Šta je novo?

Kako odraditi deljenje interneta.

bgillegal

Čuven
Učlanjen(a)
14.08.2003
Poena
620
Znaci imam ovako... 1 Desktop racunar, 12 lap top racunara sa wifi karticama. Na desktop dolazi ADSL. Trebam da ADSL sa tog racunara podelim na sve ostale. Moja ideja je bila da taj desktop racunar bude access point jer je sve to u jednom stanu. Mislio sam da ubacim samo jednu PCI WiFi karticu i da odradim sharing na internet konekciji. Zanima me kako da ogranicim samo da tih 10 lap top-ova koristi ADSL, a da se ne nakaci neko iz komsiluka?

kada koristis u AP modu,mozes da biras koje MAC adrese ces da propustas,a koje ne

Treba naci karticu koja ima podrsku da bude softverski AP (vidjao sam MSI I Asus kartice) uglavnom to rade pod win XP, dok za druge os mislim da neemaju podrsku, a softwer ti dodje na pratecem cd-u.
Drugo moras da serujes adsl konekciju (otvori mreazne konekcije iz control panela, onda desnim klikom na adsl konekciju i izaberes properties, zatim advanced dugme i tu cekiras opciju alow oteher network users.....
Automatski ce ti xp setovati adresu tvoje mrezne kartice na 192.168.0.1, a ostalim korisnicima u mrezi ce davati ip adrese automatski (dhcp).
Sto se tice kontrole pristupa mozes odraditi filtriranje po mac adresama tj. da u listi dozvoljenih mac adresa uneses sve mac adrese wireless kartica lap top korisnika ( ako softver za karticu to dozvoljava, proveri kad kupujes), taj metod nije siguran, ali i signal ti nece biti jak pa ne verujem da ce neko da ga snifuje iz komsiluka.

Poslednja izmena:
bgillegal je napisao(la):
Znaci imam ovako... 1 Desktop racunar, 12 lap top racunara sa wifi karticama. Na desktop dolazi ADSL. Trebam da ADSL sa tog racunara podelim na sve ostale. Moja ideja je bila da taj desktop racunar bude access point jer je sve to u jednom stanu. Mislio sam da ubacim samo jednu PCI WiFi karticu i da odradim sharing na internet konekciji. Zanima me kako da ogranicim samo da tih 10 lap top-ova koristi ADSL, a da se ne nakaci neko iz komsiluka?

Sve što su kolege marcobc i gmlale napisale stoji, ali ja bih preporučio da se kao wireless rešenje ipak postavi jedan pravi AP, jer ove kartice koje pod Win rade kao SoftAP nemaju dovoljnu snagu za 10 wireless klijenata. Generalno najbolje je uzeti neki od ADSL Wireless routera jer će oni najbolje odraditi i posao tranfera i zaštite pristupa.

Obavezno staviti i nešto jaču antetnu (bar 5dB) jer one koje dolaze uz AP i kartice su obično od 2 dB.

Sve gore navedevo stoji, preporuka za AP je linksys, ima velik izbor firmware-a. Imam jedan kod kuce i radi posao bez problema i sa vise racunara u dometu od 10-tak metara. Takodje mozes i da ogranicis IP, MAC adresu, brzinu i vreme pristupa kao i jos gomila drugih opcija..

Nazad
Vrh Dno