi 100% siguran u ono shto prichash....

Elem, da se vratimo temi...O/C memorija se vrshi tako shto se (u sluchaju sinhorong rada) povecava FSB-a na kome radi CPU - npr 10 x 220 --->memorija radi na 220 x 2 (Dual data rate - DDR) i stezanjem timing-a (shto nizi, to bolji), npr. 2-2-2-5 ---> vrhunske XMS memorije i 2.5-4-4-8 ----> vecina danashnjih value memorija...U sluchaju asinhronog rada, odredjivanje FSB-a memorije se vrshi nezavisno od FSB-a za CPU, u primeru ----> procesor nece dalje od recimo 200, a ti imash neke besne memorije koje se penju na 450, 500 (225, 250), zashto ne iskoristiti, pustish ih u asinhron rad i terash memorije do FSB-a do koga rade stabilno...Naravno, jachi klokovi zahtevaju i povecanje voltaze i opushtanje timing-a...

Kao shto sam vec pomenuo, a ponovicu ponovo : Asinhron rad je na Intel platformi potpuno normalna pojava, dok na AMD-u i nije preporuchljivo....

Pozdrav, valjda sam ti malo pomogao...

Poslednja izmena:
Moja greska, nesto sam pobrkao u glavi. I ne napushavam ljude namerno chill out...

Ma OK je. 😀 😀 😀

Ovde se radi o tome, da njemu cpu nece da radi na tom fsb-u, a ne memorija (ako je tera sinhrono) jer je memorija deklarisana na 200 pa "valjda" radi na toj frekvenciji.
On je ovde postavio pogresan naziv, a ti si se zaleteo.

Auuuu, bre ova deca su postala ozbiljan faktor na ovom forumu. 😀 😀 😀
Prvo LiquidPlasma pa sad i ti, malo se bre opustie...
P.S. ja sam overclock-ovao masine dok ti jos nisi znao ni kako da upalis kompjuter. (ovo nije prozivka)
take care I'm out

milenkoc23 je napisao(la):
Ovde se radi o tome, da njemu cpu nece da radi na tom fsb-u, a ne memorija (ako je tera sinhrono) jer je memorija deklarisana na 200 pa "valjda" radi na toj frekvenciji.
On je ovde postavio pogresan naziv, a ti si se zaleteo.

Imam i ja istu frku, ali ono sa overklokovsanje dok se ja jos nisam rodio ti bas nije fora, sta mislis da teram Pentium 1 na 250Mhz u prvom razredu...
Znam da je *******cija ali... 😉 😉 😉 😉

Bilo o kom o/c da prichamo, vazi stavka veci clock = veca voltaza = veca temperatura....Naravno, neki procesori i memorije se odlichno o/c i bez dizanja voltaze ili sa malim dizanjem voltaze...Takve nazivamo EXTRA PRIMERCI....

I na jednom i na drugom 😀

edit: posto je pricao o tajminzima onda je verovatno mislio na mem. mrzi me sada po ko zna koji put da citam isit thread.

Poslednja izmena:
@NeX
Posto ti je memorija deklarisana na 200Mhz(400ddr) ti ustvari klokujes samo procesor, posto ti memorija radi na nizem taktu! Dakle, krenes polako da dizes fsb, bez dizanja napona, pa kad primetis nestabilnosti, ti postepeno povecas i napon procesora, korak po korak, obracajuci paznju na temperaturu, pa dokle stignes.... Setovanja za memoriju ne diras, dok ne utvrdis odgovarajuci fsb...

Nazad
Vrh Dno