Šta je novo?

kako...ne znam ni pitanje da postavim...

boysetsfire

Slavan
Učlanjen(a)
06.01.2008
Poena
304
Hteo sam da pitam kako ide proces dizanja biosa i ostalih stvari(ili kako to vec ide), kada sam sastavljam masinu. Kupim komponente, sastavim i...sta onda? Drugi racunar pa preko paralelnog porta ili sta? Sta mi je sve potrebno za to?
Aj pricajte da saznamo i mi laici nesto i da ne bude posle :wall::mad: nego :type:

Dizanja BIOS-a.Mislio si na operativni sistem(windows,linux)verovatno.Ubacis instalacioni disk i udri.

Verovatno je mislio da mora sam da instalira BIOS :D... Ja nikad sam nisam sklopio komp od nule ali mislim da se Bios vec nalazi na maticnoj ploci i sve sto trebas da uradis je da spojis sve komponente po uputstvima i u biosu podesis neke opcije(ako je potrebno) i to je to... instaliras OS

sastaviš komponenete i ubaciš Windows instalacioni disk

Savet..

Ne budes stipsa, (vidim da ti mrsko iscitati forum, a ima manje-vise opisano skoro sve), vec pozoves drugara koji zna sta i kako, na pivo i laganu vecericu i snimis sta on radi... ..da te ne izadje skupo za prvi put "sam svoj majstor"..

Zaista mislim da bi ti najpametnije bilo da to sklapanje i instaliranje prepustis nekome ko iole poznaje materiju, jer se po tvom pitanu vidi da nisi jedan od njih. Nemoj da ovo sto sam napisao smatras uvredom, jer zaista nije, nego nema potrebe da te neznanje skupo izadje, tj. da nesto zeznes, spalis, slomis itd!!!

E to me je zanimalo. Neki ortak mi je palamudio da treba ovo, ono...Sto se tice sklapanja to nije problem. Moj sadasnji PC sam na desetine puta rasklapao i sklapao, ali stvarno nisam znao sta sa novim komponentama.
@nogga
Ne nisam mislio na OS, vec sam pomislio da treba nesto posebno da se uradi pre svega toga.
Sve ovo pitam jer neke komponente moram da kupim u jednoj prodavnici, neke u drugoj...odnosno tako mi se vishe isplati, izadje jeftinije, a to znaci da mogu da kupim i neshto bolje kao npr. bolju plochu ili bolju grafu.

Poslednja izmena:
Pa, u pravu si sto se tice jednog. Najbitnija komponenta je ploca na kojoj je, jeli, BIOS. Uz ploce obicno stize dosta opsirno i ilustrovano uputstvo ciji je sastavni deo i podesavanje BIOS-a. Ukoliko iole poznajes eng. jezik ne bi trebalo da bude problema a sto se tice samog sklapanja, sam si rekao da si pojedine komponente menjao vise puta pa ako ispostujes sve mere bezbednosti ne bi trebalo da bude problema.

..e to je vec druga prica.. a tog ortaka ne zovi na pivo i laganu vecericu.. :d

..salu na stranu, samo polako, ako zaglavis negde, stani i postavi konkretno pitanje, ili iznesi problem ukoliko dodje do slicnog..

Mislim da si momački omašio sobu, ali nema veze, zato neki drugi dobijaju warnove i banove.

E ljudi, hvala na pomoci i volji da pomognete. Sklopio sam masinu sam i nisam imao problema...sem sada kada sam se zainteresovao za OC. Ali to je vec neka druga tema.
Masina je iz potpisa.
Pozdrav
:banana::banana::banana:

Nazad
Vrh Dno